Blog

3

Bezglutenowa pizza dyniowo-żołędziowa

22/09/2014

Bezglutenowa pizza dyniowo-żołędziowa

22/09/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Lubię zaskakiwać domowników nowymi smakami, przy okazji przemycając do znanych dań niecodzienne i zdrowe dodatki. I tak pewnej soboty powstała bezglutenowa pizza dyniowo – żołędziowa.

Komu smakowała? Wszystkim członkom rodziny, a także naszemu pięcioletniemu gościowi, jego rodzicom i siostrom (wszyscy glutenowi). Egzotyczny był tylko spód. Dodatki pozostały tradycyjne, choć w wersji gluten free: ser, salami, parówki i warzywa. 

 

Kolobrzeg Zagroda ul katedralna (1)Składniki:

– 220 g bezglutenowej mąki chlebowej lub uniwersalnej;

– 60 g bezglutenowej mąki dyniowej (np. Szarłat);

– 20 g bezglutenowej mąki żołędziowej (Dary Natury);

– 20 g świeżych drożdży lub 6 g suszonych;

– szklanka letniej wody;

– 2 łyżki oleju;

– sól, cukier;

– ulubione przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, czosnek;

– ulubione dodatki bez glutenu, np.: ser żółty lub mozarella, bezglutenowa salami (np. Żywiec), parówka (np. Konspol, Drobimex) oraz warzywa: cebula, papryka, oliwki;

 

maka dyniowa (1)Mąki przesiałam, dodałam oregano i bazylię, szczyptę soli i cukru. Drożdże rozpuściłam w szklance letniej wody. Wlałam do miski z mąkami. Wymieszałam łyżką, dodałam olej i ponownie wyrobiłam ciasto. Odstawiłam w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, by podwoiło objętość.

W tym czasie koncentrat pomidorowy wymieszałam z oliwą i wyciśniętym czosnkiem, z przyprawami. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Starłam ser, pokroiłam wędliny i warzywa. Gdy ciasto podrosło, zagniotłam je i podzieliłam na części. Ułożyłam na posmarowanych olejem blaszkach do pizzy, uformowałam placki. Posmarowałam je pomidorami i dekorowałam dodatkami.

 

 

 

pizza dyniowo-zoledziowa (2)Pizzę piekłam około 20 minut. Może nie wyrosła tak bardzo, jak pizza przygotowana wyłącznie z białej mąki. Ale jej smak…. Czuliśmy się trochę jak dziki w lesie, buszujące pod dębem ;).

Pizzę dyniowo – żołędziową zajadali  ze smakiem wszyscy domownicy, a także goszczący u nas glutenowy, pięcioletni Adaś. W ramach eksperymentu przekazaliśmy też jej fragment rodzicom i siostrom Adasia.

Początkowo nie przekonywał ich kolor, niespotykany jak na pizzę – relacjonowała potem mama Adasia. – Ale jak już spróbowali, to szybko zniknęła ze stołu…

 

To tylko kolejne potwierdzenie, że bezglutenowe jedzenie jest smaczne nawet dla tych, którzy nie muszą jeść bez glutenu. Kto się zgadza?

KOMENTARZE (3)

Anula80 09/01/2015 10:41
Super, dziękuję za informację. Teraz bez obaw będę jej używała
Anula80 06/01/2015 17:13
Kupiłam tę mąkę z pestek dyni Szarłatu, ale nie ma na niej napisu, że jest bezglutenowa. Na pewno jest dla nas bezpieczna?
Bezglutenowa Mama 08/01/2015 21:58
Tak - dzwoniłam do producenta i zapewniali, że jest OK.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się