Blog

6

Bezglutenowe bułeczki śniadaniowe z amarantusem

07/12/2015

Bezglutenowe bułeczki śniadaniowe z amarantusem

07/12/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Większość  z nas nie kupi sobie w piekarni bułeczek ani rogali na śniadanie, więc każdy jest kowalem swego losu, a raczej stołu… Zamiast tęsknić za chrupiącymi bułkami bezglutenowymi, upieczmy je o świcie. Wystarczy godzina, bo ciasto z tego przepisu rośnie tylko raz. Te bułeczki upiekliśmy wczoraj na bezglutenowych warsztatach w Poznaniu. Udało mi się spróbować kęsa. Były wyśmienite, niczym z najlepszej piekarni.

 

chlebowySkładniki:

-400 g koncentratu ciasta chlebowego Glutenex (skrobia pszenna bg);

– 100 g mąki z amarantusa bez śladowych ilości glutenu (Amarello, Szarłat);

– 8 g suchych drożdży bez śladowych ilości glutenu (np. Oetker, Babuni);

– 5 łyżek oleju;

– około 400 ml letniej wody;

jajko (opcjonalnie) do posmarowania bułek; do posypania: mak, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam – bez śladowych ilości glutenu;

 

MIkolajki Poznan 2015 (18)Mąki wymieszałam z suchymi drożdżami, dodawałam stopniowo wodę i mieszałam (ręcznie), na końcu dodałam olej i ponownie zagniotłam ciasto. Przykryłam je wilgotną ściereczką na około 20 minut. Mokrymi dłońmi formowałam bułeczki (około 15 sztuk) i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarowałam rozkłóconym jajkiem, posypałam ziarnami. Wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam około 25 minut w 175 stopniach (termoobieg). Studziłam na metalowej kratce.

 

Bułki według tego przepisu przygotowaliśmy również na wczorajszych warsztatach Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w Poznaniu „Smaczne Mikołajki z Glutenexem”.

KOMENTARZE (6)

Renata 14/01/2016 10:21
czym różni się koncentrat do chleba od mixu mąk do chleba? czy mogę użyć białego lub razowego mixu Schar zamiast koncentratu?
Bezglutenowa Mama 14/01/2016 22:47
W praktyce: niczym. Po prostu jedne firmy nazywają swój produkt koncentratem, a inne mixem :) Mix B lub Dunkel Schaer sprawdzi się idealnie.
Renata 15/01/2016 13:13
Dziękuję za odpowiedź i domyślam się że Farine się nie nadaje, bo tam sama kukurydziana mąka i skrobia ;) reszta tradycyjnie może być :)
admin 17/01/2016 20:18
Farine też będzie ok;
ANIA 28/12/2015 16:47
Czym można zastąpić drożdze ?
admin 29/12/2015 07:12
Proszkiem do pieczenia, ale wtedy trzeba zmienić cały przepis. Są specjalne przepisy na bułki na proszku do pieczenia. http://bm.wysylaj.pl/bezglutenowe-bulki-bez-drozdzy/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się