Blog

9

Bezglutenowe sushi

27/05/2016

Bezglutenowe sushi

27/05/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pytacie czasem, czy istnieje bezglutenowe sushi, z jakich składników je przyrządzić i czy można ten specjał jadać poza domem. Otóż zapewniam, że przygotowanie sushi bez glutenu w domu jest dziecinne proste (nasza 9-letnia Zosia sama je przygotowuje), tanie, szybkie i nie wymaga żadnych mat czy specjalistycznych sprzętów. A odnośnie jadania sushi poza domem to przyznam, że jeszcze się nie odważyłam. Zerknijcie zatem na bezglutenowe sushi po polsku. Zdradzę, że nasza Zosia kilka lat temu podczas eliminacji do programu Master Chef serwowała właśnie to sushi bezglutenowe –  z makrelą wędzoną. 

Chcesz przygotować w domu bezglutenowe sushi, ale nie masz specjalnych produktów? Spokojnie, wszystko kupisz w markecie, na regale tzw. kuchni świata. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebooki i bajkę

Składniki 4 rolek sushi bezglutenowego

porcja dla 4 osób

  • 4  nori (suszone algi)
  • 200 g kleistego ryżu do sushi
  • 1 czerwona papryka
    surowa lub upieczona wcześniej i pozbawiona skórki
  • 1 makrela wędzona obrana z ości
  • opcjonalnie: kilka łyżeczek bezglutenowego chrzanu, musztardy lub wasabi – ostrego sosu chrzanowego
  • 2-3 ogórki kiszone pokrojone w wąskie paseczki
  • bezglutenowy sos sojowy
  • opcjonalnie: czarny sezam do posypania
  • bezglutenowy sos sojowy
    wyraźnie opisany jako BEZGLUTENOWY

Składniki sosu awase-zu

  • 4 łyżki bezglutenowego octu ryżowego
    do kupienia w marketach, na regale z „kuchniami świata”
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie ryżu i składników do sushi bez glutenu

Jak kupić bezglutenowy ryż do sushi? Dotąd nie spotkałam jeszcze ryżu do sushi, który byłby zanieczyszczony glutenem. Ale i tak przed zakupem przeczytaj dokładnie etykietę. Jeśli jest ostrzeżenie o możliwej obecności glutenu, nie kupuj i poszukaj ryżu innej marki.

Po drugie: do przygotowania sushi niezbędny jest specjalny ryż, opisany właśnie „do sushi”. To specjalna odmiana, sprężysta, a jednocześnie kleista po ugotowaniu. 

Po trzecie: nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na gotowanie ryżu do sushi. Za każdym razem trzeba się trzymać zaleceń producenta, czyli przepisu na opakowaniu. Generalna zasada jest taka, że zawsze, ale to zawsze, trzeba ryż na sitku wielokrotnie przepłukać wodą. Czyli porządnie umyć ryż. 

Gdy ryż do sushi bez glutenu będzie się gotował, przygotuj sos (patrz niżej) i pozostałe składniki:

  • makrelę precyzyjnie obierz z ości
    oczywiście można też użyć wędzonych plastrów łososia lub pstrąga lub innej ryby
  • surową lub pieczona paprykę pokrój w paseczki
  • ogórek kiszony lub świeży również pokrój na cienkie paski 
  • na stole ułóż dużą, drewniana deseczkę, miseczkę z zimną wodą oraz talerz lub drugą deskę do odkładania gotowych rolek bezglutenowego sushi 

Wykonanie sosu awase-zu do sushi bez glutenu

  • do rondelka wlej ocet ryżowy, wsyp cukier i sól
  •  gotuj na małym ogniu, raz po raz mieszając – aż do rozpuszczenia kryształków soli i cukru
  • pod koniec gotowania ryżu, gdy ziarenka wchłoną całą wodą, wlej sos awase-zu
  • wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką
    warto korzystać właśnie z drewnianej łyżki, bo metalowa może uszkodzić delikatne ziarenka ryżu
  • zostaw ryż na parę minut pod przykryciem, by przeniknął słodko-kwaśnym smakiem sosu
  • bezglutenowy sos sojowy (albo sos rybny) nalej do małych miseczek lub na spodeczki – on nie będzie potrzebny do szykowania sushi bezglutenowego, ale dopiero do jedzenia

Wykonanie sosu awase-zu do sushi bez glutenu

  • do rondelka wlej ocet ryżowy, wsyp cukier i sól
  •  gotuj na małym ogniu, raz po raz mieszając – aż do rozpuszczenia kryształków soli i cukru
  • pod koniec gotowania ryżu, gdy ziarenka wchłoną całą wodą, wlej sos awase-zu
  • wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką
    warto korzystać właśnie z drewnianej łyżki, bo metalowa może uszkodzić delikatne ziarenka ryżu
  • zostaw ryż na parę minut pod przykryciem, by przeniknął słodko-kwaśnym smakiem sosu
  • bezglutenowy sos sojowy (albo sos rybny) nalej do małych miseczek lub na spodeczki – on nie będzie potrzebny do szykowania sushi bezglutenowego, ale dopiero do jedzenia

Pytacie czasem, czy istnieje bezglutenowe sushi, z jakich składników je przyrządzić i czy można ten specjał jadać poza domem. Otóż zapewniam, że przygotowanie sushi w domu jest dziecinne proste (nasza 9-letnia Zosia sama je przygotowuje), tanie, szybkie i nie wymaga żadnych mat czy specjalistycznych sprzętów. A odnośnie jadania sushi poza domem to przyznam, że jeszcze się nie odważyłam. Zerknijcie zatem na sushi po polsku.

 

sushi skladSkładniki (dla 4 osób):

  • 4  nori (suszone algi);
  • 200 g kleistego ryżu do sushi;
  • 1 czerwona papryka (najlepiej upieczona wcześniej i pozbawiona skórki);
  • 1 makrela wędzona obrana z ości;
  • opcjonalnie: kilka łyżeczek bezglutenowej musztardy lub wasabi – ostrego sosu chrzanowego);
  • 2-3 ogórki kiszone pokrojone w wąskie paseczki;
  • bezglutenowy sos sojowy;
  • opcjonalnie: czarny sezam do posypania;

 

Składniki do awase-zu:

  • 4 łyżki bezglutenowego octu ryżowego (np. w delikatesach frisco.pl);
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 płaskie łyżeczki soli;

 

sushi (8)Przygotowałam składniki do sushi: obrałam makrelę, pokroiłam na paseczki pieczoną paprykę i ogórki. Przygotowałam na stole miseczkę z zimna wodą (do moczenia dłoni przed nakładaniem ryżu na nori).

Ryż dokładnie opłukałam w misce, a potem na sitku, by pozbawić wypłukiwaną wodę białego, matowego koloru.

 

ocetPowinno się namoczyć ryż przez 30 minut. Ryz zawsze trzeba gotować wg przepisu na konkretnym opakowaniu (przepisy różnią się). Do garnka wsypałam ryż i wlałam 500 ml zimnej wody. Przykryłam garnek i gotowałam ryż przez 10 minut, raz po raz delikatnie mieszając drewnianą łyżkę.

Przygotowałam awase-zu – sos do ryżu. W rondelku wymieszałam wszystkie składniki i gotowałam je na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i soli, aż powstał jednolity płyn.  Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonął całą wodę, wlałam doń awase-zu i delikatnie wymieszałam. Zostawiłam ryż na parę minut, by przeniknął słodko-kwaśnym smakiem sosu.

Na dużej desce kuchennej rozłożyłam nori – błyszczącą stroną do zewnątrz. Przestudzony, ale wciąż ciepławy ryż nakładałam dłonią i rozkładałam (przyklepując) na niemal całym nori. Na jednym brzegu zostawiłam margines około 0,5 cm, na który nie nałożyłam ryżu. Całość posmarowałam delikatnie musztardą. Wzdłuż boku nałożyłam dodatki: makrelę, paprykę, ogórki, a także wąski paseczek wasabi. Bez użycia żadnej ściereczki czy maty zrolowałam delikatnie i ciasno moje domowe sushi (wiem, że profesjonaliści złapaliby się za głowę patrząc na taką profanację sushi ;)). Odstawiłam i przygotowałam następne rulony. Gdy były gotowe, ostrym nożem pokroiłam je na plastry o szerokości około 1,5-2 cm.

 

sushi (6)I serwowałam moje sushi bez glutenu na kolację, wraz z miseczką bezglutenowego sosu sojowego i czarnym sezamem na posypkę.

Czy to profesjonalny sposób przygotowania sushi? Pewnie nie, ale zapewniam, że dla nas, chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej, takie sushi jest najbezpieczniejsze, a smakuje identycznie, jak w barze.Serwujmy je bez ograniczeń: przyjaciołom, rodzinie, a także bezglutenowemu uczniowi na zdrowe, drugie śniadanie do szkoły (lepiej bez sosu sojowego).

 

sushi (5)Dlaczego uważam, że domowe sushi jest tanie? Bo składniki kupujemy przecież w większej ilości, a na jedno danie wykorzystujemy tylko ich część.

Nori w promocji kupimy nawet za 3-4 zł (w opakowaniu jest 6-8 sztuk), bezglutenowy ocet ryżowy to wydatek około 7-9 zł (wystarcza na kilkakrotne przygotowanie sosu awase-zu), ryż do sushi kosztuje około 6-8 zł (0,5 kg ryżu wystarczy na przygotowanie 10 rolek sushi), a bezglutenowy sos sojowy można zdobyć nawet za 8-12 zł (wystarczy do bardzo wielu rolek sushi). Makrela wędzona to wydatek około 4 zł za sztukę, papryka czerwona kosztuje około 3 zł, a tych kilka ogórków kiszonych to koszt około 1 zł (domowe są bezpłatne ;)).

 

sushi (3)Jednorazowo, na zgromadzenie składników trzeba wydać około 35-40 zł, to większość produktów (ryż, nori, sos sojowy, ocet ryżowy, wasabi, musztarda) pozostanie nam w zapasach na kolejne porcje. Zapewniam: w żadnym sushi barze nie kupicie tej przekąski tak tanio i tak bezpiecznie.

A dlaczego nie jadam sushi poza domem? Czasem ocet ryżowy ma w składzie gluten, sos sojowy jest w barach najczęściej glutenowy, nie znam składu pozostałych produktów użytych w profesjonalnym sushi.

 

Pytacie czasem, czy istnieje bezglutenowe sushi, z jakich składników je przyrządzić i czy można ten specjał jadać poza domem. Otóż zapewniam, że przygotowanie sushi w domu jest dziecinne proste (nasza 9-letnia Zosia sama je przygotowuje), tanie, szybkie i nie wymaga żadnych mat czy specjalistycznych sprzętów. A odnośnie jadania sushi poza domem to przyznam, że jeszcze się nie odważyłam. Zerknijcie zatem na sushi po polsku.

 

sushi skladSkładniki (dla 4 osób):

  • 4  nori (suszone algi);
  • 200 g kleistego ryżu do sushi;
  • 1 czerwona papryka (najlepiej upieczona wcześniej i pozbawiona skórki);
  • 1 makrela wędzona obrana z ości;
  • opcjonalnie: kilka łyżeczek bezglutenowej musztardy lub wasabi – ostrego sosu chrzanowego);
  • 2-3 ogórki kiszone pokrojone w wąskie paseczki;
  • bezglutenowy sos sojowy;
  • opcjonalnie: czarny sezam do posypania;

 

Składniki do awase-zu:

  • 4 łyżki bezglutenowego octu ryżowego (np. w delikatesach frisco.pl);
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 płaskie łyżeczki soli;

 

sushi (8)Przygotowałam składniki do sushi: obrałam makrelę, pokroiłam na paseczki pieczoną paprykę i ogórki. Przygotowałam na stole miseczkę z zimna wodą (do moczenia dłoni przed nakładaniem ryżu na nori).

Ryż dokładnie opłukałam w misce, a potem na sitku, by pozbawić wypłukiwaną wodę białego, matowego koloru.

 

ocetPowinno się namoczyć ryż przez 30 minut. Ryz zawsze trzeba gotować wg przepisu na konkretnym opakowaniu (przepisy różnią się). Do garnka wsypałam ryż i wlałam 500 ml zimnej wody. Przykryłam garnek i gotowałam ryż przez 10 minut, raz po raz delikatnie mieszając drewnianą łyżkę.

Przygotowałam awase-zu – sos do ryżu. W rondelku wymieszałam wszystkie składniki i gotowałam je na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i soli, aż powstał jednolity płyn.  Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonął całą wodę, wlałam doń awase-zu i delikatnie wymieszałam. Zostawiłam ryż na parę minut, by przeniknął słodko-kwaśnym smakiem sosu.

Na dużej desce kuchennej rozłożyłam nori – błyszczącą stroną do zewnątrz. Przestudzony, ale wciąż ciepławy ryż nakładałam dłonią i rozkładałam (przyklepując) na niemal całym nori. Na jednym brzegu zostawiłam margines około 0,5 cm, na który nie nałożyłam ryżu. Całość posmarowałam delikatnie musztardą. Wzdłuż boku nałożyłam dodatki: makrelę, paprykę, ogórki, a także wąski paseczek wasabi. Bez użycia żadnej ściereczki czy maty zrolowałam delikatnie i ciasno moje domowe sushi (wiem, że profesjonaliści złapaliby się za głowę patrząc na taką profanację sushi ;)). Odstawiłam i przygotowałam następne rulony. Gdy były gotowe, ostrym nożem pokroiłam je na plastry o szerokości około 1,5-2 cm.

 

sushi (6)I serwowałam moje sushi bez glutenu na kolację, wraz z miseczką bezglutenowego sosu sojowego i czarnym sezamem na posypkę.

Czy to profesjonalny sposób przygotowania sushi? Pewnie nie, ale zapewniam, że dla nas, chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej, takie sushi jest najbezpieczniejsze, a smakuje identycznie, jak w barze.Serwujmy je bez ograniczeń: przyjaciołom, rodzinie, a także bezglutenowemu uczniowi na zdrowe, drugie śniadanie do szkoły (lepiej bez sosu sojowego).

 

sushi (5)Dlaczego uważam, że domowe sushi jest tanie? Bo składniki kupujemy przecież w większej ilości, a na jedno danie wykorzystujemy tylko ich część.

Nori w promocji kupimy nawet za 3-4 zł (w opakowaniu jest 6-8 sztuk), bezglutenowy ocet ryżowy to wydatek około 7-9 zł (wystarcza na kilkakrotne przygotowanie sosu awase-zu), ryż do sushi kosztuje około 6-8 zł (0,5 kg ryżu wystarczy na przygotowanie 10 rolek sushi), a bezglutenowy sos sojowy można zdobyć nawet za 8-12 zł (wystarczy do bardzo wielu rolek sushi). Makrela wędzona to wydatek około 4 zł za sztukę, papryka czerwona kosztuje około 3 zł, a tych kilka ogórków kiszonych to koszt około 1 zł (domowe są bezpłatne ;)).

 

sushi (3)Jednorazowo, na zgromadzenie składników trzeba wydać około 35-40 zł, to większość produktów (ryż, nori, sos sojowy, ocet ryżowy, wasabi, musztarda) pozostanie nam w zapasach na kolejne porcje. Zapewniam: w żadnym sushi barze nie kupicie tej przekąski tak tanio i tak bezpiecznie.

A dlaczego nie jadam sushi poza domem? Czasem ocet ryżowy ma w składzie gluten, sos sojowy jest w barach najczęściej glutenowy, nie znam składu pozostałych produktów użytych w profesjonalnym sushi.

 

KOMENTARZE (9)

Ola 12/10/2020 00:55
Ryz bez flutenu to ryz firmy Uncle benz
Mariusz 16/01/2019 14:49
A jakoś tak konkretniej - jaki ryż dokładnie kupić, który nie szkodził osobom z celiakią?
Bezglutenowa Mama 28/01/2019 12:16
Jakoś konkretniej - już odpowiadam :) Kupuję ryż znanych marek, na których nie jest wymieniony gluten jako alergen. I będzie OK :) Ostatnio kupowałam taki ryż w Lidlu, ale jest też w innych marketach. Nie powinno być kłopotu z zakupem :)
Magdalena 03/11/2018 19:28
Jakiej firmy poleca Pani ocet ryżowy, algi Nori, pastę Wasabi. Większość produktów nie ma informacji o glutenie. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 07/11/2018 12:19
Mam ocet ryżowy TaoTao, ale nie pamiętam, jakiej firmy używam pozostałych składników - kupuję je przed planowanym przyrządzeniem sushi i akurat nie mam tych składników w lodówce.... Polecam wybierać produkty znanych producentów, którzy dobrze oznaczają alergeny. W zasadzie ALGI są wszystkie Ok - jeszcze nie spotkałam takich z glutenem.
Agnieszka 22/04/2017 18:20
Ale moje ulubione sushi z łososiem i serkiem Philadelphia też wydaje mi się zdrowo kuszące :-)
Bezglutenowa Mama 24/04/2017 08:34
I brzmi apetycznie :)
Magda 28/08/2016 16:02
Mam pytanie - ostatnio wszędzie poszukuję ryżu do sushi, ale na każdym opakowaniu znajduję informację o śladowej ilości glutenu. Gdzie można dostać i jakiej firmy bezglutenowy ryż i sos sojowy? Moja córka uwielbia sushi i ma wielką ochotę przygotować je dla rodziny, ale mamy problem z doborem składników bez glutenu. Pozdrawiam!
Bezglutenowa Mama 29/08/2016 10:56
Kupuję ryż do sushi w różnych miejscach i wybieram takie bez ostrzeżeń o glutenie. Sos sojowy można kupić w necie, ale też np. w Almie, a czasem w marketach; sos powinien miec napis: "bezglutenowy".
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się