Blog

Bezglutenowe tartaletki z galaretką

24/06/2016

Bezglutenowe tartaletki z galaretką

24/06/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Latem trudno odmówić sobie i dzieciom kruchych smakołyków, pełnych owoców i orzeźwiającej galaretki. To właśnie teraz jest najlepszy czas na domowe tartaletki bezglutenowe, czyli kruche babeczki wypełnione budyniem, galaretką i sezonowymi owocami.

 

Celiko tartaletki (2)aSkładniki na 20 tartaletek:

Potrzebne będą silikonowe lub metalowe foremki do tartaletek/mufinek w dowolnym kształcie.

 

Celiko tartaletki (5)Mąkę przesiałam z karobem i siemieniem lnianym, dodałam cukier, jajko oraz zimne masło pokrojone w kawałki. Szybko zagniotłam składniki, uformowałam kulę, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na godzinę do lodówki.

Na stolnicy rozwałkowałam ciasto na grubość około 3 mm. Odrywałam kawałki ciasta i wylepiałam nim foremki do taraletek (do połowy wysokości). Ciasto nakłułam na spodzie widelcem i wstawiłam foremki na kwadrans do zamrażarki. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C.

 

babeczki z budyniem (4)Tartaletki wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam około 15-18 minut. Wyjęłam je delikatnie z lodówki i odstawiłam do ostygnięcia. Gdy wystygły, wyjęłam tartaletki z foremek i ustawiłam je na roboczym blacie.

Według przepisu na opakowaniu przygotowałam bezglutenowy budyń oraz bezglutenową galaretkę. Ciepły budyń nakładałam do tartaletek, a następnie zalałam do tężejącą galaretkę i udekorowałam owocami. Można pominąć budyń i wypełnić tartaletki galaretką oraz owocami. Gdy masy w tartaletkach przestygły, wstawiłam je do lodówki na kilka godzin, by stężały. Przed podaniem udekorowałam je bitą śmietaną.

 

babeczki z budyniem (2)Smakowały tak doskonale, że trudno to opisać. Malutkie, na kruchym cieście, wypełnione orzeźwiającą galaretkę i puszystą bitą śmietaną, pełne dobrych składników. Trzy kęsy i po tartaletce. I nie można się oprzeć, by sięgnąć po jeszcze….

To przekąska idealna na letnie popołudnie, gdy spaleni słońcem szukamy ochłody i rześkich smaków. Może są nieco pracochłonne, ale przecież nie musimy ich przygotowywać co tydzień, prawda?

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się