Blog

6

Bezglutenowa piadina znakomita!

22/02/2015

Bezglutenowa piadina znakomita!

22/02/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Piadina, czyli włoskie, płaskie chlebki smażone na patelni, oczarowały ku mojemu zdumieniu nawet Antka, zazwyczaj sceptycznego wobec racuchów, naleśników itp. Piadina to rodzaj pieczywa, które podaje się tradycyjnie we Włoszech z mięsem z królika, z sosem pomidorowym, z warzywami, wędliną lub na słodko. My zjedliśmy je z kruchym mięsem i sosem. Przepis dostałam od Beaty, bezglutenowej mamy z północnych Włoch.

 

DSC01309Składniki:

– 0,5 kg przesianej bezglutenowej mąki uniwersalnej;

– niecałe pół łyżki soli;

– 40 g roztopionego i ostudzonego smalcu (lub olej);

– 80 – 100 ml letniego mleka;

– 75  ml wody

– płaska łyżeczka bezglutenowego proszku  do pieczenia

– dowolne nadzienie: wędliny, dżem, rozpuszczona czekolada bez śladowych ilości glutenu, mięso z sosem itp.

 

WP_20150221_003Wymieszałam składniki mikserem i zostawiłam ciasto na 10 minut, by odleżało. Mleko wlewałam stopniowo, by uzyskać konsystencję ciasta nieco bardziej zbitą, niż na pierogi. Podzieliłam je na 5 części. Każdą rozwałkowywałam po kolei na placek o grubości około 0,5 cm na stole posypanym mąką bezglutenową. Smażyłam z obu stron na mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem.

 

 

DSC01319 — kopiaPodczas smażenia nakłuwałam placki widelcem, by nie powstawały bąbelki. Każdy placek odparowywałam na garnku, potem kroiłam na trójkąty i … zapraszałam domowników. Dodatkiem do piadiny był królik w sosie oraz zestaw warzyw.  Bajecznie było maczać kawałki chlebka w sosie. Smakowało wszystkim.

W wersji na słodko: na parze rozpuść czekoladę. Usmażone bezglutenowe piadiny pokrój na trójkąty, posmaruj czekoladą i złóż. Można użyć Nutelli.

KOMENTARZE (6)

gosiasit 05/07/2015 21:49
Wg mnie chodzi o pół kg patrząc na proporcje mokrych składników i konsystencje ciasta,pół szkl odpada wyszlaby śmietana :-)
Bezglutenowa Mama 06/07/2015 00:34
Tak, oczywiście chodzi o 0,5 kg :)
Marta 05/07/2015 11:17
0.5 kg? Szklanki? Super przepis, chciałam wypróbować ale brakuje jednostki :-)
Bezglutenowa Mama 06/07/2015 00:35
Przepraszam, już poprawione :) Dzięki za sygnał o braku ;)
Anula80 23/02/2015 09:41
Pięknie wyglądają :) Czy zamiast smalcu może być masło?
Bezglutenowa Mama 08/03/2015 00:36
Pewnie tak, może być też olej;
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się