Blog

Bezglutenowe babeczki do święconki dla alergika

20/03/2016

Bezglutenowe babeczki do święconki dla alergika

20/03/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Często pytacie o wielkanocne przepisy bezglutenowe dla alergików. Chodzi o przepisy na dania bez glutenu, jaj, mleka, orzechów czy soi. Dania dla alergików, a jednocześnie apetycznie wyglądające.  Przepis na bezglutenowe babeczki do święconki znajdziecie w mojej najnowszej książce z przepisami bez glutenu (2021 r.) – „W kuchni Bezglutenowej Mamy” dostępnej w Sklep.bezglutenowamama.pl

 

Składniki na około 10 babeczek 

ZACZYN:

– 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych);

– łyżka bezglutenowej mąki ryżowej;

– 65 ml letniego bezglutenowego mleka roślinnego (np. ryżowe, migdałowego);

– 1 łyżka cukru;

CIASTO:

– 125 ml ciepłego bezglutenowego mleka roślinnego;

– 3 łyżki oleju;

– 240 g bezglutenowej mąki do ciast (Mix C Schaer lub Mix C Balviten)

– 15 g mąki ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu;

– 50 g cukru pudru;

LUKIER:

– 5 kopiastych łyżek cukru pudru;

– 2 łyżki wrzącej wody;

– kilka kropli cytryny;

– opcjonalnie dozwolony barwnik spożywczy;

 

swiecone babeczki (2)Przygotowanie zaczynu:

W wysokim naczyniu rozpuściłam świeże drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Odstawiłam do wyrośnięcia na 20 minut. W misce wymieszałam obie mąki z cukrem pudrem, dodałam wyrośnięty zaczyn, mleko i wymieszałam robotem. Dodałam olej i ponownie wymieszałam ciasto. Powinno powstać gęste, a jednocześnie elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać parę łyżek wody.

Małe foremki posmarowałam olejem i obsypałam mąką ryżową. Dłońmi namaczanymi w wodzie nakładałam ciasto i mokra ręką układałam je w foremce. Ciasto ma sięgać do połowy wysokości foremki. Delikatnie posmarowałam wierzch babeczek olejem, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Mają podwoić objętość.

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni i piekłam babeczki niespełna 30 minut.

swiecone babeczki (1)Gdy babeczki ostygły, przygotowałam lukier. Powinien być gęsty – w razie potrzeby można dodać cukru pudru lub wrzącej wody. Pędzelkiem nakładałam lukier na babeczki i zostawiałam do zastygnięcia. Do części lukru dodałam czerwony barwnik i udekorowałam kilka babeczek na różowo.

Babeczki prezentowały się doskonale i pachniały pysznym drożdżowym ciastem. Idealnie smakowały z porcją bezglutenowej Inki na mleku migdałowym. Ale trzeba powiedzieć wprost: bezglutenowe babeczki drożdżowe bez jaj i mleka należy zjeść w kilka godzin po upieczeniu, bowiem bardzo szybko twardnieją. U nas zostały jako słodka dekoracja na wielkanocny bezglutenowy stół.

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się