Blog

5

Bezglutenowe ogórki konserwowe

26/04/2017

Bezglutenowe ogórki konserwowe

26/04/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Od czytelniczki bloga dostałam zdjęcie bezglutenowych ogórków konserwowych z firmy Orzech. Duży słoik z ogórkami na etykiecie ma wyraźny znak przekreślonego kłosa i napis „produkt bezglutenowy”. W gazetce promocyjnej był niedawno reklamowany w cenie 3,89 zł, a standardowa cena to 5,29 zł za niespełna litrowy słoik bezglutenowych ogórków konserwowych. Czy produkt wzbudzi szczególne zainteresowanie osób z celiakią i na diecie bezglutenowej?

Czy ogórki mają gluten?

Cieszę się z każdego nowego produktu, opisanego jako bezglutenowy, więc i bezglutenowe ogórki konserwowe wzbudziły moje zainteresowanie. Zastanawiam się tylko, co takiego może być w ogórkach konserwowych, że jeden producent wyróżnia swoje wyroby jako bezglutenowe, a inni nie? Bo to trochę tak, jakby masło czy mleko opisywać jako bezglutenowe… Ogórki są przecież bezglutenowe, gorczyca, koper włoski czy ocet spirytusowy również. Zadzwoniłam do firmy i spytałam o szczegóły. Okazuje się, że za wprowadzeniem na rynek takich produktów stała troska o klienta. Posłuchajcie.

Czy wszystko trzeba oznaczać?

  • Do produkcji przetworów warzywno – owocowych stosuje się nośniki aromatyczno – smakowe. Niektóre zawierają gluten, którego nie toleruje coraz więcej osób – mówi Bezglutenowej mamie Teresa Piszczek, pełnomocnik Zarządu ds. Systemu Zarządzania Jakością i kierownik Działu Kontroli Jakości ZPOW „ORZECH” na Podkarpaciu. – Wsłuchujemy się w potrzeby klientów i dlatego rozpoczęliśmy produkcję niektórych przetworów na surowcach wolnych od glutenu. Obecnie mamy w asortymencie 22 przebadane produkty bezglutenowe, ze stosownych oznaczeniem na etykiecie. Przetwory są przebadane w akredytowanym laboratorium i  mają poniżej 5 ppm glutenu. Są więc w pełni bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej

Bezglutenowe produkty firmy Orzech można znaleźć między innymi w sieciach Auchan, Piotr i Paweł, Tesco, Kaufland oraz w Lidlu (tam pod marką własną).

Wykaz produktów bezglutenowych firmy ORZECH

  1. Zasmażane buraczki
  2. Buraczki tarte
  3. Leczo paprykowe
  4. Bigos staropolski
  5. Ćwikła z chrzanem
  6. Leczo pieczarkowe
  7. Zasmażana kapusta biała
  8. Kapusta kwaszona
  9. Sałata królewska
  10. Kapusta kwaszona z marchewką
  11. Sałata nadwislicka z czerwonej kapusty z jabłkiem
  12. Ogórki konserwowe
  13. Ogórki konserwowe po żydowsku
  14. Pieczarki marynowane
  15. Marmolada wieloowocowa
  16. Powidła śliwkowe
  17. Miód sztuczny
  18. Sałata obiadowa
  19. Ogórki kwaszone
  20. Sałatka z selera
  21. Papryka marynowana
  22. Sałatka szwedzka z ogórków

Gluten może być wszędzie

Faktycznie – obecnie produkcja żywności coraz częściej opiera się na różnych dodatkach, które poprawiają smak, zapach, kolor, konsystencję czy trwałość produktu. Część tych surowców zawiera gluten, który jest świetnym nośnikiem zapachu, smaku czy koloru (przykład: Winiary oznaczają na etykiecie niektórych kostek rosołowych zawartość glutenu w barwnikach i aromatach). Może więc faktycznie dochodzimy do momentu, w którym warto jak najczęściej sięgać po produkty rzetelnie opisane jako produkty bezglutenowe, bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej? I nie ma się co uśmiechać na widok ogórków w słoiku, opisanych jako bezglutenowe? Czy takie oznaczenia ułatwiają Wam zakupy? Chcielibyście, aby jak najwięcej produktów producenci badali i oznaczali jako bezglutenowe? Sęk jeszcze w tym, aby były powszechniej dostępne, ale to już rola handlowców.

Co jest bez glutenu?

Często pytacie na Facebooku i w e-mailach, jak rozpoznać, czy dany produkt jest bezpieczny dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej? Przesyłacie zdjęcia etykiet, pytacie o radę. Zawsze chętnie czytam te etykiety i odpowiadam. Doradzam też, jak na przyszłość rozpoznawać produkty naprawdę bezglutenowe.

Podstawowa zasada jest taka: im krótszy skład produktu, tym większa szansa, iż nie zawiera on glutenu. Przykład? Kiełbasa, w której składzie jest mięso, przyprawy i konserwant (a w śladowych ilościach nie jest wymieniony gluten, są za to podane inne potencjalne alergeny), na pewno będzie bardziej bezpieczna (i zdrowsza!) od kiełbasy zawierającej 8-10 składników. Z drugiej strony nie warto być niewolnikiem produktów oznaczonych jako bezglutenowe, bo czasem ich skład odstrasza zdrowego, a co dopiero chorego. Przykład? Niektóre wędliny oznaczone bezglutenowe czy słodycze bezglutenowe mają tak długą etykietę, że na samym czytaniu można sobie połamać język.

KOMENTARZE (5)

Ania 24/01/2020 10:23
Dlaczego w takich ogórkach jest w ogóle 5 ppm? W czym nie będzie tego w ogóle?
Bezglutenowa Mama 24/01/2020 19:28
Obecność glutenu w ogórkach może wynikać z zanieczyszczonych przypraw. A zero ppm glutenu może być w wodzie, pod warunkiem, że nie będzie przy niej fruwała wcześniej mąka :)
Magda 29/04/2017 17:27
Dobrze wiedzieć, że jest taka firma, która profesjonalnie podchodzi do żywności bezglutenowej. Dziękuję za informację :-)
Bezglutenowa Mama 30/04/2017 10:40
Tak, to budujące, że firmy poważnie odpowiedzialnie podchodzą do żywności dla osób chorych.
Adrian 26/04/2017 15:21
Szkoda, że kapustę mają kwaszoną, a nie kiszoną...
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się