Blog

Bezglutenowe ciastka domowe

31/01/2015

Bezglutenowe ciastka domowe

31/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

ciastka kruche domowe (5)Dzieci (w tym glutenowi goście) właśnie pałaszują kruche ciasteczka bezglutenowe, które ledwie zdążyły ostygnąć. Na talerzu są gwiazdki, serduszka, bałwanki i aniołki. Do ciasta dodałam aromatycznego cynamonu, który wypełnił zapachem kuchnię i korytarz.  Acha, pomysł na ciastka powstał podczas odwiedzin w sklepie: Antek za szybą zobaczył kruche ciastka z cukrem i … obiecałam, że upiekę takie same po powrocie do domu.

 

 

 

 

ciastoSkładniki:

– 250 g ciasta kruchego bezglutenowego (użyłam Glutenexu);

– 40 g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu;

– łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;

– szczypta soli;

– 50 g miękkiego masła;

– 100 ml mleka;

– pół łyżeczki cynamonu bez śladowych ilości glutenu;

– ewentualnie roztrzepane jajko;

– ewentualnie do posypania gruby cukier, kolorowa posypka;

 

 

 

ciastka kruche domowe (3)Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Stolnicę obsypałam mąką ziemniaczaną. Mąkę zmieszałam z ksylitolem, proszkiem do pieczenia, cynamonem  i solą. Dodałam masło i mleko i wymieszałam masę dłońmi. Przełożyłam ją na stolnicę, zagniotłam i rozwałkowałam. Foremkami wycinałam ciastka i układałam je na blaszce (dzieci w tym czasie wolały bawić się klockami, zamiast piec).

 

 

 

 

ciastka kruche domowe (7)

Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i obsypałam mielonymi orzechami. Piekłam przez około 10 minut, upajając się delikatnym zapachem cynamonu. Po wyjęciu ciastka były delikatne, więc nie zdejmowałam ich z blachy, dopóki nie ostygły.

Potem zaczęła się uczta… Glutenowa Ania, koleżanka Zosi, zajadała się naszymi bezglutenowymi ciastkami ze smakiem.

Pyszne są te wasze ciacha – mówiła z uznaniem.

 

Antek też nie mógł się oderwać od stołu, a Zosia od razu skubnęła parę ciastek „na czarną godzinę”, czyli do swojej szafki.

 

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się