Blog

28

Bezglutenowa stefanka

23/10/2016

Bezglutenowa stefanka

23/10/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Stefanka jest naszym rodzinnym ciastem – znam je od ponad ćwierć wieku, ale nigdy nie jadłam go w wersji bezglutenowej. Od zawsze stefankę piekła w domu moja najstarsza siostra i gdy byłam na prowokacjach glutenem, zajadałam się tym rarytasem. Ależ tęskniłam za tym smakiem! Wczoraj nadszedł moment, gdy spełniłam swoje kulinarne marzenie. Warto było czekać tyle lat.

Składniki na masę

  • 1 litr mleka (u nas bezlaktozowe);
  • 200 g masła;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub paczuszka bezglutenowego cukru wanilinowego;
  • 10 łyżek bezglutenowej kaszki kukurydzianej;
  • opcjonalnie – słoik powideł;

Składniki na spody

  • 500 g bezglutenowej mąki do wypieku ciast;
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej;
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej bez glutenu (np. Oetker);
  • 1 łyżeczka bezglutenowego cukru waniliowego lub bezglutenowego cukru wanilinowego;

Składniki na polewę

  • 75 g cukru;
  • 50 g masła;
  • 2 łyżki karobu w proszku;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego);
  • 4 łyżki mleka (roślinnego lub zwykłego) lub wody;

Wykonanie spodów

Mąkę przesiałam z sodą. W misie miksera utarłam masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawałam jajka, nadal delikatnie ubijając. Dodałam mąkę  z sodą oraz miód, delikatnie miksując. Powstała gęsta, dobrze napowietrzona masa. Piekarnik nastawiłam na 160 stopni C.  Blachę o wymiarach 30×20 cm (lub podobna, jak do placka) wyłożyłam papierem do pieczenia. Podzieliłam masę na trzy części i wstawiłam na 30 minut do lodówki. Kolejno każdą część ciasta rozwałkowywałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przekładałam do blachy i piekłam przez 15 minut – do zrumienienia ciasta. Delikatnie wyjmowałam je z blachy, by nie popękały. Powstały 3 cienkie, kruche placki o grubości około 0,5 cm.

Wykonanie masy

Gdy placki się kolejno piekły i stygły, przygotowałam masę. Mleko zagotowałam z cukrem,  masłem i ekstraktem – do rozpuszczenia składników. Wsypałam kaszkę kukurydzianą i gotowałam przez około 10 minut na małym ogniu, stale mieszając. Powstała gęsta, aromatyczna masa. Odstawiłam ją do schłodzenia i zgęstnienia.  Krem podzieliłam na dwie części i przełożyłam nim placki, które kolejno układałam w blasze wypiekowej. Każdy placek przed nałożeniem masy posmarowałam powidłami.

Przygotowanie polewy i dekoracja

Przygotowałam polewą karobową. Rozpuściłam wszystkie składniki w rondelku i ciepłą polewą udekorowałam moją bezglutenową stefankę. Pierwszą w życiu! Gdy masy przestygły, blachę w ciastem wstawiłam na noc do lodówki. Dzięki temu ciasto nabrało smaku, ustabilizowały się też wszystkie warstwy stefanki.

Degustacja

Przyznam, że rano nie czekałam do śniadania. Moim śniadaniem była bezglutenowa stefanka! Smakowała identycznie, jak ta glutenowa, która pamiętałam z rodzinnego domu. Nic dziwnego: powstała według pilnie strzeżonego, rodowego przepisu, tylko z nieco innych składników: z mąki bezglutenowej zamiast pszennej i z kaszki kukurydzianej zamiast manny.

KOMENTARZE (28)

Nika 27/03/2024 20:09
Kaszka była oczywiście tak jak w przepisie, dodatkowo tylko jeden placek posmarowałam powidłami bo chciałam gdzieś je zużyć i wyszło super bo leciutki posmak kwaśnego. Kolejne Święta się zbliżają a ja znów chętnie wracam do przepisu.
Bezglutenowa Mama 29/03/2024 13:14
O jak super :) Trzymam kciuki za kolejny udany wypiek :)
Nika 31/12/2022 15:22
Wyszło rewelacyjne, zrobiłam tylko własną polewę na bazie mleka w proszku. Moja wersja była z powidłami i gorącą masą przełożyłam placki bo nie chciało mi się czekać 😊Polecam i dziękuję za super przepis.
Bezglutenowa Mama 04/01/2023 08:08
Brawo, własne eksperymenty są bezcenne :) Rozumiem, że w ogóle nie robiłaś kaszki?
Agata 21/12/2021 17:46
Czy można pominąć kaszkę kukurydzianą albo ją czymś zastąpić?
Bezglutenowa Mama 23/12/2021 19:01
Kaszka stanowi główny składnik masy, jest m. in. do kupienia w Auchan - marki Sam Mills. Ewentualnie zamiast masy z kaszki może zrobisz masę budyniową z połowy porcji mleka. Powodzenia, trzymam kciuki za udany wypiek :)
Jolanta 28/12/2020 18:52
A czy zamiast kaszki kukurydzianej można użyć kleik kukurydziany?
Bezglutenowa córka 23/12/2021 17:34
Właśnie tego samego bym się chciała dowiedzieć :D
Anna 17/10/2020 14:50
Za zamiast karobu moze byc kakao?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 17/10/2020 15:03
Jasne, często tak zamieniam kakao z karobem
Agneszem 07/10/2020 17:57
Czym można zastąpić masło?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 08/10/2020 19:48
Margaryna wegańska też będzie OK :)
Basia 06/04/2020 23:04
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chciałam jeszcze zapytać czy można zamienić skrobię ziemniaczaną na kukurydzianą albo na z tapioki? I czy można ewentualnie pominąć owsianą bo nie wiem czy będę ją tolerować i w jakich proporcjach te mąki dać?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 15/04/2020 13:46
Tak Basiu, możesz tutaj dowolnie zamieniać skrobie, a mąkę owsianą zamienić np. na gryczaną, jaglaną czy z komosy ryżowej.
Basia 06/04/2020 17:01
A czy można zamiast gotowej mieszanki użyć po prostu mąki ryżowej?
Bezglutenowa Mama 06/04/2020 17:22
Basiu - sama mąka ryżowa nic nie da, jeśli już, to zmieszaj np. mąkę ryżową, kukurydzianą, owsianą i skrobię ziemniaczaną. Wtedy się uda :)
Beza 22/12/2019 21:04
Blaty mi nie wyszły :( Użyłam maki celiko jak na zdjęciu. Wyszły 1mm ciągnące sie gluty. W trakcie pieczenia rosło pięknie ale się nie związało, było płynne, po wystudzeniu powstawał glut :(
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 28/12/2019 11:05
Bezo - wczoraj upiekłam stefankę bezglutenową na mix C Dr. Schär - rewelacja! Już zmieniłam przepis :) Pamiętaj tylko, by poszczególne spody wyjmować z blaszki dopiero, gdy ostygną:)
Bezglutenowa Mama 22/12/2019 23:07
Ojej, strasznie mi przykro... Może Celiko zmieniło skład mieszanki? jak zdążę jutro, to upiekę jeszcze raz na Mixie C Schara - bo ją mam w szafce, niestety nie dążę już kupić nigdzie Celiko....
Kasia 31/10/2019 08:18
Czym zastąpić jajka?
Bezglutenowa Mama 31/10/2019 08:37
Kasiu, spróbowałabym z zastępnikiem jaja bezglutenowym, np. z Balvitenu.
Monika 08/11/2016 13:54
Super przepis :) jak zawsze smacznie i bezpiecznie dla naszych brzuszków
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 18/12/2017 07:56
Dla mnie to smak dzieciństwa :)
dorga 08/11/2016 10:36
Czy można się dowiedzieć, jaka została użyta mąka do tego ciasta? Chodzi mi o konkretną firmę i konkretną nazwę.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 18/12/2017 07:55
Tak, to ciasto biszkoptowe Celiko, ale może być również Mix C Schae.r
Dorota 20/01/2018 15:46
Dziękuję za odpowiedz. Pytałam, ponieważ użyłam właśnie Mix C Schaer i spody były bardzo suche i sypkie. Ale w smaku pyszne.
Bezglutenowa Mama 21/01/2018 10:22
Doroto, czasem jest tak z mixami bezglutenowymi, że mimo użycia tych samych składników i proporcji efekt jest inny. Mixy mają inną wilgotność, wszystko zależy od proporcji, czasu produkcji, a nawet od tego, czy mąka stała wcześniej otwarta. Następnym razem spróbuj do ciasta dodać 1-2 łyżeczki masła więcej.
Dominika 18/12/2017 00:26
Z tego co widzę na zdjęciu to ciasto biszkoptowe celiko
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się