Ten przepis na bezglutenową babkę drożdżową doskonale sprawdził się podczas dwóch warsztatów bezglutenowych z firmą Schaer, które prowadziłam w 2015 r. Wypróbowaliśmy go w Zielonej Górze i w Katowicach. Autorką przepisu jest Weronika Madejska, nastoletnia autorka bloga natchniona.pl. Receptura jest prosta, a efekty murowany. Aha, jest jeden warunek: to ciasto wymaga sporo czasu, bo musi porządnie wyrosnąć. Nie przejmujcie się też jego dość płynną konsystencją. Zgęstnieje :).
Składniki:
– 600 g mieszanki Bread Mix– Mix B Schaer;
– 250 g cukru pudru;
– 2 łyżeczki suszonych drożdży;
– kilka kropli olejku waniliowego bez glutenu;
– 2 średnie jajka;
– 500-600 ml mleka;
– 500 g truskawek;
– żółtko rozkłócone z kilkoma łyżkami mleka;
Kruszonka:
– 50 g zimnego masła;
– 40 g cukru pudru;
– 90 g mąki Mehl Farine lub Mix B;
Mąkę wymieszaj z drożdżami. Zmiksuj jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawaj mleko i mąkę zmieszaną z drożdżami oraz olejek. Gdy ciasto będzie zbyt luźne lub zbyt lejące, dodaj mleko lub mąkę. Gdy powstanie jednolita masa, przykryj ją wilgotną ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Umyj i obierz truskawki, pokrój je na ćwiartki. Ciasto zagnieć (jeśli się klei, podsyp mąkę) i przełóż do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Udekoruj truskawkami i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przygotuj kruszonkę: zmieszaj wszystkie składniki, pokrusz i przechowuj w lodówce do czasu użycia. Wyrośnięte ciasto posmaruj żółtkiem, posyp kruszonką. Wstaw blachę do piekarnika na 30 minut. Piecz do suchego patyczka. Krój ostudzone. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Znawcy twierdzą, że to ciasto drożdżowe ma smak zbliżony do glutenowego. Mnie po tylu latach bez jedzenia glutenu trudno oceniać, ale zdaję się na ekspertów ;)
KOMENTARZE