Blog

15

Bezglutenowe oponki dla alergika i nie tylko

31/01/2016

Bezglutenowe oponki dla alergika i nie tylko

31/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przed nami bezglutenowy Tłusty Czwartek, więc postanowiłam wypróbować nowe przepisy na słodkie świętowanie. Ponieważ Antek jest od niedawna na diecie bezmlecznej, poszukiwałam właśnie takich receptur. Nie miałam czasu na samodzielne eksperymenty . W mig upiekłam bezglutenowe oponki bez sera, mleka i jaj, wersji jasnej i ciemnej.

 

Składniki (pełen przepis pojawi się wkrótce)

Będziesz potrzebować:

– mleko ryżowe;

– ocet jabłkowy;

– cukier waniliowy

mix uniw– cukier;

– olej;

– bezglutenowe mąki: owsiana, kukurydziana lub mix uniwersalny;

– bezglutenowy proszek do pieczenia;

– cynamon bez  glutenu;

– siemię lniane mielone bezglutenowe;

– olej do smażenia;

– cukier puder do oprószenia;

 

oponki moje (1)Zmieszałam mokre składniki z suchymi i zagniotłam ciasto. Rozwałkowywałam je na grubość 1 cm, między arkuszami papieru do pieczenia. Małą szklanką wycinaliśmy z dziećmi kółka i robiliśmy w nich dziurki. Z nieco cieńszego ciasta wykroiliśmy też parę faworków.

Wszystko usmażyliśmy w głębokim oleju i zajadaliśmy z apetytem. Dzieciom bardziej smakowały cieńsze faworki, ale opróżniły talerz i z oponek.

 

oponki moje (2)Zrobiłam dwie wersje ciasta: tradycyjną, ściśle według przepisu Katarzyny Jankowskiej oraz drugą, trochę zmienioną. Otóż zamiast siemienia lnianego dodałam jajko (u nas dozwolone), a zamiast mąk naturalnych – uniwersalną mąkę bezglutenową. Jaki był efekt? Oponki bezglutenowe były w konsystencji lekko kleiste (z uwagi na siemię lniane), ale jednocześnie dłużej wilgotne. Z kolei bezglutenowe oponki z białej mąki z dodatkiem jajka (bez siemienia lnianego) były początkowo bardziej puszyste i pączkowe, ale szybko sczerstwiały. Co nie zmienia faktu, że jedne i drugie były znakomite.

 

KOMENTARZE (15)

izabela 04/02/2016 00:06
Przepis na bezglutenowy irlandzki chleb sodowy : 500 gr.maki bezglutenowej-mieszanki,takze na ciasta. 400-500 ml maslanki lyzeczka sody Make przesiewamy z soda. Nastepnie dolewamy maslanke i mieszamy lyzka. Jej Ilosc zalezy od wilgotnosci maki. Ciasto moze byc rzadkie.Mozna miksowac mikserem,lub w robocie z hakiem do mieszania ciasta chlebowego. Przekladamy ciasto do keksowki-30 cm wysmarowanej olejem. Wierzch smarujemy olejem i przykrywamy papierem do pieczenia.Pieczemy w 200º godzine. Po tym czasie wyjmujemy z formy,odwracamy i wkladamy do niej spowrotem spodem do góry ,wkladamy do piekarnika i zostawiamy do wystygniecia. Mozna tez odwrócony polozyc na kratce,a dalej postepowac jak wyzej. Gotowy najlepiej przechowywac w formie przykrytej szmatka. Chleb nie psuje sie,ale lepiej go szybko zjesc,bo wysycha. Jednak taki tez mozna wykorzystac na grzanki,lub zrobic bulke tarta-bez skrobi pszennej,bez drożdży,bez mnóstwa niepotrzebnej chemi ,ktora jest w gotowych bulkach tartych bezglutenowych. Z mak Schar najlepszy wychodz z maki mix c. Dobry jest tez z maki uniwersalnej ciemnej Doves farm. Smakuje jak razowy
Bezglutenowa Mama 04/02/2016 21:06
Faktycznie prosty przepis. Dzięki, na dniach wypróbuję :)
izabela 05/02/2016 23:39
Ps.odnosnie chleba sodowego. Maslanka musi byc naturalna-bez zadnych dodatkow-mleka w proszku,zagestnikow itd. Maz kiedys kupil taka,bo byl napis,ze jest naturalna. Nie przeczytal skladu. Zrobil chleb i wyszedl zakalec. Najlepsza,sprawdzona jest firmy Hej.
admin 07/02/2016 22:41
OK, dzięki :)
izabela 01/02/2016 19:29
Poprosze o dokladny przepis na wersje druga z jajkiem i maka uniwersalna. Czy mozna zamiast maki uniwersalnej uzyc make do ciast Mix c Schar i pominac cukier,ktorego unikam?
admin 02/02/2016 20:30
Dokładnie to jest tak: sprawdzasz przepis MAG i zamienisz jedynie: jedno jajko zamiast porcji siemienia z wodą, a zamiast dwóch rodzajów mąk dodajesz 250 g miksu uniwersalnego lub do słodkich wypieków; Reszta identycznie, jak u MAG.
izabela 03/02/2016 19:02
Czy zamiast mleka roslinnego moze byc maslanka,bo akurat mam.Wykorzystuje ja do robienia szybkiego,prostego chleba bezglutenowego, ktory robi sie z maki uniwersalnej,maslanki i sody. Moge dac przepis.
Bezglutenowa Mama 03/02/2016 22:46
Myślę, że ta maślanka oponkom nie zaszkodzi. A przepis na chlebek bardzo proszę - wypróbuję i opiszę, może przyda się innym :)
Aga 01/02/2016 17:44
Wyjdą z mąką jaglaną albo kasztanową albo kokosową i mlekiem kokosowym?
admin 02/02/2016 20:33
Myślę, że mleko kokosowe będzie OK. Mąka kokosowa bardzo chłonie wodę, więc lepiej ostrożnie jej dosypywać - nie więcej, niż 10% ogółu mąk i zawsze trzeba trochę zwiększyć ilość wody. Osobiście zrobiłam mix: jaglana, kasztanowa, jakaś skrobia i trochę mąki kokosowej - w sumie 250 g.
marzi 01/02/2016 12:42
No właśnie, bardzo chętnie bym zrobiła, tylko nie wiem, ile dodać tych mąk :(.
admin 02/02/2016 20:33
Na początku wpisu, przy słowie SKŁADNIKI jest link do dokładnego przepisu MAG.
Gosiasit 01/02/2016 20:42
Przecież jest dodany link pod którym są dokładne proporcje.czy tylko ja to widzę?
Joanna 01/02/2016 08:04
Szkoda, ze brak proporcji
admin 02/02/2016 20:34
Celowo nie podałam proporcji - one są w przepisie MAG, na jej blogu - link jest przy słowie SKŁADNIKI.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się