W swoim dorosłym, bezglutenowym życiu przetestowałam już kilka przepisów na wielkanocne zupy. Ale ten dzisiejszy jest wyjątkowy, przygotowany według rodzinnej receptury glutenowego Daniela (zjadacza ziemniaków). Mój najlepszy barszcz biały bezglutenowy jest delikatnie kwaskowy, z dobrze wyczuwalnym aromatem czosnku, wzbogacony krojonymi ziemniakami. Ale sekretnym składnikiem, który stawia tę zupę na piedestale wielkanocnych dań, jest bezglutenowy wędzony boczek. Kochani, oto przepis na barszcz biały bezglutenowy z boczkiem! Zapewniam, że urzeknie wszystkich, nie tylko osoby na diecie bezglutenowej.
Jeśli dziś zaplanujesz tę zupę na bezglutenową Wielkanoc, jeszcze zdążysz zgromadzić wszystkie składniki. 4-5 dni wcześniej przygotuj zakwas na barszcz biały bezglutenowy. Przygotowuje się go identycznie, jak zakwas na bezglutenowy żurek, z tym wyjątkiem, że najlepiej użyć bezglutenowej mąki delikatnej w smaku, np. bezglutenowej mąki ryżowej lub bezglutenowej mąki owsianej. Możesz również użyć gotowego, bezglutenowego żurku jaglanego KLIKNIJ TUTAJ.
Dzień przed bezglutenową Wielkanocą przygotuj wywar na barszcz biały bezglutenowy. Umyj i obierz warzywa. Cebulę pokrój w kostkę. Cebulę, warzywa, suszone grzyby i plaster bezglutenowego boczku wędzonego zalej zimną wodą. Dodaj czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu około 60 minut – aż zmiękną warzywa. Ugotuj na twardo jajka i obierz je ze skorupek. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do niewielkiej ilości wrzątku z solą i gotuj do miękkości. Odcedź. Bezglutenowy boczek wędzony posiekaj i podsmaż na suchej patelni. Schowaj do lodówki wystudzone: ziemniaki, jajka i podsmażony boczek.
Przecedź wywar warzywny, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotuj i utrzymując garnek na wolnym ogniu, dolej bezglutenowy zakwas, cały czas mieszając. Gotuj kilka minut, aż barszcz biały bezglutenowy zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dolać gorącej wody, by uzyskać ulubioną konsystencję. Bezglutenowy barszcz biały dopraw majerankiem, możesz też dodać soku z cytryny. Ostatnim składnikiem jest śmietana, dzięki której barszcz biały bezglutenowy zyska ładniejszy kolor i delikatniejszy smak. Aby się nie zważyła, nałóż do kubka chochelkę gorącej zupy i dodawaj śmietanę, cały czas mieszając. Zawartość kubka wlej do barszczu gotującego się na wolnym ogniu, starannie wymieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
W rodzinie glutenowego Daniela barszcz biały był podawany na bogato: z jajkiem, krojonymi ziemniakami i wędzonym, podsmażonym boczkiem. I taka tradycja zagościła w naszym domu. Z tą różnicą, że ja gotuję barszcz biały bezglutenowy, na zakwasie z mąki owsianej lub ryżowej.
W wielkanocny poranek barszcz biały bezglutenowy z boczkiem może być pierwszym daniem, którym ugościsz domowników. Ciepłym, aromatycznym, sycącym. Godzinę przed śniadaniem wyjmij z lodówki ugotowane dzień wcześniej krojone ziemniaki oraz podsmażony bezglutenowy boczek wędzony. Pokrój jajka na połówki lub ćwiartki. Podgrzej barszcz biały bezglutenowy i nałóż porcje do miseczek. Udekoruj jajkiem, ziemniakami, wędzonym boczkiem oraz natką pietruszki. Zapewniam, że domownicy nawet nie zauważą, iż jedzą bezglutenową zupę. Na pewno jednak nie pominą milczeniem sekretnego składnika: wędzonego boczku, dzięki któremu ten barszcz biały staje na piedestale zup wielkanocnych. Nie tylko bezglutenowych :).
Bezglutenowy żurek w chlebie KLIKNIJ TUTAJ
Idealny żurek bezglutenowy KLIKNIJ TUTAJ
Szybki żurek bezglutenowy (na chlebie) KLIKNIJ TUTAJ
Bezglutenowy żurek na zakwasie kukurydzianym KLIKNIJ TUTAJ
Staropolski żurek bez glutenu KLIKNIJ TUTAJ
WSZYSTKIE PRZEPISY NA BEZGLUTENOWĄ WIELKANOC – ZOBACZ TUTAJ