Bezglutenowe dzieci nie zjedzą tostów w barze. Na taki rarytas mają szansę w domu albo na bezglutenowej imprezie. Jeśli taki tost powstanie w domowej kuchni i z dobrej jakości składników, nie będzie fast-foodem, lecz smaczną potrawą. Ulepszy także smak bezglutenowego pieczywa, które nie zawsze jest akceptowane przez dzieci. Nasze dzieci uwielbiają bezglutenowe tosty, więc serwujemy je regularnie z bezglutenową salami lub szynką, z sosem pomidorowym i keczupem.
Składniki:
Niezbędny jest toster – osoby na diecie bezglutenowej powinny mieć osobny toster, w którym nie jest tostowane glutenowe pieczywo innych domowników.
Nagrzałam toster. Cztery kromki chleba posmarowałam masłem. Dwie kromki posmarowałam niewielką ilością sosu pomidorowego, obłożyłam wędliną i serem, nakryłam pozostałymi dwiema kanapkami. Wstawiłam do tostera na 3-4 minuty – trzeba kontrolować stopień wypiekania, by tosty się nie przypaliły.
Tosty wyjęłam drewnianą łopatką i polałam keczupem.
(*) Użyłam bezglutenowego chleba świeżego Meisterbäckers Classic Dr Schaer.