Blog

34

Bezglutenowa stefanka: sprawdzony przepis na ciasto miodowe

23/10/2016

Bezglutenowa stefanka: sprawdzony przepis na ciasto miodowe

23/10/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 10 osób
Czas 90 minut
Poziom Raczej trudne
Budżet Średnio drogie

Bezglutenowa stefanka jak u babci – przepis na ciasto miodowe bez glutenu

Szukasz sprawdzonego przepisu na bezglutenową stefankę, która smakuje jak w dzieciństwie?

Ten tradycyjny deser doczekał się nowej wersji bez glutenu, ale ze starym, dobrym smakiem! To rodzinny hit, w którym zamiast pszennej mąki użyłam mieszanki bezglutenowej, a kaszę manną zastąpiła kaszka kukurydziana.

Efekt? Zachwyca!

Składniki masy do stefanki bezglutenowej

  • 1 litr mleka (może być bezlaktozowe)
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki bezglutenowego cukru wanilinowego
  • 10 łyżek bezglutenowej kaszki kukurydzianej
  • do przekładania spodów: słoik powideł śliwkowych

Składniki spodów

  • 500 g mieszanki bezglutenowej do wypieków, u mnie
  • Mix C Patisserie Schär
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej bez glutenu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego cukru wanilinowego

Składniki polewy

  • 100 g czekolady deserowej (min. 50–60% kakao, bezglutenowa)
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka masła – dla połysku
  • opcjonalnie: kilka kropli ekstraktu waniliowego
stefanka ciasto bezglutenowe

Jak zrobić bezglutenową stefankę krok po kroku?

Pieczenie bezglutenowych spodów - stefanka

  • Piekarnik nastaw na 160 st C, opcja góra - dół.
  • Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku, nadal miksując.
  • Dodaj mąkę, miod i cukier wanilinowy. Wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.
  • Podziel ciasto na 3 równe części, spłaszcz w prostokąty, owiń folią spożywczą i włóż je na 30 minut do lodówki.
  • Rozwałkuj każdą część między papierami do pieczenia, przełóż do formy (30×20 cm).
  • Piecz każdy blat przez ok. 15 minut w 160°C do lekkiego zrumienienia.
  • Upieczone blaty delikatnie odkładaj na drewnianą deskę do ostygnięcia.

Gotowanie masy do stefanki bezglutenowej

  • W rondelku zagotuj mleko z cukrem, masłem i wanilią.
  • Dodaj kaszkę kukurydzianą, gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, raz po raz mieszając.
  • Przykryj garnek rondlem.
  • Odstaw masę do przestudzenia i zgęstnienia.

Przekładanie spodów, dekorowanie

  • Masę podziel na 2 części.
  • W blasze zostaw jeden spód, posmaruj go powidłami i nałóż masę.
  • Połóż drugi spód, posmaruj go powidłami, nałóż masę i trzeci spód.
  • Dociśnij całość, najlepiej drewnianą deseczką, obciążoną np. grubymi książkami.
  • Zostaw na kilka godzin, najlepiej na noc, w chłodnym miejscu.
  • W rondelku podgrzej śmietankę – nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i masło.
  • Odczekaj minutę, a następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.
  • Polej wierzch ciasta jeszcze ciepłą polewą. Pozostaw do zastygnięcia.

Jak przechowywać stefankę bezglutenową?

Po ostudzeniu wstaw ciasto do lodówki – najlepiej na całą noc. Warstwy przegryzą się, a ciasto nabierze stabilności i wyrazistego smaku.

Jeśli przepis Ci się spodobał, koniecznie daj znać w komentarzu! Zrób zdjęcie swojej stefanki i oznacz mnie na Instagramie: @bezglutenowamama 💚

PS. Już się zapisałaś na Happy Gluten Free Day? Sprawdź szczegóły w linku poniżej i dołącz do nas na największym bezglutenowym wydarzeniu w Polsce!

Jak przechowywać stefankę bezglutenową?
Zapisz się na Happy Gluten Free Day i skorzystaj z darmowego badania

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dlaczego warto upiec tę bezglutenową stefankę?

Smakuje identycznie jak glutenowy oryginał Jest na bazie rodzinnego przepisu Składniki znajdziesz w każdym sklepie To idealne ciasto bezglutenowe na święta i rodzinne uroczystości

Dlaczego warto upiec tę bezglutenową stefankę?

KOMENTARZE (34)

Kaja 21/12/2024 14:12
Witam. Czy blaty można upiec wcześniej?
Bezglutenowa Mama 23/12/2024 09:37
jasne :)
KARINA 16/12/2024 11:32
Witam. Czy blaty można upiec dwa dni wcześniej?
Bezglutenowa Mama 23/12/2024 09:47
Jasne, sama tak często robię :)
Agata 16/12/2024 08:57
Witam czy ta kaszkę kukurydziana można zastąpić kasza manna bezglutenowa ? Bo akurat taka posiadam ile to było by łyżek mniej więcej?
Bezglutenowa Mama 23/12/2024 09:47
Jasne :)
Nika 27/03/2024 20:09
Kaszka była oczywiście tak jak w przepisie, dodatkowo tylko jeden placek posmarowałam powidłami bo chciałam gdzieś je zużyć i wyszło super bo leciutki posmak kwaśnego. Kolejne Święta się zbliżają a ja znów chętnie wracam do przepisu.
Bezglutenowa Mama 29/03/2024 13:14
O jak super :) Trzymam kciuki za kolejny udany wypiek :)
Nika 31/12/2022 15:22
Wyszło rewelacyjne, zrobiłam tylko własną polewę na bazie mleka w proszku. Moja wersja była z powidłami i gorącą masą przełożyłam placki bo nie chciało mi się czekać 😊Polecam i dziękuję za super przepis.
Bezglutenowa Mama 04/01/2023 08:08
Brawo, własne eksperymenty są bezcenne :) Rozumiem, że w ogóle nie robiłaś kaszki?
Agata 21/12/2021 17:46
Czy można pominąć kaszkę kukurydzianą albo ją czymś zastąpić?
Bezglutenowa Mama 23/12/2021 19:01
Kaszka stanowi główny składnik masy, jest m. in. do kupienia w Auchan - marki Sam Mills. Ewentualnie zamiast masy z kaszki może zrobisz masę budyniową z połowy porcji mleka. Powodzenia, trzymam kciuki za udany wypiek :)
Jolanta 28/12/2020 18:52
A czy zamiast kaszki kukurydzianej można użyć kleik kukurydziany?
Bezglutenowa córka 23/12/2021 17:34
Właśnie tego samego bym się chciała dowiedzieć :D
Anna 17/10/2020 14:50
Za zamiast karobu moze byc kakao?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 17/10/2020 15:03
Jasne, często tak zamieniam kakao z karobem
Agneszem 07/10/2020 17:57
Czym można zastąpić masło?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 08/10/2020 19:48
Margaryna wegańska też będzie OK :)
Basia 06/04/2020 23:04
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chciałam jeszcze zapytać czy można zamienić skrobię ziemniaczaną na kukurydzianą albo na z tapioki? I czy można ewentualnie pominąć owsianą bo nie wiem czy będę ją tolerować i w jakich proporcjach te mąki dać?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 15/04/2020 13:46
Tak Basiu, możesz tutaj dowolnie zamieniać skrobie, a mąkę owsianą zamienić np. na gryczaną, jaglaną czy z komosy ryżowej.
Basia 06/04/2020 17:01
A czy można zamiast gotowej mieszanki użyć po prostu mąki ryżowej?
Bezglutenowa Mama 06/04/2020 17:22
Basiu - sama mąka ryżowa nic nie da, jeśli już, to zmieszaj np. mąkę ryżową, kukurydzianą, owsianą i skrobię ziemniaczaną. Wtedy się uda :)
Beza 22/12/2019 21:04
Blaty mi nie wyszły :( Użyłam maki celiko jak na zdjęciu. Wyszły 1mm ciągnące sie gluty. W trakcie pieczenia rosło pięknie ale się nie związało, było płynne, po wystudzeniu powstawał glut :(
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 28/12/2019 11:05
Bezo - wczoraj upiekłam stefankę bezglutenową na mix C Dr. Schär - rewelacja! Już zmieniłam przepis :) Pamiętaj tylko, by poszczególne spody wyjmować z blaszki dopiero, gdy ostygną:)
Bezglutenowa Mama 22/12/2019 23:07
Ojej, strasznie mi przykro... Może Celiko zmieniło skład mieszanki? jak zdążę jutro, to upiekę jeszcze raz na Mixie C Schara - bo ją mam w szafce, niestety nie dążę już kupić nigdzie Celiko....
Kasia 31/10/2019 08:18
Czym zastąpić jajka?
Bezglutenowa Mama 31/10/2019 08:37
Kasiu, spróbowałabym z zastępnikiem jaja bezglutenowym, np. z Balvitenu.
Monika 08/11/2016 13:54
Super przepis :) jak zawsze smacznie i bezpiecznie dla naszych brzuszków
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 18/12/2017 07:56
Dla mnie to smak dzieciństwa :)
dorga 08/11/2016 10:36
Czy można się dowiedzieć, jaka została użyta mąka do tego ciasta? Chodzi mi o konkretną firmę i konkretną nazwę.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 18/12/2017 07:55
Tak, to ciasto biszkoptowe Celiko, ale może być również Mix C Schae.r
Dorota 20/01/2018 15:46
Dziękuję za odpowiedz. Pytałam, ponieważ użyłam właśnie Mix C Schaer i spody były bardzo suche i sypkie. Ale w smaku pyszne.
Bezglutenowa Mama 21/01/2018 10:22
Doroto, czasem jest tak z mixami bezglutenowymi, że mimo użycia tych samych składników i proporcji efekt jest inny. Mixy mają inną wilgotność, wszystko zależy od proporcji, czasu produkcji, a nawet od tego, czy mąka stała wcześniej otwarta. Następnym razem spróbuj do ciasta dodać 1-2 łyżeczki masła więcej.
Dominika 18/12/2017 00:26
Z tego co widzę na zdjęciu to ciasto biszkoptowe celiko
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się