Blog

7

Bezglutenowa tarta czekoladowa

23/03/2016

Bezglutenowa tarta czekoladowa

23/03/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Uczciwie informuję, że obok TEJ tarty nie można przejść obojętnie. Urzeka kruchością ciasta, głębokim smakiem czekolady, kwaskową nutą czarnych porzeczek i lekkością bitej śmietany. Poezja!

Zapewniam, że długo nie wytrwa w żadnej lodówce. Zachwyci podniebienia dzieci i dorosłych, a glutenowcy nie uwierzą, że to ciasto jest bezglutenowe ;)

 

 

tarta skladSkładniki (*):

– 200 g masła;

– 6 żółtek;

– 60 kakao bez śladowych ilości glutenu (np. Celiko);

– 60 g cukru pudru;

– 300 g bezglutenowej mąki do ciast, np. Mix per dolci Nutrifree;

– szczypta soli;

– 5 łyżek dżemu z czarnych porzeczek;

– 250 ml śmietany 30-36%;

– 100 g serka marscapone;

– 2-3 łyżki cukru pudru;

– do ozdoby: migdały;

 

walekNa stolnicę przesiałam mąkę i kakao, dodałam cukier puder i w środku uformowałam dołek, do którego wlałam 6 żółtek. Dodałam masło i posiekałam całość nożem, dodałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto i owinęłam je w folię spożywczą. Wstawiłam na godzinę do lodówki. Formę do tarty posmarowałam masłem. Rozwałkowałam zimne ciasto między dwoma arkuszami papieru dopieczenia – na grubość około 4-5 mm.

 

tarta czekoladowa (2)Przełożyłam je do formy, dokładnie wylepiając brzegi. Ciasto ponakłuwałam widelcem w kilku miejscach. Formę wstawiłam  na 15 minut do zamrażarki. Piekarnik nastawiłam na 190-200 stopni (góra-dół). Formę  z ciastem wyjęłam z zamrażarki i od razu wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Tartę odstawiłam do przestygnięcia. Dżem z czarnych porzeczek podgrzałam i parę minut gotowałam, by odparować wodę.

 

 

tarta czekoladowa (1)Gorący dżem przełożyłam na tartę. Gdy masa przestygła, wstawiłam tartę do lodówki.  Ubiłam śmietanę, a pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Delikatnie wymieszałam śmietanę z serkiem marscapone (można mikserem, na małych obrotach). Ozdabianiem czekoladowej tarty zajęła się Zosia: łyżeczką nabierała porcje bitej śmietany i układałam „kleksiki” na powierzchni tarty. Udekorowała je migdałami.

Nasza bezglutenowa, czekoladowa tarta była gotowa! Aż szkoda było ją rozkrajać, a jednocześnie apetyt rósł po każdym spojrzeniu na to bajeczne ciasto. W kąt poszły wszelkie postanowienia o eliminacji cukru i słodyczy…. Już pierwszy kęs przyćmił wyrzuty sumienia. Ciasto było kruche, a jednocześnie lekko wilgotne, cudownie czekoladowe z nutka kwaskowości. I te kleksy bitej śmietany… Równie idealnie tarta smakowała drugiego i trzeciego dnia.  Czy więc to ciasto nadaje się na bezglutenową Wielkanoc? BARDZO SIĘ NADAJE. Zachwyci wszystkich, a zwłaszcza osoby na diecie bezglutenowej, na co dzień widujące takie ciasta tylko na witrynie glutenowych cukierni…

 

(*) Przepis na kruche ciasto pochodzi  z książki „Cukiernia Lidla” – przepisy Pawła Małeckiego – zamieniłam tylko mąkę glutenową na bezglutenową;

 

ZOBACZ JAK BEZGLUTENOWA MAMA PIECZE TARTĘ CZEKOLADOWĄ

KOMENTARZE (7)

Antoni 06/06/2020 17:27
Zwracam uwagę, że wielu "bezglutenowców" nie toleruje gumy guar, dlatego mieszanki BALVITEN są nieprzydatne, podobnie jak wszelkie wyroby tej firmy, np. chleby, bułki, ciastka, itp. Dlatego lepsze są mieszanki firmy Schaer, np. Mix b, Mix C, lub Mix uniwersal
Bezglutenowa Mama 07/06/2020 08:48
Owszem, guma guar uczula niektóre osoby, ale większość dobrze je toleruje
Żaneta 05/05/2020 10:08
Wow Dziękuje za inspiracje ;) Na pewno zrobię ;) Do siebie również zapraszam po inspiracje ;) https://m.facebook.com/Thermomix-owe-Love-105893360994248/
monio206 20/04/2016 20:00
Czym można zastąpić żółtka?
Bezglutenowa Mama 21/04/2016 08:20
Jajka jako takie można zastąpić np. siemieniem lnianym zaparzonym wrzątkiem, więc myślę, że żółtka można również zastąpić papką z siemienia lnianego: 1,5 łyżki siemienia na 3 łyżki wrzątku. Sprawdzi się również rozgnieciony widelcem banan.
Tila 19/04/2016 17:32
Na jakiej wielkości formę jest ten przepis? Pozdrawiam :)
admin 19/04/2016 23:20
Moja forma ma około 20 cm średnicy;
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się