Bananowe muf finki, które upiekliśmyna bezglutenowych warsztatach w Poznaniu i Zielonej Górze „Friendly Food – bezglutenowo z kuchnią czeską” można szybko przyrządzić podczas popołudniowych zajęć z dzieckiem.
Wystarczą cztery dojrzałe banany, trochę mąki i oleju (plus produkty na co dzień obecne w kuchni celiaka). Można też dodać trochę kakao – dla koloru i smaku.
– 1,5 szklanki mąki bezglutenowej Jizerske Pekarny (lub innego producenta);
– 3-4 dojrzałe banany, mocno kropkowane;
– 1/3 szklanki oleju;
– ½ szklanki cukru lub ksylitolu;
– 1 roztrzepane jajko;
– kilka kropli bezglutenowego aromatu waniliowego Labella na spirytusie (lub naturalnego);
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
– szczypta soli;
– łyżeczka kakao bez śladowych ilości glutenu (opcjonalnie);
– posypka kolorowa bezglutenowa lub migdały bez śladowych ilości glutenu (opcjonalnie);
– bezglutenowa czekolada deserowa do ozdoby (opcjonalnie);
– laska wanilii (opcjonalnie);
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Widelcem dokładnie rozgniotłam banany. W misce wymieszałam jajka z olejem. Mąkę wymieszałam z kakao, cukrem, solą i sodą. Do mokrych składników partiami dodawałam suche i mieszałam mikserem (można łyżką). Dodałam kilka łyżeczek startej czekolady. Gęstą (ale nie zbitą) masę nakładałam do papierowych muf finek, dekorowałam posypką lub migdałami (opcjonalnie). Piekłam około 25 minut.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej na parze. Ostudzone muf finki polewałam płynną czekoladą (na tym etapie można udekorować babeczki dowolnymi ozdobami). Gdy zastygły, raczyły podniebienia domowników i gości.
Przepis dostałam od Kasi, bezglutenowej mamy z Wielkopolski. Po lekkiej modyfikacji wprowadziłam go na czeskie warsztaty bezglutenowe w Poznaniu. Smakowały zarówno bezglutenowym dzieciom, jak i dorosłym. Ich zaletą jest też to, że są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Dodatki można dobierać dowolnie: zamiast posypki – płatki migdałów, zamiast startej czekolady do masy można dodać kawałki daktyli lub żurawinę. Banany są obowiązkowe – nadają tym bezglutenowym babeczkom owocowej nuty i sprawiają, że ciasto tak szybko nie wysycha.