Blog

7

Bezglutenowa zupa owocowa z makaronem

10/07/2016

Bezglutenowa zupa owocowa z makaronem

10/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy temperatura za oknem sięga 30 stopni C, do naszego menu powinna wskoczyć zupa owocowa. W moim rodzinnym domu jadaliśmy ją rzadko, ale na tegorocznej kolonii z Bezglutenową Mamą doceniłam uroki tego dania. I cieszę się, że zupa zasmakowała domownikom. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, pyszna i orzeźwiająca. Idealna na lato.

 

2 lipca kolonia Wielen 2016 (4)Składniki (dla 4-5 osób):

 

 

2 lipca kolonia Wielen 2016 (9)Do garnka z zimną wodą wsypałam truskawki z domowej zamrażarki i cukier. Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem. Gdy truskawki zmiękły, w garnuszku z zimną wodą rozmieszałam kisiel i wlałam go do gotujących się owoców. Delikatnie mieszałam uważając, by nie rozdrobnić owoców. W tym przepisie można użyć mniej lub więcej wody – w zależności od upodobań, można też dozować cukier według własnych upodobań. Zupa powinna być raczej rzadka, lekko tylko zaciągnięta kisielem. Zupa owocowa powinna przestygnąć – ma być letnia lub nawet zimna.

zupka owocowa (2)We wrzątku z solą i olejem ugotowałam makaron do miękkości. Na talerzach układałam porcje makaronu i wlewałam porcje zupy. Serwowałam w gorący dzień domownikom. I wszyscy prosili o dokładki. Podobnie było na naszej bezglutenowej kolonii we Wieleniu. Bezglutenowym dzieciom zupa bardzo smakowała, podobnie jak naszym koleżankom w kuchni.

 

Bezglutenowa kolonia we Wieleniu odbyła się pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

KOMENTARZE (7)

meyson 11/08/2016 11:02
Bardzo fajny, szybki przepis i przede wszystkim smaczny:) W naszym sklepie może Pani znaleźć Bezglutenowa Mąke z Tapioki 400g oraz oczywiście można poszukać w sklepach ze zdrową żywnością w swojej okolicy. Zapraszamy https://www.jarmarknatury.pl/bezglutenowa-maka-z-tapioki-400g
Bezglutenowa Mama 11/08/2016 11:11
Dzięki za informację :)
Marta J. 11/07/2016 19:34
Pani Marto pytanie nie związane z dzisiejszym wpisem, ale chciałam wiedzieć jakiej używa Pani skrobi z tapioki ?pozdrawiam.
Bezglutenowa Mama 11/07/2016 23:26
Marto, kupuję w sklepach ze zdrową żywnością tapiokę bodajże tajlandzką w kulkach i sama mielę w thermomixie.
Marta J. 12/07/2016 00:36
Bardzo dziękuję za odpowiedz, bo właśnie nie mogę znaleźć zmielonej bez śladowych ilości.pozdrawiam.
Michał 11/07/2016 14:53
Bardzo nietypowe wykorzystanie kiślu (kisielu?). Muszę wykorzystać ten przepis dla naszego małego głodomora :)
Bezglutenowa Mama 11/07/2016 16:25
Też byłam zaskoczona :) Ale efekt znakomity :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się