Blog

Bezglutenowe pampuchy z owocami

31/07/2016

Bezglutenowe pampuchy z owocami

31/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś na drugie śniadanie bezglutenowe i glutenowe dzieci w Willi Wzgórze Poręba zajadały bezglutenowe pyzy drożdżowe z sosem owocowym, zwane w innych regionach Polski pampuchami. Wszyscy sięgali po dokładki, więc chyba smakowało?

 

25 o7 poniedzialek (18)Składniki na pampuchy/pyzy:

– 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej;

– jajko;

– 13 g drożdży świeżych lub 4 g suszonych;

– około 150-170 ml wody;

– łyżeczka cukru;

– pół łyżeczki soli;

– łyżka oleju;

 

Sos owocowy:

 

25 o7 poniedzialek (19)Drożdże (w temperaturze pokojowej) rozpuściłam w letniej wodzie z cukrem (suszone dodaje się od razu do mąki). Mąkę wymieszałam w dużej misce z solą, dodałam jajko (w temperaturze pokojowej), rozpuszczone drożdże. Wymieszałam składniki drewnianą łyżką. Na końcu dodałam olej i ponownie wymieszałam. Powstało dość gęste ciasto. Obsypałam je delikatnie mąką. Miskę przykryłam ściereczką i postawiłam w ciepłym miejscu na około 20 minut.

 

31 07 niedziela (3)Gdy ciasto urosło i stało się porowate, mokrymi dłońmi zagniotłam je ponownie w misce. Mokrymi dłońmi nabierałam kawałki ciasta („na oko” można je podzielić na 9-10 części) i formowałam kulki. Układałam je na naczyniu do parowania w pewnych odstępach. Moje bezglutenowe pyzy drożdżowe rosły około 15-20 minut i w tym czasie delikatnie rozpłaszczały się oraz podwajały objętość.  Zagotowałam wodę w dolnej części naczynia.

 

Gdy zaczęła parować, a moje pyzy były wyrośnięte, ustawiłam je na parze. Po około 15 minutach bezglutenowe pampuchy były gotowe (zawsze sprawdzam widelcem pierwszą pyzę). W czasie parowania przygotowałam sos owocowy: zblendowałam owoce i dosłodziłam cukrem. Podawałam dzieciom pyzy polane słodkim owocowym sosem. Chyba wszystkim smakowały, bo zeszły do ostatniego okruszka :).

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się