Blog

Bezglutenowe nachos pikantne

03/01/2017

Bezglutenowe nachos pikantne

03/01/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe nachos Nasza Zosia zamówiła na rodzinną zabawę sylwestrową. Chrupiące, pikantne trójkąciki serwowała z sosem czosnkowym własnej produkcji. Uwaga: bezglutenowe nachos najlepiej przygotować kilka dni wcześniej.

Składniki (*)

  • 200 g bezglutenowej mąki uniwersalnej
    użyłam Mix C Schaer
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki mielonej
    bez śladowych ilości glutenu
  • białko jaja
  • sezam, kminek
    bez śladowych ilości glutenu

Wykonanie

Mąkę przesiej z suszonymi drożdżami. Dodaj sól i paprykę. Ciepłą wodę wymieszaj z miodem. Dodaj do suchych składników i zagnieć jędrne, elastyczne ciasto. Przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki (mogą być też 2-3 godziny). Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto zagnieć na stolnicy posypanej mąką ziemniaczaną i rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ma powstać naprawdę cieniutkie ciasto. Silikonowym nożykiem wycinaj trójkąty i układaj ja na blasze. Posmaruj białkiem i posyp ziarnami (jeśli nie lubisz kminku, użyj samego sezamu lub suszonych ziół: oregano lub bazylii). Bezglutenowe nachos piecz około 10 minut. W tym czasie przygotuj drugą porcję bezglutenowych nachosów.

Wystudzone nachos wsyp do metalowej puszki – z każdym dniem stają się bardziej chrupiące i strzeliste. Doskonale smakują same, ale znawcy docenią je w połączeniu z sosem czosnkowym (jogurt, majonez, oliwa, czosnek, sól, pieprz – to przepis naszej bezglutenowej Zosi).

Na bezglutenowy karnawał

Bezglutenowe nachos uprzyjemnią imprezę bezglutenowych dzieci i bezglutenowych nastolatków, sprawdzą się jako przekąska na każdym karnawałowym stole. Wyśmienicie chrupią, są przyjemnie pikantne, a maczane w sosie czosnkowym smakują niebiańsko. Znam gotowe bezglutenowe nachos – ale te nasze są zdecydowanie lepsze.

(*) Przepis pochodzi z książki kucharskiej „120 przepisów bezglutenowych”, która zawiera receptury zrozumiałe nawet dla osób początkujących w diecie bezglutenowej. Śmiało weźcie się do pracy i przygotujcie miskę chrupiących, pikantnych trójkącików.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się