Blog

2

Bezglutenowa pasta z zielonych oliwek

18/10/2015

Bezglutenowa pasta z zielonych oliwek

18/10/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Oto prosta, wegańska pasta do razowego pieczywa bezglutenowego. Przepis jest tak prosty, że bez trudu wykona go 9-letnie dziecko.

Udowodniła to nasza Zosia podczas warsztatów  Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej „Bezglutenowa jesień w kuchni z Balvitenem”. Szybko odważyła składniki, włączyła blender, a potem z radością dekorowała miseczkę.

 

Balviten Leszno 2015 (85)Składniki:

– 200 g zielonych oliwek z nadzieniem lub bez – bez śladowych ilości glutenu;
– 2 ząbki czosnku;1
– 10-15 świeżych liści bazylii;
– szczypta suszonego tymianku bez śladowych ilości glutenu;-

-pieprz bez śladowych ilości glutenu;
– łyżka kaparów;
– bezglutenowe pieczywo domowe lub z paczki;
Składniki pasty zblenduj. Sklepowe pieczywo przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Serwuj bułki z pastą.

 

Przepis pochodzi z książki „Pysznie bez glutenu”  Grażyny Bober – Bruijn oraz Gosi Wieruszewskiej.

KOMENTARZE (2)

aga 20/10/2015 14:57
Prosta i zdrowa, ale ja nie lubię oliwek ;( ja często robię taką: ok 100 g pestek słonecznika namoczonych na 3 godz lub dłużej, pół słoika suszonych pomidorów +kilka łyżek oleju, podsmażona cebula i 1-2 ząbki czosnku, ewentualnie ciut soli. Wszystko zblendowac, jeśli za gęste to dodać kilka łyżek przegotowanej wody. Moja córka też lubi tę pastę, a ma rok, pasta jest słodkawa. Polecam. Przepis od Olgi lekko zmodyfikowany
Bezglutenowa Mama 27/10/2015 21:45
Słyszałam o podobnej paście - właśnie z namoczonych ziaren słonecznika. Na pewno wypróbuję :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się