Blog

2

Bezglutenowe szpony wiedźmy!

31/10/2014

Bezglutenowe szpony wiedźmy!

31/10/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ


Liczba osób 10 osób
Czas 150 minut
Poziom Łatwe
Budżet raczej Tanie

Bezglutenowe szpony wiedźmy - najlepsze na Halloween bez glutenu

Chrupiące paluchy wiedźmy, ociekające czerwonym dżemem truskawkowym to najnowsza propozycja Bezglutenowej Mamy i Zosi na bezglutenowe Halloween.

Bezglutenowe szpony wiedźmy upiekłyśmy z Zosią dziś po szkole i, uwierzcie, smakowały gromadce dzieci bawiącej się dziś pod naszym dachem i pukającej do drzwi.

Kruche, słodkie, z nutką cytryny i cynamonu… Zdradzę Wam jeszcze, że to nasz najlepszy przepis na bezglutenowe Halloween, ale też na wszelkie kruche ciasteczka bez glutenu!

Każde dziecko je upiecze! ZOBACZCIE FILM Z PRZEPISEM poniżej.

Składniki

  • 500 g mixu do słodkich wypieków bezglutenowych - u mnie Mix Cake Balviten (krótki i naturalny skład)
  • 2 jajka
  • 220 g cukru pudru
  • skórka z 1 wyparzonej cytryny;
  • 250 g zimnego masła lub wegańskiej margaryny
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie);
  • migdały całe - około 20 sztuk
  • dżem truskawkowy lub czerwony barwnik

Przepis na bezglutenowe szpony wiedźmy sprawdzi się też we wszelkich ciasteczkach bezglutenowych. Po prostu zamiast wałkować paluchy dłonią, wałkujesz ciasto na stolnicy i wykrawasz ciasteczka. 

Wykonanie

  • wymieszaj suche składniki (mix, cukier, proszek, skórka)
  • dodaj jajka i margarynę pokrojoną na kawałki
  • szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę, uformuj płaski placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 1-2 godz.
  • migdały zalej wrzątkiem, po chwili obierz ze skórki i przetnij na połówki (możesz też użyć gotowych płatków migdałowych)
  • piekarnik nastaw na 180 st C
  • odrywaj kawałki ciasta i formuj wałeczki, palcem zrób wgłębienie
  • każde wgłębienie lekko posmaruj dżemem i przyklejaj migdały (to będą pazury)
  • całość udekoruj dżemem lub czerwonym barwnikiem bez glutenu (np. Oetker)
  • piecz około 15-20 minut do zrumienienia
  • zdejmuj paluchy z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu - bo na ciepło są bardzo kruche
przepis bezglutenowe na halloween szpony wiedzmy balviten
Poznaj inne moje przepisy bezglutenowe na Halloween

Stawiam na bezglutenowe paluchy wiedźmy!

Ten przepis ma prawie 10 lat! Zobaczcie, jak o nich pisałam 10 lat temu ⬇️

"Bezglutenowe szpony wiedźmy upiekły się znakomicie! Lekko cytrynowe, delikatnie cynamonowe, kruche i słodkie. Czego chcieć więcej?

Gdy wieczorem pukały do nas różne zjawy i wołały: – Cukierek albo psikus! – Zosia i Antek z radością częstowali ich szponami wiedźmy. Uwierzcie, sięgali po dokładkę! Podobnie jak nasi goście, którzy bawili się w dziecięcym pokoju.

Stawiam na bezglutenowe paluchy wiedźmy!

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to
przepis na bezglutenowe paluchy wiedzmy

KOMENTARZE (2)

Anula80 11/11/2014 13:48
Kupiłam ostatnio mąkę kokosową firmy Olvita. Na stronie reklamują swoje mąki jako bezglutenowe. Słyszałaś może o tej firmie? Na razie obawiam się trochę jej użyć
admin 04/12/2014 12:53
Olvita to duża firma - podejrzewam, że znają przepisy i wiedzą, że na opakowaniu mogą użyć słowa "produkt bezglutenowy" tylko w sytuacji, gdy mają badania. Kiedyś miałam Olvitę i nie byłam nią zachwycona. Teraz mam kokosową Glutenexu - jest rewelacyjna: sypka, długo świeża, o wiele lepsza;
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się