Blog

13

Bezglutenowe łazanki z boczkiem

11/10/2015

Bezglutenowe łazanki z boczkiem

11/10/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mamo, zrobisz takie łazanki, jak były w przedszkolu? – spytała Zosia, która w zakamarkach pamięci zachowała smak sprzed sześciu lat, gdy jeszcze jadła gluten. Takie prośby nigdy nie przechodzą bez echa, więc zrobiłam zakupy. W koszyku wylądowały: kapusta biała i kiszona, boczek, pieczarki, cebula i makaron bezglutenowy łazanki. Przez dwie godziny  powstawało danie, które zniknęło z talerzy w 5 minut….

 

 

lazanki moje (4)Składniki:

– 250 g makaronu łazanki (Balviten, Glutenex);

– 1/4 główki kapusty  białej – około 1/2 kg – tak do 700 g;

– 200 g kapusty kiszonej bez śladowych ilości glutenu;

– 4-6 większych pieczarek – około 200 g;

– 300 g boczku wędzonego surowego bezglutenowego (zdobyłam w Lidlu boczek PIKOK z firmy Kaminiarz);

– 2 cebule;

– 1-2 łyżki oleju (nie oliwy z oliwek);

– 1 łyżka masła;

– 1 łyżeczka kminku bez śladowych ilości glutenu (m. in. firma Dary Natury);

– 1 listek laurowy bez śladowych ilości glutenu;

– 2 kulki ziela angielskiego bez śladowych ilości glutenu;

– ewentualnie sól i mielona ostra czerwona papryka bez śladowych ilości glutenu;

 

lazanki moje (3)Pokroiłam kapustę kiszoną. Do garnka wlałam pół szklanki wody. Dodałam kminek, ziele angielskie i listek laurowy. Włożyłam pokrojoną kapustę kiszoną. Gotowałam pod przykryciem około 40 minut na małym ogniu. Boczek w kostce podsmażyłam lekko na odrobinie oleju w głębokiej patelni. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażałam do zrumienienia cebuli. Dodałam pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę podsmażałam.

 

lazanki moje (2)Dodałam poszatkowaną białą kapustę. Wymieszałam i przykryłam. Podduszałam na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając raz po raz i dolewając wodę. W oddzielnym garnku w lekko osolonej wodzie z łyżeczka masła ugotowałam makaron łazanki al dente. Do rondla z białą kapustą dodałam łazanki i ugotowaną kapustę kiszoną. Wymieszałam, doprawiłam do smaku ostrą czerwona papryką. Tak powstały moje chyba pierwsze w życiu bezglutenowe łazanki.

 

 

lazanki BodziaSmakowały całej rodzinie tak bardzo, że zniknęły w mig z talerza. Zosia uznała, że to TEN SMAK, który pamięta  z przedszkola. Pochłonęliśmy całą porcję, a była dość niebagatelna… Łazanki z boczkiem są daniem sycącym i pożywnym, doskonałym na zimę. Przyprawione rozgrzewającymi kminkiem i czerwoną ostrą papryką, okraszone tłustym boczkiem, pełne energetycznego makaronu pozwolą nam przetrwać chłody i słoty.

 

Bezglutenowe łazanki powstaną podczas bezglutenowych warsztatów kulinarnych w Lesznie  Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej „Bezglutenowa jesień w kuchni z Balvitenem”. Warsztaty poprowadzi Bezglutenowa Mama.

 

KOMENTARZE (13)

ANA 18/07/2016 19:06
jeszcze jedno zapytanie odnośnie soczewicy, ciecierzycy itp. wszyscy piszą że kupują to najtańsze, ale na większości z nich napisane jest, że mogą zawierać gluten i co kupować, czy nie, a może z jakiejs konkretnej firmy są bezpieczne, proszę o pomoc
admin 26/07/2016 10:57
Aniu, zerknij tutaj: http://bm.wysylaj.pl/szybki-kurs-o-kaszach-i-ziarnach/
ANA 26/07/2016 22:28
bardzo dziękuję za link , dokładnie wszystko przeczytałam
ANA 18/07/2016 12:41
Bezglutenowa mamo gdzie kupujesz kapustę kiszona nie zawierającą glutenu, w tym roku zamierzam kisić, ale na chwilę obecną muszę kupić,a mam taką ochotę na te łazanki
admin 26/07/2016 10:56
Kupuję kapustę kiszoną m. in. w Lidlu.
Magda 26/07/2016 22:05
Ja wlasnie do tej lidlowskiej pisałam, bo wydawala się najbezpieczniejsza na.polskim rynku....
Bezglutenowa Mama 27/07/2016 08:52
Magda, sęk w tym, że jak pytamy producentów o bezglutenowość ich wyrobów (pomijam produkty ze zbóż), to zazwyczaj odpowiadają, że nie dają gwarancji, bo nie robili badań produktu. Nie użyłabym chrupek kukurydzianych bez przekreślonego kłosa lub chleba, ale kapusta kiszona z czytelnym i jasnym opisem na etykiecie wydaje mi się bezpieczna.
Magda 25/07/2016 18:06
Ja nigdzie nie znalazlam bezpiecznej. Pisalam nawet do takich producentow co na opakowaniu maja tylko sol. I niestety nie zagwarantują na 100 procent. Kapustę przywiozę z Niemiec. Firma Mildessa. Opisane jako bezglutenowe. Jak masz możliwość to polecam.
admin 26/07/2016 11:57
Ok, dzięki, poszukam. Prawda jest taka, że większość producentów, do których dzwonimy, odpowiada, iż nie gwarantuje bezglutenowości.... Oznaczałoby to, że prawie nic nie możemy jeść. Warto więc słuchać zdrowego rozsądku, ale ściśle przestrzegać diety: kupować oznaczone przekreślonym kłosem produkty, nie kupować tych ze śladowymi ilościami glutenu, mąki kupować tylko w licencjonowanych firmach itp.
aga 15/10/2015 14:24
Ja zawsze robię łazanki z kiełbasą śląską, z boczkiem nigdy nie jadłam. A co do przypraw, Prócz Dary Natury są jeszcze inne bg? Ja używam Kamis lub Prymat z możliwymi śladowymi ilościami, ale muszę chyba odstawić. Coś mnie podtruwa, niekoniecznie żywność, możliwa w tym pomoc męża lub córki :(
Bezglutenowa Mama 16/10/2015 07:57
Wszystkie przyprawy jednorodne dobrych firm są OK, nawet jak jest napis o śladowych ilościach. Dary Natury zawsze są OK - badali część przypraw. A dlaczego rodzinka cię podtruwa? :)
aga 16/10/2015 21:15
Mąż nie pilnuje czystości po chlebie, roznosi mi mąkę, zapomina się. A roczna córka a to mi plunie kaszką w twarz, albo kichnie albo rękami rozsmaruje glutenowa kanapkę wszędzie i ciężko to posprzątać. Robiłam badania na NFZ 2 mce temu, są przeciwciała :(
Bezglutenowa Mama 18/10/2015 10:43
Z mężami roznoszącymi gluten zmaga się wiele kobiet na diecie. Efekt przyniosą konsekwentne prośby, tłumaczenia.... Mam pytanie: chorujesz na celiakię, czy jesteś uczulona? Twoja córeczka je gluten? Pytam, bo jest zasada, by dzieci celiaków nie jadły glutenu do skończenia 1. roku życia.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się