Baba drożdżowa to królowa wielkanocnego stołu, także bezglutenowego. Bez dwóch zdań. Każdy z nas musi sam zadbać o taką babę, bo w sklepach raczej nie kupimy takiego wypieku w wersji bezglutenowej. Zapewniam, że w bardzo prosty sposób upieczecie babę drożdżową bezglutenową. Puszystą i pachnącą pomarańczami, z dodatkiem wiśni, wiórków kokosowych i rodzynek. Po prostu babę na bezglutenową Wielkanoc.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wystaw je z lodówki przynajmniej 2-3 godziny przed planowanym pieczeniem. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej mleko. Wyrabiaj mikserem przez 3 minuty, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj mikserem jeszcze przez 2 minuty. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Pomarańczę umyj i sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę. Podgrzej dżem i przetrzyj przez sito. Do dżemu dodaj wiórki, rodzynki i skórkę pomarańczową. Odstaw do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrób łyżką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na kwadrans. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą. Ciasto podziel na cztery części. Jedną część umieść na dnie formy. Na cieście rozprowadź 1/3 masy owocowej. Kolejno wykładaj pozostałe porcje ciasta na przemian z masą owocową. Ostatnią warstwą ma być ciasto. Posmaruj wierzch olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Wstaw formę i piecz babę drożdżową bezglutenową przez około 50 minut. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i cytrynę i utrzyj. Wystudzoną babę drożdżową bezglutenową udekoruj lukrem, opcjonalnie posyp kolorowymi, cukrowymi ozdobami bezglutenowymi.
Przepis na tę babę wielkanocną pochodzi od naszej rodziny z Wolsztyna. Baba jest tradycyjnie przygotowywana tylko raz w roku, oczywiście ze składników glutenowych, zawsze przez tę samą osobę. W tym roku postanowiłam wreszcie zmierzyć się z przepisem i zmodyfikować go do wersji bezglutenowej. Chciałam, by i nasze bezglutenowe dzieci skosztowały takiego wypieku.
Baba drożdżowa bezglutenowa ozdobi Waszą bezglutenową Wielkanoc i z pewnością mile zaskoczy biesiadników. Jest puszysta i aromatyczna, lekka i delikatnie słodka. Pamiętajcie, że każde bezglutenowe ciasto drożdżowe czerstwieje zdecydowanie szybciej, niż wypieki glutenowe. Taka baba drożdżowa bezglutenowa z pewnością będzie idealna przez dwa dni, ale będzie cieszyć podniebienie również w kolejnych dniach.