Blog

Bezglutenowa konferencja AOECS

03/10/2016

Bezglutenowa konferencja AOECS

03/10/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kilkugodzinna konferencja „Your diet, your health”  zgromadziła w Warszawie osoby na diecie bezglutenowej, lekarzy, dietetyków i producentów bezglutenowej żywności z całej Europy. Interesujące prelekcje okazały się wstępem do międzynarodowych dyskusji, które toczyły się  w sali wykładowej, ale również w kuluarach i w hotelowej restauracji pełnej bezglutenowych rarytasów. Bezglutenowa Mama tam była i wszystko rejestrowała.

 

Pełna sala słuchaczy

aoecs-2016-28Konferencję „Your diet, your health”  zorganizowało w piątek, 9 września Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, z okazji 30. zjazdu AOECS (Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią). W sali wykładowej hotelu Sofitel Victoria w Warszawie spotkało się kilkuset słuchaczy z całej Europy. Konferencja wzbudziła duże zainteresowanie wśród polskich lekarzy, naukowców i dietetyków, którzy aktywnie uczestniczyli w dyskusjach. Z kolei międzynarodowi pacjenci mieli okazję nie tylko wysłuchać ciekawych wykładów (tłumaczonych symultanicznie na język polski), ale mogli również porozmawiać z najlepszymi specjalistami w dziedzinie celiakii i diety bezglutenowej.

 

Wybitni eksperci

aoecs-2016-7Konferencja, organizowana przez największe w Polsce stowarzyszenie osób na diecie bezglutenowej była znaczącym wydarzeniem w kalendarzu wybitnych ekspertów w tym temacie. Prelekcje wygłosili:

– dr n. med. Maciej Hałasa z Katedry Fizjopatologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie („Przepuszczalność jelitowa – jak bardzo gluten może wpływać na nasze zdrowie?”);

– dr n. med. Wojciech Marlicz z Kliniki Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie („Łowcy mikrobów – w kierunku medycyny spersonalizowanej w celiakii);

– Małgorzata Desmond  z Institute of Child Health, Uniwersity College London, Kliniki Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka, Una Medica („Gluten, a choroby autoimmunizacyjne”);

– dr inż. Urszula Krupa-Kozak z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie („Prebiotyki i probiotyki  jako składniki diety bezglutenowej”);

– dr inż. Danuta Gajewska  z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW („Amarantus i quinoa- złoto Inków”);

– dr inż. Joanna Rachtan – Janicka z Katedry Żywności Funkcjonalnej , Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW („Dodatki do żywności bezglutenowej – bezpieczne i zdrowe?);

– dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW („Bezglutenowe, zdrowe i odżywcze – naturalne produkty w diecie bezglutenowej”);

– dr inż. Katarzyna Świąder z Katedry Żywności Funkcjonalnej , Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW („C2H5OH, a gluten”);

– Susanna Neuhold z Food Area National Manager Italian Coeliac Association („Prawo a gluten w praktyce. Czy żywność bezglutenowa jest naprawdę bezpieczna?”);

 

Jeszcze o jedzeniu

aoecs-2016-31Konferencję uświetnili wystawcy żywności bezglutenowej, przeważnie tej oznaczonej międzynarodowym przekreślonym kłosem. Oferowali swoje produkty do degustacji, odpowiadali na pytania międzynarodowej bezglutenowej społeczności, nawiązywali kontakty.  Co ważne, mieli okazję zaprezentować polską żywność bezglutenową, która smakiem, jakością i składem nie odbiega już od europejskich wyrobów bezglutenowych.

Na wysokości zadania stanęli również szef kuchni z pracownikami restauracji hotelu Sofitel Victoria w Warszawie. Dla gości konferencji, wykładowców i wystawców przygotowali w pełni bezglutenowe menu. Serwowali mięsa, ryby, kluski, sosy, surówki i sałatki, a także wyśmienite ciasta i pieczywo bezglutenowe. Wszystko, co pojawiło się na stołach, zostało przygotowane według ścisłych wytycznych ekspertów naszego stowarzyszenia. Ktoś niewtajemniczony w ogóle nie rozpoznałby, że jest na bezglutenowym lunchu.

 

Galeria zdjęć z konferencji AOECS w Warszawie 2016 r.:

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się