Blog

35

Bezglutenowe ciasto herbaciane Natchnionej

16/09/2015

Bezglutenowe ciasto herbaciane Natchnionej

16/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

herbaciane (2)Przygotowuję się do napisania recenzji książki autorki bloga Natchniona.pl. Moja bezglutenowa kuchnia znów więc przypomina poligon doświadczalny. Codziennie powstają nowe potrawy, często o zaskakujących smakach. Na pierwszy ogień poszło bezglutenowe ciasto herbaciane: bez mleka, bez mixów, za to pełne zdrowych składników i błonnika: suszonych śliwek, jabłek, gryki… Aha, wybaczcie jakość zdjęć: po zabiegu na nodze nie miałam weny fotograficznej.

 

makaSkładniki (*):

– 4 jajka;

– 125 cukru;

– 125 ml oleju słonecznikowego;

– 2 jabłka starte na tarce;

– 150 g suszonych śliwek bez śladowych ilości glutenu;

– 200 ml naparu mocnej herbaty;

– skórka otarta z jednej pomarańczy;

– 50 g mąki ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu;

– 90 g mąki ryżowej bez śladowych ilości glutenu;

– 40 g mąki gryczanej bez śladowych ilości glutenu;

– łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;

– łyżeczka sody oczyszczonej bez śladowych ilości glutenu;

 

 

herbataZaparzyłam herbatę liściastą (może być też ekspresowa). Śliwki umyłam i zalałam 200 ml gorącego naparu. Odstawiłam na 10 minut, po czym zblendowałam śliwki z herbatą na mus. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Do dużej miski wbiłam jajka, dodałam cukier, olej, jabłka i skórkę z wyparzonej pomarańczy. Mąkę wymieszałam w sodą i proszkiem. Przesiałam do miski z pozostałymi składnikami. Dodałam mus. Całość połączyłam za pomocą dużej łyżki.

 

Weronika Madejska, autorka książki zaznacza, by nie miksować ciasta. Przełożyłam je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez godzinę. Gotowe ciasto wyjęłam z foremki i ustawiłam na metalowej kratce, by przestygło. Uwierzcie, zapach sprawił, że mogłam poczekać, aż to herbaciane ciasto ostygnie. Każdy kęs dostarczał innych doznań smakowych: suszone śliwki, lekko kwaskowe jabłka, aromat pomarańczy i wytrawna nuta czarnej herbaty. Niewtajemniczeni oceniali, że to bardzo aromatyczny piernik – a przecież bez grama kakao czy przyprawy piernikowej.

 

Ciasto herbaciane smakowało też dzieciom, które doceniały bukiet smaków i puszystą konsystencję. Kolor też im odpowiadał, bo przypominał ciasto czekoladowe. Uwaga: dzieciom lepiej nie mówić, że ciasto zawiera suszone śliwki :).

Pozytywna opinia dzieci jest w zasadzie najbardziej obiektywną oceną tego ciasta. I naprawdę zbiega się ze słowami autorki przepisu: „Na moje subiektywnej liście  najlepszych ciast, jakie upiekłam, to zdecydowanie plasuje się na podium”.

 

(*) Przepis pochodzi  z książki „Bez glutenu. Bez wyrzeczeń” autorstwa Weroniki Madejskiej prowadzącej blog Natchniona.pl.

KOMENTARZE (35)

Wera 03/03/2016 11:09
Zachęcający przepis:- ) chciałam tylko zapytać, czy da się czymś zastąpić mąkę ziemniaczaną? Będę wdzięczna za odpowiedź:- )
Bezglutenowa Mama 03/03/2016 21:51
Tak, np. skrobią bezglutenową kukurydzianą lub skrobią z tapioki.
Magda 06/12/2015 20:50
Fakt, nie pomyślałam, że można zamrozić, dzięki za podpowiedź :-) Zrobiłam na maśle klarowanym ghee - niebo w gębie, tyle że jest cięższe i tłuściejsze, niż na oleju, ale...zeszło w 2 godziny (z ciekawości następnym razem spróbuję dać odrobinę mniej masła). W tym przypadku, jak obiecałam spróbować - zamiast jabłek dałam mus jabłko-mango z Rossmanna (zważyłam 2 jabłka i tyle wagowo musu dołożyłam do masy na ciasto). Mniej wyrosło, ale pachniało i smakowało dobrze. Nie wiem, jak wyjdzie na zwykłym maśle klarowanym, bo masło ghee ma specyficzny, jakby lekko waniliowy aromat (ale też będę próbować i na zwykłym, tym razem Mlekowity). Aha - idąc Twoim śladem, też dopiszę, że nie mam żadnej umowy z jakąkolwiek firmą na promowanie ich produktów. Po prostu używam tych składników, do których mam łatwiejszy dostęp :-)
admin 07/12/2015 21:27
Fajnie, że można tak eksperymentować z przepisami i dzielić się wrażeniami :). Piszę o braku umowy z jakąś firmą, bo znam rynek mediów i wiem, że niektóre teksty w portalach i nie tylko są pisane na zlecenie, na podstawie umowy. A za pieniądze papier wszystko przyjmie :)
Magda 25/11/2015 01:29
Ciasto jest świetne, wyszło mi rewelacyjne :-) Mam kilka słoików musu jabłko-mango i jabłko-banan (EnerBio z Rossmanna) i zastanawiam się ile mogę dać takiego musu zamiast surowych jabłek? :-) Pozdrawiam :-) Ps: na oleju kokosowym też wychodzi, ale jest jakby cięższe, trzeba piec ciut dłużej i na niższej temperaturze, bo wychodzi za mokre, ale jak już wyjdzie, to niebo w gębie! :-)
admin 26/11/2015 09:26
Nigdy nie używałam oleju kokosowego, ale po takiej rekomendacji zabiorę się do dzieła :) Trudno mi ocenić, ile dać musu. Może poszperasz w necie, ile wagowo wychodzi musu z dwóch jabłek>?
Magdalena 26/11/2015 23:58
Dzięki, zrobię eksperyment z tym musem i dam znać, czy wyszło. Jeszcze sprawdzę, jak wychodzi na maśle klarowanym :-) Ps: co do oleju kokosowego, choć było ciężkie, to chyba dzięki temu smakowało trochę jak brownie, długo leżało w lodówce (kilka dni, bo nie daliśmy rady szybko zjeść tylko we 2 osoby) i było smaczne także bez podgrzewania :-)
Bezglutenowa Mama 29/11/2015 09:49
A może dałoby się zamrozić porcję? Faktycznie, wychodzi z tego ciasta całkiem spora blacha i trudno zjeść w 2-3 dni. Ciekawa jestem eksperymentu z musem.
gosiasit 25/09/2015 20:51
A jak to ciasto smakuje na drugi dzień?jest tak samo smaczne?
Bezglutenowa Mama 26/09/2015 10:24
Przepyszne! :)
gosiasit 26/09/2015 13:13
No to super bo właśnie je robię a ma być ba jutro...nie wiem czy dorwa!
gosiasit 27/09/2015 23:56
Zrobiłam,pyszne!dodałam orzechy włoskie i po upieczeniu przełożyłam powidłami,polalam polewą z kakao i teraz jest PRZEpyszne. No jednak czegoś mi brakowało...polecam takie eksperymenty :-) poza tym ciasto robi się mega szybko.
Bezglutenowa Mama 28/09/2015 21:20
O, akurat mam świeże powidła.... Ależ narobiłaś mi apetytu na ponowne pieczenie :)
gosiasit 25/09/2015 16:35
A jakby do środka dodać orzechy włoskie albo inne.będą pasować ze smakiem?
Bezglutenowa Mama 26/09/2015 10:24
Oczywiście!:)
izabela 24/09/2015 22:59
Jakiej wielkosci jest ta keksowka ? Jaka maka ziemniaczana jest bezglutenowa.Maka Kupiec,ktora kupowalam ma teraz napis,ze moze zawierac sladowe ilosci glutenu.
izabela 11/10/2015 04:34
Jakie sliwki suszone w normalnej cenie sa bezglutenowe. Ja znam tylko helio natura i drogie eko wital. Kupilam kiedys w rossmanie,bo nie bylo zadnych informacji o glutenie,ale ja mialam po nich reakcje. Natomiast po rodzynkach nie. Sa do tego bardzo dobre i najtansze z bg,bo opakowanie 200 gr.kupilam za ok.7 zl.
Bezglutenowa Mama 12/10/2015 11:28
Z bakaliami najlepiej postępować jak z każdymi innymi zakupami. Jeśli na etykiecie nie ma żadnej informacji o jakiejkolwiek obecności alergenów, to lepiej omijać produkt szerokim łukiem. Jeśli natomiast producent wymienia śladowe alergeny, a wśród nich nie ma glutenu - to jest OK. Jeśli wymienia śladowe ilości glutenu - nie kupujemy. Tez kupuję te Ener BIO w Rossmannie, z tego co pamiętam, sa bez siarki.
Bezglutenowa Mama 26/09/2015 10:24
Kupuję zazwyczaj mąkę ziemniaczaną Grula w Biedronce oraz Castello w Lidlu. Zwracam uwagę, czy mąki stoją w kartonikach, z dala od mąk i kaszek glutenowych. Kupiec faktycznie nie jest już bezpieczny. A keksówka miała około 25 cm. Tak naprawdę to ciasto można upiec w każdej foremce - tylko jeśli użyjesz płaskiej, to piecz około 10-15 minut krócej - do suchego patyczka.
aga 20/09/2015 10:41
Muszę zrobić koniecznie! Przyznam się, że od kiedy Weronika odrzuciła mleko i spółkę oraz mięso, przestałam do Niej zaglądać. Chyba się przeproszę z Jej blogiem ;)
Bezglutenowa Mama 20/09/2015 12:32
Weronika ma sporo ciekawych przepisów, no zwłaszcza te torty....
mama Ani 21/09/2015 13:46
zrobiłam :) faktycznie pyszny, niezła konkurencja dla marchewkowego - zamiast mąki gryczanej dałam amarantusową .
Bezglutenowa Mama 22/09/2015 22:26
Pycha, ten amarantus dodał na pewno nieziemskiego smaku :)
gosiasit 17/09/2015 21:39
Po zabiegu ba nogę? To aż tak poważna ta kontuzja?
Kasia 17/09/2015 11:41
dzięki za dopisanie...teraz już to wszystko widzę (w wyobraźni) i co najważniejsze czuję zapach....który w sobotę na 100% będzie rzeczywiście rozchodził się po mojej posprzątanej kuchni...
Bezglutenowa Mama 19/09/2015 13:05
Zazdroszczę posprzątanej kuchni.... :)
Kasia 17/09/2015 11:20
A co ze śliwkami, pokroiłaś, czy w całości wrzuciłaś do ciasta? Rozumiem, że napar też został wlany?
admin 17/09/2015 11:34
Ojej, nie napisałam tego w tekście. Już wprowadziłam poprawki :)
andrzej 17/09/2015 10:33
Hej:) a czy zamiast oleju słonecznikowego można użyć oliwy?
aga 20/09/2015 10:38
Możesz użyć oleju kokosowego po rozpuszczeniu :) jest już w stałej sprzedaży w netto. Cena 10 zł za 200 g, uważam że tanio, bo w inter marche był w promocji za 16 zł tez 200 g
admin 17/09/2015 10:42
Można, ale może zmienić zbytnio smak ciasta - oliwa jest jednak zazwyczaj bardziej aromatyczna;
anna 17/09/2015 09:04
Hmm, ciekawe, czy bez jajek wyjdzie..?
Bezglutenowa Mama 17/09/2015 09:56
Jest szansa, może sprawdzi się siemię lniane mielone zaparzone wrzątkiem i zmiksowane po paru minutach??
Marta 17/09/2015 09:43
Zamiast jajek mozna dać Banana. 1jajko=pol zgniecionego banana, 1jajko=ok 1/4 szklanki musu jabłkowego :)
Bezglutenowa Mama 17/09/2015 09:56
O, właśnie jest gotowa odpowiedź :) Dzięki :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się