Blog

7

Bezglutenowe placki ziemniaczane

19/09/2015

Bezglutenowe placki ziemniaczane

19/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Najlepsze bezglutenowe placki ziemniaczane na świecie smażyła moja mama. W zakamarkach pamięci często odtwarzam ich smak i chrupkość. Niestety, nie udało mi się zrobić podobnych. Wbrew pozorom to nie takie oczywiste, że placki ziemniaczane zawierają gluten. Powstają z ziemniaków, ale ciasto zagęszcza się mąką pszenną. Dlatego dla osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej należy przygotować placki ziemniaczane na bazie bezglutenowych składników.  

 

dyniaSkładniki:

 

 

placki ziemniaczaneWarzywa starłam na tarce (wraz z cebulą), dodałam jajka, sól, mąkę i przyprawy. Wymieszałam składniki, by powstało gęste ciasto (nie może być jednak zbyt gęste). Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i nakładałam niewielkie placuszki, rozpłaszczając je lekko łyżką. Smażyłam z obu stron na złoty kolor.

Zużyłam połowę ciasta, a pozostałą włożyłam do lodówki, by usmażyć następnego dnia.

 

Zosia, jako miłośniczka ziemniaków, była zachwycona. Od razu zjadła wszystkie placuszki: bez śmietany i bez cukru i jakichkolwiek dodatków (bo w czasie przeziębienia nie używamy cukru ani nabiału ani owoców). I nawet nie spostrzegła, że w plackach ukryłam różne inne warzywa. Tak, ten sposób okazuje się świetny na przemycenie warzyw niejadkom.

Udało mi się spróbować kawałek placka. Tak, były naprawdę znakomite. Ale… nie dorównywały plackom ziemniaczanym mojej mamy.  Nawet jak usmażę placki z samych ziemniaków, jaj i mąki, też ni zbliżam się do smaku z dzieciństwa. Niby wszystko robię identycznie jak mama. Ale do ideału jeszcze wiele brakuje….

W barach szybkiej obsługi, w restauracjach czy ośrodkach wypoczynkowych często są serwowane placki ziemniaczane. I wiele osób jest przekonanych, że danie to powstaje z samych ziemniaków. Uwierzcie: tak sądzą także niektóre osoby na diecie bezglutenowej, które bez zastanowienia zamawiają takie placki „na mieście”.

 

KOMENTARZE (7)

Agnieszka 04/01/2019 20:12
Jak dobre placki to wyłącznie bez mąki. Ziemniaki tre na średnich oczkach (te następne po największych na tarkach) i wkładam do sitka. Ziemniaki odciskam w rękach lub przez tetre i dodaje do nich jajko, sól , pieprz, czasem troche startej cebuli. Płyn, który odcisnelam z ziemniaków odstawiłam na chwilę, żeby osiadla skrobia. Wodę odlewam A skrobie z dna miski dodaje do ziemniaków.
Agu 01/10/2015 11:51
ja dodaję odrobinę mąki kukurydzianej. Mąż jest zachwycony, chociaż na diecie nie jest. Placki są bardzo chrupiące.
Bezglutenowa Mama 01/10/2015 18:26
Chrupiące placki to mistrzostwo i pychotka :)
aniag 28/09/2015 11:36
Nie robilam plackow nigdy z maka. Dlatego dziwne to dla mnie, zeby dodawac skrobie do skrobii. Naprawde placuszki ziemniaczane mozna zrobic szybko i w smaku moga byc podobne do tych ''babcinych''ale bez maki :D Ja od wielu lat blenderuje przetarte juz ziemniaki ( maz nie lubi ''farfocli :D:) do tego jajko, cebulka, sol, pieprz, i wszystkie pojedyncze przyprawy jakie mam:D Placki nie rozwalaja mi sie ani na patelni ani na talerzu.
Bezglutenowa Mama 28/09/2015 21:14
Coś w tym jest... wszyscy chyba robią placki z mąką, bo tak robiły babcie i mamy. Spróbuję następnym razem bez mąki :)
Kasia 21/09/2015 09:18
Ja ogólnie robię placki ziemniaczane bez mąki, mocno je odsączam - za pomocą sitka ;) Żeby były "chrupniejsze" mieszam rodzaj tarcia...połowę ziemniaków trę na malutkich oczkach, a połowę na grubych....
Bezglutenowa Mama 22/09/2015 22:19
Świetne połączenie i znakomity pomysł, by robić placki bez mąki. Na pewno spróbuję tego sposobu :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się