Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 5 łyżkach wody, dodaj łyżkę mixu i odstaw na 5 minut do wyrośnięcia, potem dodaj do suchych składników.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i dodaj do miski z mixem.
Wyrabiaj mikserem (haki) i stopniowo wlewaj letnie mleko.
Miksuj 5 minut, pod koniec dodaj miękkie masło.
Ma powstać elastyczne, gęste ciasto. Nie może być zbite. Jeśli takie jest, dodaj kilka łyżek mleka i jeszcze przez chwilę wyrabiaj.
Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w nieprzewiewne miejsce na około 30-40 minut, aż ciasto stanie się puszyste i porowate.
W tym czasie przygotuj masę cynamonową: wymieszaj wszystkie składniki, w razie potrzeby delikatnie podgrzej.
Blachę do placka wyłóż papierem do pieczenia.
Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 20x13 cm.
KOMENTARZE