Bezglutenowa mama i rodzinna restauracja „Oberża pod Dzwonkiem” w Poznaniu zapraszają na bezglutenowe warsztaty kulinarne w stolicy Wielkopolski. Spotykamy się w sobotę, 21 stycznia 2017 r. Przygotujemy dania na zakwasach, różne rodzaje pieczywa bezglutenowego, potrawy bez alergenów i słodkie wypieki na Tłusty Czwartek.
W programie warsztatów znajdą się bezglutenowe dania m. in. bez mleka, bez jaj, bez pszenicy, bez kukurydzy, bez drożdży, bez soi, orzechów, selera, słonecznika. Przed Tłustym Czwartkiem hitem będą bezglutenowe pączki, a przed Wielkanocą – bezglutenowy żurek w chlebie. Na warsztatach przygotujemy:
Bezglutenowe dania obiadowe: bezglutenowy żurek w chlebie, dwa rodzaje bezglutenowych pierogów, naleśniki ryżowe z tapioką, kulebiak, bezglutenowe pyzy drożdżowe z sosem.
Bezglutenowe słodkie wypieki: bezglutenowe pączki, roladki z ciasta francuskiego z makiem, bezglutenowe eklery z budyniem, idealna babka z makiem, wegańskie ciasto bananowe.
Bezglutenowe pieczywo: bezglutenowy chleb wieloziarnisty, bezglutenowy chleb a’la glutenowy, bezglutenowy chleb na zakwasie z mąk naturalnych, bezglutenowe rogaliki.
Na bezglutenowych warsztatach w Oberży Pod Dzwonkiem będziemy pracować w grupach, tak aby każda osoba z alergiami znalazła dla siebie przynajmniej kilka bezpiecznych dań.
Warsztaty zainicjowała „Oberża pod Dzwonkiem”, która wkrótce oficjalnie przystąpi do programu Menu bez Glutenu.
– Chcemy poznać bezglutenowe smaki i specyfikę bezglutenowych potraw. Miło będzie doświadczać tego w większym gronie – mówi Wiesław Szymański, który wspólnie z mamą Aleksandrą prowadzi restaurację w centrum Poznania (ul. Garbary 54).
Jak zawsze podczas warsztatów Bezglutenowej mamy mile widziani są rodzice z dziećmi. Tym bardziej, że przygotujemy bezglutenowe pączki – a te zazwyczaj cieszą się ogromnym powodzeniem wśród najmłodszych. W czasie warsztatów dzieci będą miały zapewnioną opiekę, degustacje i zabawy. Restauracja i Bezglutenowa mama, wspólnie z zaprzyjaźnionymi producentami, zapewnią także bezglutenowe degustacje słodkich i wytrawnych produktów.
Bezglutenowe warsztaty w Oberży Pod Dzwonkiem odbędą się w sobotę 21 stycznia 2017 r. od godz. 9 w Oberży Pod Dzwonkiem w Poznaniu, ul. Garbary 54. Są płatne: 100 zł. Zapisy trwają pod adresem: pod-dzwonkiem@oberza.com.pl W zgłoszeniu proszę podać ewentualne alergeny. Szczegółowe informacje: 505575659. Zapraszamy serdecznie.
KOMENTARZE