Blog

2

Bezglutenowa czekolada na gorąco

01/01/2016

Bezglutenowa czekolada na gorąco

01/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

czekolada picie1Na noworoczny poranek Zosia zamówiła czekoladowe śniadanie w Nowy Rok. Wybór padł na czekoladę do picia, z bitą śmietaną i cynamonem. Antek (uczulony na kakao) z dzielną miną zgodził się na pucharek bitej śmietany z kolorową posypką. Rano za oknami powitał nas upragniony śnieg. Aromatyczna czekolada tym bardziej wprawiła nas w zimowy, noworoczny nastrój. A cukier? Odstawiamy jutro… ;)

 

czekolada picie1Składniki:

 

Zosia rozpuściła czekoladę w kąpieli wodnej, dodała szczyptę cynamonu i mleko. Energicznie wymieszała składniki. W tym czasie ubiłam bitą śmietanę z cukrem pudrem. Dalszy etap był jeszcze bardziej prosty: chochelką nalałyśmy czekoladę do szklanek, dodałyśmy bitą śmietanę. Gotowe! Pyszne, rozgrzewające, aromatyczne, słodkie – na długo zapamieętamy takie powitanie Nowego Roku  :).

Doświadczeni celiacy wiedzą o tym, że w każdej czekoladzie może kryć się gluten. Uważnie czytają więc etykiety,  a w restauracjach czy schroniskach górskich nie zamawiają zbyt pochopnie czekolady na gorąco (producenci dodają doń często słód jęczmienny, który daje efekt jedwabistości).

 

KOMENTARZE (2)

Joanna 04/01/2016 11:10
Ale sobie dogadzacie fiu fiu :) ale wam zazdroszczę bo macie śnieg a u nas czarno i buro!!! tylko ziąb straszny pozdrawiam gorąco i DOSIEGO ROKU ŻYCZĘ!!!
admin 04/01/2016 22:35
Śnieg prawie znika, ale jeszcze trochę się bieli, co oczywiście dodaje smaku czekoladzie ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się