Blog

Bezglutenowe bułeczki koperkowe dla przemytników żółtego sera

02/07/2014

Bezglutenowe bułeczki koperkowe dla przemytników żółtego sera

02/07/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowym dzieciom i dorosłym, którzy zaczynają przygodę z dietą bezglutenową, czasem trudno zaakceptować nowy smak pieczywa. Zamiast w sklepach wydawać majątek na kolejne opakowania chleba i bułek, zaeksperymentujmy przy piekarniku.

Oto przepis na bułeczki, w którym połączymy zdrowe i syte składniki z ciekawym smakiem i apetycznym wyglądem.

 

buleczki amarantus platki owsiane i szynka (1)Składniki na około 6-7 bułeczek:

– 2 duże jajka;

– około szklanki bezglutenowego amarantusa ekspandowanego (Amarello lub Szarłat);

– 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (Provena, Glutenex, Bauckhof);

– 4 łyżki gorącego mleka krowiego lub roślinnego;

– 2 łyżki startego żółtego sera – opcjonalnie;

– 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku (lub koperku, pietruszki, bazylii)

– 4 łyżki posiekanej drobno bezglutenowej wędliny;

– pieprz, sól, ewentualnie zioła prowansalskie;

 

buleczki amarantus platki owsiane i szynka (2)Płatki owsiane skropiłam gorącym mlekiem i odstawiłam na parę minut, aby zmiękły. Starłam żółty ser, skroiłam drobno koperek oraz kiełbasę wiejską z kurczaka Konspolu.

W misce roztrzepałam jajka ze szczyptą soli i pieprzu, dodałam płatki owsiane i dokładnie je rozprowadziłam. Dodałam starty ser (jeśli dziecko ma nań alergię – nie dodajemy), kiełbasę i koperek oraz około 3/4 szklanki amarantusa.

 

 

Kiełbasa wiejska z kurczaka 90g NaturaWymieszałam składniki i czekałam, aż siostrzenica dowiezie papier do pieczenia. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C.

W tym czasie składniki połączyły się, a amarantus napęczniał tak idealnie, że nie musiałam dosypywać pozostałej części ze szklanki. Powstała zwarta masa, z której mogłam formować dłońmi małe, podłużne bułeczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiłam blachę do piekarnika i piekłam przez 20 minut, do zrumienienia.

 

buleczki amarantus platki owsiane i szynka (8)Gorące, amarantusowe bułeczki bez glutenu wyłożyłam na talerz. Były przepyszne „na sucho”, bez smarowania masłem i jakimikolwiek dodatkami. Smakowały naszej Zosi, która w czasie biegania po dworze z kuzynami zjadła w sumie 3 bułki, smakowały też naszej glutenowej rodzinie. Przepis jest szybki i prosty, świetnie nadaje się do przygotowania z dziećmi i do przemycenia jakichś składników, za którymi nasze bezglutenowe pociechy nie przepadają.

 

buleczki amarantus platki owsiane i szynka (10)Mowa np. o żółtym serze, pełnym wapnia, który w tych bułkach jest zupełnie niewyczuwalny. Bułeczki zawierają też płatki owsiane, pełne witamin z grupy B, tak potrzebnych osobom na diecie bezglutenowej. Nie wszystkie dzieci lubią owsiankę, więc to znakomita okazja, by podać im owies w formie bułeczek.

No i amarantus….  zwany złotem Inków. Pełen wapnia, żelaza, błonnika (pomaga na zaparcia, czasem dokuczające osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej).

 

buleczki amarantus platki owsiane i szynka (7)Naszej glutenowej rodzinie bułeczki tak zasmakowały, że wzięli przepis i dziś mieli w planie przygotować je na śniadanie. Oczywiście bezglutenowe składniki zastąpią glutenowymi – czyli zwykłymi płatkami owsianymi, zwykłym amarantusem ekspandowanym (dostępnym np. w Netto na dziale z z żywnością dla diabetyków – co mnie dziwi, bo amarantus w formie ekspandowanej ma wysoki indeks glikemiczny) oraz zwykłą, glutenowa wędliną.

 

 

(*) Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki „Amarantus smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne” autorstwa Grażyny Konińskiej i Waldemara Sadowskiego.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się