Blog

5

Bezglutenowe eklery z nutką kawy

28/03/2015

Bezglutenowe eklery z nutką kawy

28/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mamo, jak smakują eklery? – spytała nasza bezglutenowa Zosia po powrocie ze sklepu. Pewnie zobaczyła gdzieś to cudo na wystawie pobliskiej cukierni. Jak każda mama staram się spełniać marzenia dzieci, więc poszperałam po książkach kucharskich.

Dziś przygotowałam bezglutenowe eklery z masą kawową, na bezlaktozowym mleku. I wiecie co? Zosi najbardziej smakowała ta masa…

 

 

 

 

ekler skladSkładniki na ciasto:

– 200 g bezglutenowej mąki uniwersalnej;

– 200 g wody;

– 60 g masła;

– szczypta soli;

– 4 duże jaja;

 

Składniki na masę (*):

– 200 ml mleka 3,2% (użyłam bezlaktozowego z Kauflandu);

– 2 łyżeczki lub więcej kawy rozpuszczalnej bez glutenu;

– 3 żółtka;

– 20 g mąki bezglutenowej uniwersalnej lub bezglutenowej tortowej;

– 10 g skrobi ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu;

– 70-90 g cukru;

– opcjonalnie cukier waniliowy;

– 1 łyżka masła;

 

 

 

eklery (2)Zagotowałam wodę z masłem i szczyptą soli. Przesiałam mąkę. Do wrzącej wody wsypałam mąkę i wymieszałam drewnianą łyżką. Powstała lśniąca kula. Zestawiłam garnek z ognia i wbijałam po jednym jajku, mieszając mikserem na wolnych obrotach (uwaga, jesli uzyjecie niskiego garnka, masa może pryskać).

Przygotowałam blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C.

 

 

 

 

eklery (1)Jednolitą masą napełniłam rękaw cukierniczy  i wyciskałam eklery o wysokości około 2-3 cm, długości około 6 cm, szerokości około 2 cm (za drugim razem wykładałam masę na blachę bezpośrednio łyżką). Blachę wstawiłam do piekarnika na około 20-25 minut. Przez kolejnych 10 minut nie otwierałam piekarnika, by eklery nie opadły.

W tym czasie przygotowałam masę kawową. Zagotowałam mleko z kawą (można użyć espresso zamiast kawy rozpuszczalnej – wtedy dajemy mniej mleka, by w sumie uzyskać 200 ml płynu)).

 

 

 

 

kawoaŻółtka utarłam z cukrem. Dodałam odważone i przesiane mąki, stale miksując. Dolałam mleko z kawą  i stale mieszałam masę. Na małym ogniu, ciągle mieszając, zagotowałam masę, aż do zgęstnienia kremu (trwa to około kwadransa).

Zdjęłam garnek z ognia, dodałam masło i ponownie wymieszałam. Garnek przykryłam folią aluminiową  i odstawiłam do ostygnięcia. Pachniało bajecznie :).

 

 

 

 

eklery (3)Ostudzone eklery rozkroiłam wzdłuż. Nakładałam rękawem cukierniczym masę na dolną część i przykrywałam górną. Gotowe eklery posypałam cukrem pudrem.

Nie wyglądały może pokazowo, ale to były moje pierwsze w życiu, domowe, bezglutenowe eklery. I byłam z nich bardzo dumna. A dzieci i marzenie Zosi… No cóż, Antek wolał eklery suche, nierozkrojone, bez nadzienia, a Zosia … wyjadała samo nadzienie. I staraj się matko, cuduj….

 

 

Dla osób, które mogą kakao (Antek obecnie nie może), polecam eklery z polewą czekoladową…. Wystarczy zagotować 70 ml kremówki z 2 płaskimi łyżeczkami kawy rozpuszczalnej i łyżką miodu. Zdjąć z ognia. Dodać 100 g pokruszonej czekolady mlecznej bez śladowych ilości glutenu (np. Goplana). Rozpuścić i wymieszać do uzyskania  konsystencji polewy. Na końcu dodać 20 g miękkiego masła i wymieszać. Ostudzić.

 

 

(*) Przepis na masę kawową pochodzi z książki „Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego”.

 

 

KOMENTARZE (5)

Anetta 30/03/2015 09:38
Podziwiam Pani zapał do tworzenia w kuchni ,wciąż nowy przepis ,nowy smak.Naprawde trzeba włożyc czasu i serca w to co Pani robi. Mam tez dziecko na bezglutenowych produktach ,bezmlecznych i bezcukrowych. Czytam Pani pomysły i korzystam.Pozdrawiam Anetta
Bezglutenowa Mama 30/03/2015 10:04
Bez cukru, mleka i glutenu - to ja Cię podziwiam, Aneto. Domyślam się, ile Ty wkładasz wysiłki i serca w gotowanie...
aga 28/03/2015 05:01
Mamo, spróbuj tego przepisu na ciasto parzone: 250 ml wody (można dać trochę mleka), 125g masła lub margaryny, 150g mąki bezglut. i 5 jaj. Robię z tego przepisu karpatke, wychodzi super, do tego nada budyniowa i można się zajadac. Z tego ciasta wychodzą też wspaniałe smażone gniazdka polane lukrem, zaglądnij do natchniona.pl na pączki wiedeńskie i zaskocz dzieci ;)
aga 28/03/2015 05:02
Masa budyniowa, przepraszam za błąd
Bezglutenowa Mama 28/03/2015 18:25
Jasne, będę eksperymentować :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się