Gdy Zosia usłyszała, że w Warszawie można zjeść certyfikowaną bezglutenową pizzę, nie zastanawiała się długo. To był pierwszy lokal, który odwiedziliśmy podczas wizyty w stolicy. Jej radość i błysk w oku zapamiętam na długo….
La Cantina w Warszawie od lat rozpieszcza nas bezglutenową pizzą. Restauracja mieści się w centrum Warszawy – naprawdę nie sposób do niej NIE dotrzeć…. Adres to Nowy Świat 64, blisko Krakowskiego Przedmieścia.
Restauracja mieści się na trzech poziomach, ma też tarasy, więc raczej nie obawiajcie się kłopotów ze zdobyciem stolika.
Gdy weszliśmy do środka, oczarowało nas menu. Jest bogate i zdecydowana większość dań jest oznaczona przekreślonym kłosem. Oznacza to, że na życzenie klienta obsługa przygotuje je w wersji bezglutenowej. W La Cantina nie zjemy jedynie bezglutenowych dań z makaronem. Dzieci interesowała tylko pizza – a praktycznie każda pozycja w tej części menu jest bezglutenowa.
Gdy Zosia i Antek wybrali bezglutenową Marhgeritę z dodatkiem salami, przeszliśmy z ogródka do głównej sali, by obserwować poczynania kucharzy. Dzieci były zachwycone, gdyż kucharz, przygotowujący na osobnych stanowiskach glutenową i bezglutenową pizzę, demonstrował z uśmiechem swoje umiejętności. Podrzucał glutenową pizzę, zakręcał nią, wirował….
Niestety, z glutenową pizzą ten numer by nie przeszedł: złamałaby się przy pierwszym locie… Przy okazji dowiedziałam się nieco szczegółów.
Otóż bezglutenowa pizza powstaje z mieszanki mąk ryżowej i kukurydzianej (obsługa gwarantuje, że to mąki oznaczone jako bezglutenowe).
Z dolnej kuchni porcja ciasta dociera na oszklony blat, gdzie na osobnym stanowisku kucharz dokłada dodatki. Dla zachowania bezglutenowej czystości oba sąsiadujące stanowiska (glutenowe i bezglutenowe) są zawsze obsypywane wyłącznie mąką kukurydzianą. W ten sposób mąka, która wiruje w powietrzu, zawsze jest bezglutenowa i nie zaszkodzi naszemu bezglutenowemu ciastu.
Po nałożeniu dodatków kucharz osobną łopatą wstawia naszą bezglutenową pizzę do pieca. Myli się jednak ten, który sądzi, że w La Cantina zje tradycyjną, drożdżową bezglutenową pizzę na wyrośniętym cieście. Otóż otrzymujemy raczej płaski placek, coś na kształt włoskiej piadiny. Nie zrażajcie się jednak przedwcześnie tym opisem. Otóż bezglutenowa pizza, którą kelner podaje po paru minutach, w 100% wygląda jak prawdziwa pizza i tak też smakuje.
Ciasto jest cieniutkie, lekko chrupiące i doskonale wypieczone. Dodatków nikt nie żałuje – naprawdę tę pizzę zjada się z przyjemnością, smakiem i apetytem. I można się nią najeść. Zosia i Antek byli zachwyceni. Dla tego błysku w oczach naprawdę warto było nasze zawodowe plany dostosować jak zwykle do diety bezglutenowej i podejść na Nowy Świat…
W La Cantina można zamówić wiele bezglutenowych dań, przystawek i deserów. Wszystkie, które wychodzą z kuchni, są precyzyjnie oznaczone napisem „gluten free”. Można też zamówić jako przystawkę kromkę bezglutenowego chleba (świeżo pieczonego na miejscu) z dodatkami. Zazwyczaj mamy też okazję załapać się na bezglutenowy sernik (mamy go w planie na jutro).
Obserwując pracę kelnerów i kucharzy nie miałam żadnych wątpliwości, że wszyscy postępują zgodnie z procedurami przygotowywania dań bezglutenowych w żywieniu zbiorowym. La Cantina zatem jest dobrym miejscem na bezglutenowej mapie Warszawy. Co istotne, możemy telefonicznie zamówić bezglutenową pizzę do domu…. I oczywiście zamierzamy z tego skorzystać. Zosia i Antek oszaleją ze szczęścia :).
Przy okazji chcę zaznaczyć, że nigdy nie ufam „bezglutenowej” pizzy oferowanej przez wiele pizzerii w Polsce. Otóż personel, który nie przejdzie gruntownego szkolenia i nie wypracuje procedur pod okiem fachowców, nie jest w stanie sprostać wymaganiom diety bezglutenowej w celiakii. I Wy nie dawajcie się zwieść reklamom o bezglutenowej pizzy. Bo w celiakii dieta bezglutenowa musi być stosowana restrykcyjnie, inaczej w łeb biorą wszelkie inne nasze starania o dietę. A jeśli macie ochotę na bezglutenową pizzę w mieście, przyjedźcie do La Cantina w Warszawie :). Od około 2021 r. działa tam również filia Piekarni Bezglutenowej BEZ.