Blog

4

Bezglutenowa pizza jak glutenowa

12/08/2015

Bezglutenowa pizza jak glutenowa

12/08/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli marzycie o bezglutenowej, domowej pizzy o chrupiącym spodzie, wypróbujcie ten przepis. Jest bajecznie prosty i jeśli zastosujecie się ściśle do wskazówek – efekt jest gwarantowany.

Użyjcie ulubionych dodatków, oczywiście w wersji bezglutenowej. A jeśli chcecie swoją pizzę jeszcze bardziej upodobnić do tej glutenowej, poproście w znajomej pizzerii o kartonik do pizzy. Wasze bezglutenowe dzieci będą wniebowzięte!

 

 

pizzabiala (1)Składniki na jedną pizzę:

– 300 g bezglutenowego mixu na chleb i pizzę (użyłam mixu Agluten);
– pół opakowania drożdży suszonych bez  śladowych ilości glutenu;
– 200-220 ml letniej wody;
– 1-2 łyżki oliwy;
– 1 płaska łyżeczka soli;

Dodatki: słoiczek przecieru pomidorowego, kilka łyżek oliwy, ½ szklanki startego sera żółtego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano bez śladowych ilości glutenu, bezglutenowa wędlina (np. salami Żywiec), sól, pieprz do smaku;
pizzabiala (2)Mąkę wymieszałam z drożdżami (nie syp drożdży bezpośrednio na sól). Dodałam letnią wodę. Krótko wyrobiłam mikserem (2-3 minuty). Na koniec dodałam oliwę i wymieszałam do połączenia jej z ciastem. Ciasto przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natłuszczonymi rękami rozciągnęłam (rozklepałam) pizzę na placek o grubości około 1 cm. Spód powinien być cienki. Brzegi lekko natłuściłam dłońmi i ukształtowałam wałeczek. Przykryłam mokrą ściereczką i zostawiłam ciasto do wyrośnięcia.

 

 

pizzabiala (4)Gdy ciasto rosło, przygotowałam dodatki. Wymieszałam w miseczce  koncentrat pomidorowy z oliwą, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i oregano. Ser starłam na tarce. Piekarnik nagrzałam na 220 stopni C, wraz z pistą blachą. Gdy po około 30-40 minutach ciasto podwoiło objętość, posmarowałam je delikatnie sosem pomidorowym, posypałam żółtym serem. Położyłam salami, bezglutenowego kabanosa, czarne oliwki i kapary.

 

 

pizzabiala (3)Wyrośniętą pizzę zsunęłam wraz z papierem wprost na rozgrzaną blachę. Piekłam pizzę w temp. 220 stopni C przez 15-25 minut, zerkając na nią od czasu do czasu. Brzegi powinny mieć złotobrązowa barwę (jeśli czernieją, to oznacza, że pizza się przypala i czas ją wyjąć z pieca). Podawałam gorącą pizzę prosto z pieca, udekorowaną listkami bazylii. Uraczyły się nią nasze dzieci, a także glutenowi siostrzeńcy. Uznali, że smakuje, jak glutenowa.

 

(*) Przepis pochodzi z magazynu „Bez glutenu” wydawanego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Przepis jest autorstwa Grażyny Konińskiej. Korzystaliśmy z niego m. in. na warsztatach „Friendly Food – bezglutenowa kuchnia włoska” w Poznaniu w czerwcu 2015 r.

 

 

ZOBACZ NA FILMIE, JAK BEZGLUTENOWA MAMA PIECZE PIZZĘ

KOMENTARZE (4)

Bartek 13/08/2015 17:43
Zaproponuje=ę przepis alternatywny. Z powodzeniem przez nas stosowany ze 100 razy. Ciasto na pizze o średnicy 30cm: Mąka Schaer MIX B - 250g, 175ml wody (temp. 40st), 2 lyzki oleju, 1 lyzeczka soli, 8g drożdży suchych. Wlewamy wodę, sól, olej i mieszamy (żeby rozpuścić sól), dosypujemy makę i drożdże. Najpierw mieszamy a po chwili ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji zbitej i lekko mokrej (nie umiem tego lepiej opisać) - myślę, że jest to ok 5 min. Na początku mieszania wydaje się, że jest za mało wody, ale taka ilość jest idealna! Po chwili wszystko ładnie się ugniata. Posypujemy stół mąką i kładziemy ciasto - najpierw rozduszamy, przewracając strony, a później wspomagamy się wałkiem (chyba, że ktoś potrafi bez). Kładziemy na wysmarowaną olejem (pędzelkiem) blaszke do pizzy o średnicy 30cm (np. z lidla), nadmiar ciasta odrywamy, a rogi zaginamy jak w pizzeri. Sos do pizzy: Przecier pomidrowy valfrutta 250ml, wrzucamy do rondla, dajemy szczyptę soli, łyżkę oleju oraz bazylię z paczki tak z 1/3 opakowania np. kamis (wiem, wiem o śladowych ilościach, ale wierzę, że ich nie ma). Rondel przykrywamy i od zagotwania ok 10-12min jeszcze gotujemy od czasu do czasu mieszając (wychodzi jak sos z pizzeri). Na ciasto wlewamy sos rozprowadzając od spodem łyżki. Drobno kroimy szynkę np. jedno opakowanie szynki praskiej z lidla (kroimy tak jakby była starkowana na większym oczku). Szynkę równomiernie rozrzucamy. Ser mlekovita bez laktozy 150g kroimy również bardzo drobno, żeby wyglądał jak starkowany. Posypujemy równomiernie. Na górę dajemy salami dulano (wtedy ładnie się przypiecze). Jeżeli chemy np. oliwki to również je sypiemy na górę. Oczywiście każdy daje składniki wg własnego uznania, ale podaje jak nam najbardziej smakuje. Na koniec pędzelkiem smarujemy olejem obrzeża pizzy (rogi) - wtedy będą ładnie zarumienione. Pieczenie: Piekarnik rozgrzany do 200-220 stopni, może być z termoobiegiem, pieczemy 20 minut. 2-3 min przed końcem posypujemy oregano. Pizza jak z prawdziwej glutenowej pizzerii. Wszystkie składniki podane są do zrobienia jednej 30cm pizzy. Lubimy dużo sosu dlatego aż 250ml przecieru - tyle faktycznie dajemy. Warto spróbować chociaż raz zrobić pizzę wg tego przepisu. Polecam!
Bezglutenowa Mama 08/04/2023 18:37
Brzmi dobrze!
Olejova 28/03/2023 18:57
Odwołując się do przepisu - właśnie robię mam nadzieję, że wyjdzie, jak Bartek poleca, odwołując się do szczegółów - informacja o występowaniu śladowych ilości glutenu, nie jest podawana bez powodu, to nie jest kwestia wiary. Synek znajomej mający uczulenie na gluten trafił do szpitala po zjedzeniu żółtego sera, w którym glutenu nie było, jednak w sklepie w którym ser krojono, były również wędliny, które te "śladowe ilości mogą zawierać". Ku przestrodze - nie wierzymy w to, że czegoś nie ma, jeśli ktoś ostrzega że może być. Oczywiście zależy to od tego dlaczego tego glutenu unikamy, uczulam tylko na temat składów i uczuleń szczególnie związany z dziećmi. Pozdrawiam!
Bezglutenowa Mama 14/08/2015 01:48
Brzmi bardzo zachęcająco.... Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się