Blog

Bezglutenowe bułki razowe z mlekiem

18/10/2015

Bezglutenowe bułki razowe z mlekiem

18/10/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Świeże, pachnące bułeczki są marzeniem każdego bezglutenowego dziecka. Najczęściej trudno je kupić w osiedlowym sklepie, więc jedynym rozwiązaniem pozostaje domowe pieczenie. Uwierzcie: jeśli tylko opanujecie sztukę dolewania płynów i uzyskiwania ciasta o odpowiedniej konsystencji, sukces będzie zawsze gwarantowany! Doświadczali tego uczestnicy wczorajszych warsztatów Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w Lesznie.

 

Balviten Leszno 2015 (15)– 250 g bezglutenowej mąki razowej Balviten;
-175-200 ml letniego mleka;
– pół łyżeczki soli;
– łyżeczka cukru;
– 5 g suszonych drożdży bez śladowych ilości glutenu;
– łyżka oleju;
– 25 g pestek dyni bez śladowych ilości glutenu;
Balviten Leszno 2015 (78)Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, suchymi drożdżami. Do miski wlej mleko i olej, wsyp suche składniki oraz połowę pestek dyni i wymieszaj ręką na jednolitą masę. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i zostaw na kwadrans do wyrośnięcia.

Mokrymi rękoma uformuj 5 bułeczek. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią spożywczą i zostaw na około godzinę do wyrośnięcia (kontroluj, by nie zaczęły opadać).

 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Do środka wstaw żaroodporne naczynie z gorącą wodą, by nawilżała powietrze. Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem lub jajkiem, posyp pestkami dyni. Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut – do lekkiego zrumienienia. Studź na metalowej kratce i syć się pachnącymi bułeczkami.

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się