Blog

9

Bezglutenowa pizza naturalna bez mixów

28/09/2015

Bezglutenowa pizza naturalna bez mixów

28/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Szczerze wątpiłam, czy powiedzie mi się ten eksperyment: bezglutenowa pizza bez mixów, wyłącznie z naturalnych mąk. Fakty z dzisiaj wyglądają następująco: pierwsza pizza miała zakalec, ale smakowała trójce moich domowników. Druga wyrosła zdecydowanie lepiej i mnie zachwyciła smakiem, natomiast domownicy kręcili nosami…. I jak tu dogodzić wszystkim? na koniec usłyszałam, że mam jednak piec tradycyjnie, z bezglutenowych mieszanek i basta!

 

pizza naturalna udana (2)Składniki (*):

DODATKI:

 

pizza naturalna udana (3)Przecier pomidorowy wymieszałam z olejem, solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Pokroiłam salami, mozarellę i starłam kawałek żółtego sera. Maki wymieszałam z drożdżami, ziołami i szczyptą soli, dodałam jajko, olej, ciepłą wodę, ocet i dokładnie wymieszałam. Następnie wyrobiłam ciasto. Miała powstać gładka kula, która nie będzie kleić się do rąk. Przyznam, że zabrakło mi sił na dążenie do takiego efektu.

 

pizza naturalna udana (1)A może nigdy bym go nie osiągnęła, bo dodałam dwie łyżki papki z siemienia lnianego, olej rzepakowy zamiast ryżowego i zwykły ocet zamiast winnego….

Piekarnik nastawiłam na 190 stopni C. Prostokątną formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam olejem. Przełożyłam tam ciasto i rozprowadziłam je równomiernie natłuszczonymi dłońmi. Formę wstawiłam na parę minut do piekarnika, wyjęłam i nałożyłam dodatki. Ponownie wstawiłam formę do piekarnika na 20 minut. Podawałam gorącą pizzę z keczupem (tak dzieci lubią).

 

poziom pizza (5)Jak widać na zdjęciu obok i powyżej, te dwie pizze różnią się od siebie. Moi domownicą są przyzwyczajeni do pizzy bardziej wyrośniętej, na mixie (na zdjęciu po lewej stronie). I choć zjadają razowe chleby bezglutenowe i inne zdrowe wynalazki mojej bezglutenowej kuchni, tej pizzy  z górnego zdjęcia powiedzieli: NIE. Ku mojemu zdumieniu, bo mnie naprawdę smakowała tamta mniej pulchna pizza o wyraziście amarantusowym smaku. A jakie są Wasze doświadczenia z bezglutenową pizzą z naturalnych mąk? Wyrastają Wam tak bajecznie, jak te z mixów? Jeśli tak,  czekam na wasze zdjęcia jak na zbawienie, by znów nabrać zapału do eksperymentów :).

 

(*) To nieco zmodyfikowany przepis na pizzę z bezglutenowej książki kucharskiej, która dobrze wyrosła, smakowała mnie, ale domownikom niezbyt…

KOMENTARZE (9)

monika 02/10/2015 10:12
Czy któraś z ogólnodostępnych mąk ziemniaczanych jest bezpieczna? Czy tylko te z przekreślonym kłosem?
Bezglutenowa Mama 02/10/2015 14:00
Z tego co wiem, nie ma w powszechnej sprzedaży mąki ziemniaczanej z przekreślonym kłosem. Kupuję Grule w Biedronce lub Castello w Lidlu, ale zawsze czytam czy nie ma ostrzeżenia o śladowych ilościach glutenu i czy mąka stoi w kartoniku zbiorczym, z dala od produktów zbożowych glutenowych;
aga 29/09/2015 22:18
http://mientablog.com/pizza-bezglutenowa/http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza_bezglutenowa/przepis.html /www.olgasmile.com/pizza-bezglutenowa-weganska.htm Może któraś z tych?
Bezglutenowa Mama 01/10/2015 18:09
link się nie otwiera...
gosiasit 29/09/2015 20:27
Ja też kombinuje z różnymi przepisami na pizzę,robiłam bardzo podobną,też nie wyrosła,ale była smaczna,nie pyszna. Za to pizza na spodzie z surowego kalafiora urzekła mnie,przepis znalazłam na stronie Weroniki Madejskiej,robiłam nie raz,smakuje wszystkim i nawet starzy glutenowi wyjadacze nie wyczuli kalafiora,jest pyszna,uwaga trochę wzdymająca...
Bezglutenowa Mama 05/10/2015 22:16
No, kalafiora nie da się oszukać ;)
Bezglutenowa Mama 01/10/2015 18:08
Słyszałam o tym kalafiorowym spodzie same dobre rzeczy :)
Sebastasia 29/09/2015 21:17
Tez lubie taka z kalafiora. Robiłam tylko kilka razy ale zawsze nam smakowało
Bezglutenowa Mama 01/10/2015 18:09
Nabieram apetytu... :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się