DSCNET00158Oto drożdżowe, słodkie  bułeczki, które świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie dla bezglutenowego przedszkolaka i ucznia. Nie zawierają jajek (chyba, że do dekoracji), więc przydadzą się też alergikowi :). Nasze bezglutenowe dzieci będą zachwycone, wcinając taką kolorową drożdżówę na szkolnej przerwie. Przygotowanie tych bezglutenowych drożdżówek jest proste: przepisowi podołała nastolatka.

 

 

 

 

buleczkaSkładniki (*):

– 500 g mieszanki Bread Mix – Mix B Schaer;
– 50 g masła (można użyć margaryny);
– 350 g jogurtu;

– 10 g suchych drożdży lub15 g świeżych drożdży;

– szczypta soli;
– 40 – 50 g cukru trzcinowego (lub zwykłego);

Do położenia na wierzchu według upodobań:
– 1 żółtko, migdały, rodzynki, lukier;

 

 

 

 

DSNETC00159Roztopione masło wlałam do miski, dodałam jogurt i drożdże, dobrze wymieszałam. Dodałam pozostałe składniki (oprócz tych do położenia na wierzchu) i wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Nie może być zbite i twarde! Gdyby takie było, dodawajcie po trochę jogirtu, nawet kilkanaście łyżek. Mąka wchłonie jogurt i powstanie plastyczne ciasto: nie twarde, ale też nie lejące. Uformowałam w kulę, przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na około 30 minut. Zwilżonymi wodą dłońmi uformowałam bułeczki i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryłam je i pozostawiłam do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C.

Bułeczki posmarowałam rozbitym żółtkiem i posypałam żurawiną. Piekłam w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Ostudzone drożdżówki można udekorować lukrem i dodatkowymi ozdobami.

 

 

 

 

DSCNET00151Na bezglutenowych warsztatach firmy Schaer w Zielonej Górze przygotowaliśmy aż dwie blachy bułeczek jogurtowych. Jedną porcję przygotowała samodzielnie kilkunastoletnia Natasza. Dziewczynka nie jest na diecie bezglutenowej, ale uwielbia gotować i piec, także dla swojej bezglutenowej mamy.

Do dzieła więc! Można od razu przygotować drożdżówki z całej porcji i część bułeczek zamrozić. Można też przygotować je z połowy porcji, a na drugi dzień odświeżyć chwilę w gorącym piekarniku (180-200 stopni).

 

 

(*) Przepis pochodzi ze strony internetowej firmy Schaer.

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:06:19+00:0010 maja 2015|

    6 komentarzy

    1. Iwona 12 maja 2015 w 09:07 - Odpowiedz

      Pyszne! Ale chyba zrobiłam zbyt zbite ciasto, bo dziś rano to zostały tylko kamienie. Po upieczeniu genialne. Następnym razem zrobię luźniejsze ciasto i dodam jakieś owoce.

      • Bezglutenowa Mama 12 maja 2015 w 22:17 - Odpowiedz

        Tak, ciasto nie powinno być zbyt zbite, bo potem jest kamienne 🙂 Owoce to świetny pomysł!