Jak spędzić bezglutenowe walentynki? Najlepiej z sercem i na słodko 🙂  Zanim Wasi mężowie lub żony i córki wrócą do domu, zdążycie upiec coś wyjątkowego na bezglutenowe Walentynki. Polecam coś szybkiego: czekoladową, bezglutenową tartę z kajmakiem i bitą śmietaną. Od momentu zagniecenia ciasta do ozdobienia upłyną w sumie trzy godziny, zatem do dzieła. Jeśli nie macie foremki w kształcie serca, nie przejmujcie się – bezglutenowa tarta z kajmakiem smakuje tak samo w każdej formie. Kruche ciasto czekoladowe, puszysta masa kajmakowa i lekka jak puch bita śmietana z serkiem marscapone – czego chcieć więcej?  Zapewniam, że ta czekoladowa tarta bezglutenowa z kajmakiem urzeknie nawet najbardziej zagorzałych glutenożerców. I zniknie, zanim skończy się walentynkowy wieczór….

Składniki na bezglutenową tartę z kajmakiem (mała forma około 20 cm średnicy)

  • 150 g bezglutenowego mixu do słodkich wypieków
    użyłam Mix Cake Balviten KLIK
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • żółtka
  • 30 g  kakao 
    bez glutenu
  • 30 g cukru pudru

Składniki do wypełnienia bezglutenowej tarty

  • 510 g (puszka) bezglutenowego kajmaku
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka zagęszczonego
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • 100 g serka marscapone
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    bez glutenu

Jak przygotować bezglutenową tartę z kajmakiem na Walentynki?

W misce wymieszaj mix bezglutenowy do ciast, kakao, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kawałeczki oraz żółtka. Szybko zagnieć ciasto, spłaszcz je, owiń folią i wstaw do lodówki na około 30-40 minut. Formę do tarty posmaruj masłem. Zimne ciasto na bezglutenową tartę z kajmakiem rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia – na grubość około 3-4 mm. Przełóż je do formy, dokładnie wylepiając brzegi. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach. Formę wstaw na 15 minut do zamrażarki. Piekarnik nastaw na 190-200 stopni (góra-dół). Formę  z ciastem wyjmij z zamrażarki i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wystaw bezglutenową tartę. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 170-180 stopni C.  

Przygotowanie bezglutenowej masy kajmakowej do tarty

Bezglutenowy kajmak przełóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu, aż stanie się rzadszy. Wbij jajko i wlej mleko zagęszczone. Energicznie wymieszaj masę. Gotuj ją na małym ogniu, delikatnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepłą masę wlej do lekko przestudzonej tarty i wstaw ponownie do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie wystaw bezglutenową tartę z kajmakiem i ostudź ją w temperaturze pokojowej lub na balkonie. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj serek marscapone. Gęstą, puszystą masę rozłóż równomiernie na ostudzonej tarcie i wstaw całość do lodówki na 30-60 minut. Gotowe 🙂 

ZOBACZ JAK BEZGLUTENOWA MAMA PIECZE TARTĘ CZEKOLADOWĄ