Blog

Bezglutenowe bułeczki z mąką z zielonego grochu

13/03/2021

Bezglutenowe bułeczki z mąką z zielonego grochu

13/03/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kto mnie zna, ten wie, że nie ustaję w wymyślaniu przepisów na bezglutenowe bułeczki dla dzieci i dorosłych. Teraz pracuję nad bułkami bezglutenowymi z mąką z zielonego grochu, którą odkryłam w sklepie Jedz Bez Glutenu. To mąka pełna białka, błonnika i witamin z grupy B, tak potrzebnych dzieciom i dorosłym z celiakią. Mam już nawet tytuł nowego przepisu. Będą to czecho-słowackie bułeczki bezglutenowe. Wszystko za sprawą pochodzenia głównych składników: jeden jest produktem czeskim, drugi – słowackim. Niestety, moje prace nad recepturą na nowe bułki bezglutenowe przerwał nawał pracy związany z wydaniem książki kucharskiej, a potem Covid-19, na który chorowałam w osamotnieniu, z dala od rodziny, ale i od piekarnika. Za parę dni wracam do normalnego rytmu, spodziewajcie się zatem przepisu na bezglutenowe bułki z mąką z zielonego grochu. 

Wymyślanie przepisu na bezglutenowe bułeczki z mąką z zielonego grochu

Bezglutenowa mąka z zielonego grochu KLIK, jak każda mąka strączkowa, jest ciężka i samodzielnie nie sprawdzi się w żadnym przepisie. Nie ma szans, by upiec z niej chleb bezglutenowy czy bułeczki. Doskonale sprawdzi się za to jako dodatek do miksu lub do naturalnej mieszanki mąk (własnej lub np. Dr. Żurka KLIK). No, ale diabeł tkwi w szczegółach. Mianowicie, ile dodać mąki grochowej do mieszanki, by uzyskać kolorowe, a jednocześnie nadal lekkie i puszyste bułeczki bezglutenowe? Za mną trzy próby i jestem coraz bliższa celu, serio 😁 Zaczęłam z „grubej rury”, dozując prawie pół na pół obu mąk i łudząc się, że zdarzy się cud. Zależało mi bowiem na cudnym kolorze i owszem, uzyskałam go, ale bułeczki były zbyt zbite, a na drugi dzień można było nimi wybijać szyby w oknach… 

Jak wspomniałam: przechorowałam Covid-19, wkrótce napiszę o tym, ale najpierw wrócę do do domu, co zwykłego rytmu zajęć. Nadrobię zaległe sprawy, w tym przepis na bezglutenowe bułeczki z mąką z zielonego groszku. I od razu podzielę się przepisem.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się