Blog

Bezglutenowe cinnamon rolls z nutką kardamonu

13/10/2023

Bezglutenowe cinnamon rolls z nutką kardamonu

13/10/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 6 osób
Czas 60 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki ciasta

  • 300 g Mix B - Bread Mix marki Schär
  • szczypta soli
  • 8 g suszonych drożdży lub 16 g świeżych
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mix B - Bread Mix najtaniej kupisz w sklepie internetowym JedzBezGlutenu.pl
bezglutenowe cinnamon rolls schaer

Składniki masy

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru, białego lub trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu bez glutenu
cinnamon rolls bezglutenowe bułeczki cynamonowe od mamy

Wykonanie

  • Połącz mix B z solą i suchymi drożdżami.
  • Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 5 łyżkach wody, dodaj łyżkę mixu i odstaw na 5 minut do wyrośnięcia, potem dodaj do suchych składników.
  • W osobnej misce ubij jajka z cukrem i dodaj do miski z mixem.
  • Wyrabiaj mikserem (haki) i stopniowo wlewaj letnie mleko.
  • Miksuj 5 minut, pod koniec dodaj miękkie masło.
  • Ma powstać elastyczne, gęste ciasto. Nie może być zbite. Jeśli takie jest, dodaj kilka łyżek mleka i jeszcze przez chwilę wyrabiaj.
  • Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w nieprzewiewne miejsce na około 30-40 minut, aż ciasto stanie się puszyste i porowate.
  • W tym czasie przygotuj masę cynamonową: wymieszaj wszystkie składniki, w razie potrzeby delikatnie podgrzej.
  • Blachę do placka wyłóż papierem do pieczenia.
  • Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 20x13 cm.
  • Posmaruj go masą cynamonową.
  • Zroluj wzdłuż krótszego boku.
Poznaj inne mieszanki piekarnicze i produkty bezglutenowe marki Schär

Formowanie i pieczenie

  • Mokrym nożem krój plastry o grubości ok 1-2 cm.
  • Powstanie około 8 -12 bezglutenowych cinnamon rolls (zależnie od grubości plastrów).
  • Układaj je blisko siebie na na blaszce.
  • Jeśli chcesz, posmaruj rozkłóconym białkiem jaja.
  • Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Nagrzej piekarnik 200 st. C, termoobieg.
  • Piecz około 15 minut, do zrumienienia.

Bezglutenowe cinnamon rolls możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem, klasycznym z lub z białka jaja i cukru pudru. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się