Blog

Bezglutenowe gołąbki na Wigilię - przepis wegański

09/12/2024

Bezglutenowe gołąbki na Wigilię - przepis wegański

09/12/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na wigilijne gołąbki bezglutenowe

Zamarzyły mi się w tym roku na Wigilię bezglutenowe gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi, bo jeszcze nigdy nie miałam tej potrawy na święta.

Zainspirował mnie przepis z Kuchni Lidla, wprowadziłam swoje poprawki i oto jest: wigilijne gołąbki bezglutenowe.

Jak to przy gołąbkach: jest trochę roboty, ale tak naprawdę cały przepis to prościzna. 

Zapraszam do kuchni, a także do całego działu na moim blogu: przepisy bezglutenowe na Wigilię

Liczba osób 4 osoby
Czas 90 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Dość tanie

Składniki

  • 1 biała kapusta kapusta biała
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 g ryżu
  • 500 g pieczarek
  • 80 g grzybów suszonych
  • 2 cebule białe
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
  • 1/3 łyżeczki majeranku

Wykonanie

  • Grzyby suszone zalej wrzątkiem w miseczce, odstaw na godzinę.
  • Kapustę umyj, zdejmij z niej wierzchnie liście, odłóż je na bok.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli, sparz w niej liście kapusty przez 5 minut. Z liści wytnij zgrubiałe części i głąb.
  • Ryż ugotuj w podwójnej porcji wody z odrobiną soli. Ma być lekko twardy.
  • Umyj i pokrój pieczarki, posiekaj cebule. Grzyby leśne odciśnij na sitku (wodę zostaw
  • w miseczce) i posiekaj.
  • Na patelni podsmaż cebulę, dodaj pieczarki i suszone grzyby. Smaż przez 5 minut, dodaj ugotowany ryż i wymieszaj.
  • Posiekaj natkę i dodaj do farszu, dopraw majerankiem, pieprzem i solą. Podsmażaj przez kilka minut na małym ogniu. Ostudź farsz.
  • Piekarnik nastaw na 180 st. C.
  • Na każdy liść kapusty nałóż farsz, zawiń boki do środka i zwiń gołąbek dość ciasno w rulon.

Wigilijne gołąbki bezglutenowe podawaj z sosem grzybowym lub śmietanowym, choć mnie najlepiej smakują bez sosu, polane dobrą oliwą z oliwek. 

Pieczenie

  • Na dnie naczynia ułóż wierzchnie liście kapusty, a na nich gołąbki.
  • Całość zalej bulionem oraz wodą z moczenia grzybów. Gołąbki przykryj ponownie liśćmi kapusty.
  • Piecz przez godzinę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się