Dziesięć stopni na termometrze to nie żarty, więc trzeba się porządnie rozgrzać ;). Tym bardziej, że preferujemy marsz do szkoły, a nie zawożenie dzieci samochodem. Dzisiejsze śniadanie zapachniało więc cynamonem, ale i letnimi owocami i płatkami owsianymi. To szybki przepis, który zawsze można dostosować do zawartości lodówki czy zamrażarki. Wyobrażacie sobie ten zapach, te kolory na talerzu? Nie dziwię się, że Zosia zjadła niemal całą porcję.
– szklanka dozwolonego mleka (krowie, kozie, ryżowe, migdałowe itp.);
– 1/3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
– pół łyżeczki cynamonu bez śladowych ilości glutenu;
– garść borówek lub jagód (świeżych lub mrożonych);
– 3 łyżki bezglutenowych płatków teff (np. Incola);
– 3 łyżki bezglutenowego amarantusa ekspandowanego (np. Amarello);
– 2 łyżki siekanych migdałów lub płatków migdałowych bez śladowych ilości glutenu;
– łyżka miodu/syropu klonowego;
To najprostsze śniadanie na świecie: do garnka wlałam mleko, dodałam płatki owsiane, dosypałam cynamon i gotowałam na niewielkim ogniu do miękkości około 10 minut. W razie potrzeby dolewałam mleko.
Wyłożyłam owsiankę na talerz, udekorowałam borówkami i malinami, płatkami teff oraz migdałami i amarantusem. Słodkiego smaku dopełnił miód malinowy z Gór Stołowych. Pycha!
Takie śniadanie rozgrzeje każdego zmarzlucha w chłodny lub mroźny poranek, doda też energii i oczywiście zdrowia. A jak bajecznie smakuje na podwieczorek….
Czy w diecie bezglutenowej warto jeść płatki owsiane? Pytacie w e-mailach, czy to wskazane zboże w diecie bezglutenowego dziecka. Odpowiadam zawsze: TAK, ale pod warunkiem, że używacie bezglutenowych płatków owsianych (lub mąki). Owies nie zawiera glutenu, dlatego jest dozwolony w diecie bezglutenowej. Jednakże podczas upraw i przetwarzania pojawia się w nim wiele glutenowych zanieczyszczeń, które wielokrotnie przekraczają bezpieczny poziom glutenu dla osoby chorej na celiakię (20 mg/kg czyli 3 ziarenka maku w kg mąki). I dlatego celiacy mogą jeść wyłącznie owies wyraźnie oznaczony jako produkt bezglutenowy.
Dlaczego płatki owsiane i mąka owsiana są tak cenne w diecie bezglutenowej? Oto garść zalet owsa:
– wzbogaca dietę bezglutenową w cenne witaminy z grupy B (celiacy mają często niedobory tej witaminy);
– jest bogaty w białko, wapń, magnez, krzem, potas, żelazo oraz witaminy;
– zawiera dużo błonnika (pomaga więc przeciwdziałać zaparciom);
– wpływa na stabilizację poziomu glukozy we krwi;
– wzmacnia odporność;
– obniża poziom cholesterolu;
– ma działanie antynowotworowe, moczopędne, uspokajające;
– pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów i układu nerwowego;
Nie żałujmy więc owsa ani bezglutenowym dzieciom, ani bezglutenowym dorosłym.