Blog

16

Bezglutenowe muffinki bananowe

27/01/2015

Bezglutenowe muffinki bananowe

27/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

SONY DSCBananowe muf finki, które upiekliśmyna bezglutenowych warsztatach w Poznaniu i Zielonej Górze „Friendly Food – bezglutenowo z kuchnią czeską” można szybko przyrządzić podczas popołudniowych zajęć z dzieckiem.

Wystarczą cztery dojrzałe banany, trochę mąki i oleju (plus produkty na co dzień obecne w kuchni celiaka). Można też dodać trochę kakao – dla koloru i smaku.

 

 

 

 

cZECHY aLBERT (3)Składniki:

– 1,5 szklanki mąki bezglutenowej Jizerske Pekarny (lub innego producenta);

– 3-4 dojrzałe banany, mocno kropkowane;

– 1/3 szklanki oleju;

– ½ szklanki cukru lub ksylitolu;

– 1 roztrzepane jajko;

– kilka kropli bezglutenowego aromatu waniliowego Labella na spirytusie (lub naturalnego);

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej;

– szczypta soli;

– łyżeczka kakao bez śladowych ilości glutenu (opcjonalnie);

– posypka kolorowa bezglutenowa lub migdały bez śladowych ilości glutenu (opcjonalnie);

– bezglutenowa czekolada deserowa do ozdoby (opcjonalnie);

– laska wanilii (opcjonalnie);

 

 

 

wanilia Lidl (1)Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Widelcem dokładnie rozgniotłam banany. W misce wymieszałam jajka z olejem. Mąkę wymieszałam z kakao, cukrem, solą i sodą. Do mokrych składników partiami dodawałam suche i mieszałam mikserem (można łyżką). Dodałam kilka łyżeczek startej czekolady. Gęstą (ale nie zbitą) masę nakładałam do papierowych muf finek, dekorowałam posypką lub migdałami (opcjonalnie). Piekłam około 25 minut.

 

 

 

 

czekolada goplanaCzekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej na parze. Ostudzone muf finki polewałam płynną czekoladą (na tym etapie można udekorować babeczki dowolnymi ozdobami). Gdy zastygły, raczyły podniebienia domowników i gości.

Przepis dostałam od Kasi, bezglutenowej mamy z Wielkopolski. Po lekkiej modyfikacji wprowadziłam go na czeskie warsztaty bezglutenowe w Poznaniu. Smakowały zarówno bezglutenowym dzieciom, jak i dorosłym. Ich zaletą jest też to, że są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Dodatki można dobierać dowolnie: zamiast posypki – płatki migdałów, zamiast startej czekolady do masy można dodać kawałki daktyli lub żurawinę. Banany są obowiązkowe – nadają tym bezglutenowym babeczkom owocowej nuty i sprawiają, że ciasto tak szybko nie wysycha.

 

 

 

KOMENTARZE (16)

Marta 08/03/2018 08:33
Witam, jesli mam maka kokosowa, ziemniaczana, kukurydziana i ryżowa w jakich proporcjach ja wymieszac zeby wszystko wyszlo? Myslalam zeby do masy ktora bede nakladac do foremek dodac lyzeczke masla orzechowego w srodek, co Pani o tym mysli?
Marta 09/03/2018 09:06
Marto, na pewno najmniej daj maki kokosowej - mocno chłonie wodę. Nie dawaj też zbyt dużo mąki kukurydzianej - bo muffinki wyjdą twarde. Zrobiłabym "na oko" tak: 2/5 ryżowej, 1/5 kukurydzianej, 1/5 ziemniaczanej, 1/5 kokosowej;
Antoska 02/03/2018 13:55
Będę próbować przepisu, dziękuję. Dotąd tylko z droetkera takie z kawałkami czekolady bezglutenowe robiłam ale może czas na urozmaicenie. Dam znać jak mi wyszły ;)
Justyna 24/02/2018 22:47
Swietny przepis! Przedobrzylam troche prozdrowotnie dodajac pol na pol mieszanke doves farm i make gryczana niepalona. Dzieciaczki zjadly ze smakiem, ja wyczuwalam gryke ale nic nie mowilam
Bezglutenowa Mama 25/02/2018 11:10
Justyno, bo grunt to zachować sekret :)
Klaudia 05/12/2017 13:51
Czy jajko można zastąpić "glutkiem" z siemienia lnianego? Synek alergik jest też niestety uczulony na jaja :(
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 05/12/2017 14:11
Jasne :) Nie będą tak puszyste, jak z jajkiem, ale na pewno wyjdą :) Możesz też pominąć siemię, jak w tym przepisie: https://bezglutenowamama.pl/szybkie-domowe-ciasto-bananowe/ Powodzenia i smacznego!
Małgosia 09/09/2017 08:08
Mąka ryżowa się nada?
Bezglutenowa Mama 11/09/2017 09:33
Małgosiu, sama mąka ryżowa nie poradzi sobie. Jeśli nie masz lub nie chcesz użyć miksu, zmieszaj np.: 1/3 ryżowej mąki, 1/3 skrobi, 1/3 jaglanej lub kukurydzianej lub owsianej itp.
Eva 08/06/2018 21:29
Zrobiłam z samej mąko ryżowej, dopiero teraz czytam komentarze i musze powiedziec ze to moje najlepsze muffinki ever !!! Jak gabeczka wyrośnięte i puszyste
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 09/06/2018 08:18
Naprawdę, z samej ryżowej? Muszę wypróbować :)
Eva 29/06/2018 09:09
Tak bo nie doczytalam ze moga nie wyjsc :) dodalabym zdjecie na dowod ale nie wiem jak:)
Joanna 19/04/2017 18:53
A ile sztuk wychodzi z tego przepisu? Pilne!
Bezglutenowa Mama 19/04/2017 22:19
Pilnie odpowiadam :) - około 15 muffinek.
Bezglutenowa Mama 03/04/2015 08:59
Banany najlepiej rozgnieść widelcem na papkę. Mikser nie jest wskazany. W jednej misce rozgnieć banany i dodaj olej, a w drugiej wymieszaj suche składniki.Do michy z bananami dodawaj po łyżce suchych składników i mieszaj mikserem lub łyżką. Po upieczeniu można od razu wyjmować z muffinek, ale można tez poczekać, aż ostygną - wtedy łatwiej odejdą od papieru lub od foremki. Powodzenia!
izabela 03/04/2015 03:47
Czy banany maja byc zmieszane z reszta skladnikow mokrych,tak, by pozostaly w kawalkach, czy moga byc zmiksowane, bez rozgniatania widelcem z mokrymi i polaczone z suchymi? Czy po upieczeniu nalezy je wyjac z formy, czy mozna zostawic do wystygniecia?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się