Blog

6

Bezglutenowe bułeczki jogurtowe dla ucznia

10/05/2015

Bezglutenowe bułeczki jogurtowe dla ucznia

10/05/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

DSCNET00158Oto drożdżowe, słodkie  bułeczki, które świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie dla bezglutenowego przedszkolaka i ucznia. Nie zawierają jajek (chyba, że do dekoracji), więc przydadzą się też alergikowi :). Nasze bezglutenowe dzieci będą zachwycone, wcinając taką kolorową drożdżówę na szkolnej przerwie. Przygotowanie tych bezglutenowych drożdżówek jest proste: przepisowi podołała nastolatka.

 

 

 

 

buleczkaSkładniki (*):

– 500 g mieszanki Bread Mix – Mix B Schaer;
– 50 g masła (można użyć margaryny);
– 350 g jogurtu;

– 10 g suchych drożdży lub15 g świeżych drożdży;

– szczypta soli;
– 40 – 50 g cukru trzcinowego (lub zwykłego);

Do położenia na wierzchu według upodobań:
– 1 żółtko, migdały, rodzynki, lukier;

 

 

 

 

DSNETC00159Roztopione masło wlałam do miski, dodałam jogurt i drożdże, dobrze wymieszałam. Dodałam pozostałe składniki (oprócz tych do położenia na wierzchu) i wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Nie może być zbite i twarde! Gdyby takie było, dodawajcie po trochę jogirtu, nawet kilkanaście łyżek. Mąka wchłonie jogurt i powstanie plastyczne ciasto: nie twarde, ale też nie lejące. Uformowałam w kulę, przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na około 30 minut. Zwilżonymi wodą dłońmi uformowałam bułeczki i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryłam je i pozostawiłam do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C.

Bułeczki posmarowałam rozbitym żółtkiem i posypałam żurawiną. Piekłam w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Ostudzone drożdżówki można udekorować lukrem i dodatkowymi ozdobami.

 

 

 

 

DSCNET00151Na bezglutenowych warsztatach firmy Schaer w Zielonej Górze przygotowaliśmy aż dwie blachy bułeczek jogurtowych. Jedną porcję przygotowała samodzielnie kilkunastoletnia Natasza. Dziewczynka nie jest na diecie bezglutenowej, ale uwielbia gotować i piec, także dla swojej bezglutenowej mamy.

Do dzieła więc! Można od razu przygotować drożdżówki z całej porcji i część bułeczek zamrozić. Można też przygotować je z połowy porcji, a na drugi dzień odświeżyć chwilę w gorącym piekarniku (180-200 stopni).

 

 

(*) Przepis pochodzi ze strony internetowej firmy Schaer.

 

KOMENTARZE (6)

Joanna 06/12/2015 15:32
Marto jaki jogurt? naturalny czy słodki?
admin 07/12/2015 21:27
Naturalny, najlepiej prawdziwy grecki Zott lub Bakoma - bez mleka w proszku w składzie.
Kacha 12/10/2015 18:16
Pani Marto, jakie czyste mąki bezglutenowe (nie mieszanki) dałyby dobry efekt w pieczeniu bułeczek? Czytam Pani propozycje, ślinka leci na widok bułeczek, rogalików i innych wypieków. Ja piekę chleby jedynie z mąk czystych-gryczanej, jaglanej, ryżowej, czasem z ciecierzycy, tapioki. Chleby-owszem wychodzą-ale bułki już nie mają efektu BUŁKI. Gotowych mieszanek nie używam ze względu na rozmaite alergie pokarmowe. Ma Pani jakiś pomysł?Chętnie skorzystam z rady :)
Bezglutenowa Mama 14/10/2015 21:08
Niestety, przećwiczyłam wszelkie bułki, także na zakwasie. Efekt jest zniechęcający.... To bywa zjadliwe, ale tylko tuż po upieczeniu. Zerknij na włoskie mieszanki, mają stosunkowo dobry skład, np. Schaer czy Nutri Free (te markę wprowadza Italia bez Glutenu), a także ORGRAN (ale ten jest dużo droższy). Z tych mieszanek piekę wszystko, co na drożdżach: rogaliki, drożdżówki, babki, bułki, rogale. Zerknij na składy tych mąk, w Schaer do bułek jest Mix B, w Nutri Free - Mix per Pane. Może akurat któraś będzie odpowiednia. Niestety, polskie mieszanki nie mają już zazwyczaj tak przyzwoitego składu...
Iwona 12/05/2015 09:07
Pyszne! Ale chyba zrobiłam zbyt zbite ciasto, bo dziś rano to zostały tylko kamienie. Po upieczeniu genialne. Następnym razem zrobię luźniejsze ciasto i dodam jakieś owoce.
Bezglutenowa Mama 12/05/2015 22:17
Tak, ciasto nie powinno być zbyt zbite, bo potem jest kamienne :) Owoce to świetny pomysł!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się