Blog

7

Świetny chleb bezglutenowy dla dzieci

02/12/2015

Świetny chleb bezglutenowy dla dzieci

02/12/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przygotowania do niedzielnych warsztatów stowarzyszenia i Glutenexu trwają pełną parą. Mój piekarnik ledwie nadąża z wypiekiem chlebów, bułek i ciast. A ja mam usprawiedliwienie, że piekę dla sprawdzenia przepisów ;). W niedzielę  przygotowałam jasny chleb vitalny z mixu Glutenexu. By bochenek miał kolor zbliżony do glutenowego, dodałam do mąki pół łyżeczki karobu w proszku. Chlebek smakował idealnie dzieciom w szkole, a mnie – w podróży.

 

mix jasnySkładniki:

– mix vitalny jasny Glutenex 500 g;

– opakowanie drożdży suszonych bez śladowych ilości glutenu (8 g);

– pół łyżeczki karobu w proszku bez śladowych ilości glutenu (opcjonalnie);

– 550 g letniej wody;

– 2 łyżki oleju;

 

 

chleb vitalny GlutenexWymieszałam mąkę z drożdżami i stopniowo dolewałam wodę, wyrabiając ciasto 5 minut robotem kuchennym (można rękoma). Pod koniec wyrabiania dodałam olej. Przełożyłam ciasto do dwóch kek sówek wyłożonych papierem do pieczenia (ciasto powinno sięgać 1/3, maksymalnie połowy wysokości foremki). Przykryłam foremki folią spożywczą (może być wilgotna bawełniana ściereczka) i zostawiłam chleb do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut (75 minut).

 

Piekarnik nastawiłam na 220 stopni C. Po tym czasie posmarowałam bochenki rozkłóconym jajkiem i posypałam posypką do chleba. Na dolną blachę piekarnika wlałam około 100-200 ml wrzątku, a na środkową blachę wstawiłam oba bochenki. Piekłam je około 40 minut – do suchego patyczka. Studziłam wyjęte z forem, na metalowej kratce. Rozkrajałam dopiero po zupełnym ostygnięciu. I dopiero wówczas upewniłam się, że chleb wyszedł na medal.

 

chleb vitalny jasny GlutenexSekret udanego wypieku chleba vitalnego Glutenexu polega na dokładnym wyrobieniu ciasta na gładką, gęstą, ale i nieco elastyczną masę. Nie może być grudek, ciasto nie może być twarde ani lejące. Wysiłek starannego wyrobienia ciasta naprawdę się opłaci – z tej mieszanki (jak i z mixu vitalnego ciemnego z ziarnami Glutenex) powstaje naprawdę świetny bezglutenowy chleb, lubiany przez dzieci i dorosłych. Jasny vitalny pozostaje świeży nieco krócej, niż ciemny, ale to naturalne: ma więcej skrobi.

 

mix vitalnyDziś mija trzeci dzień od wypieku dwóch bochenków jasnych vitalnych. Chleb nadal jest OK, nie kruszy się, jego miękisz pozostaje dość elastyczny i miękki. Przygotowałam dzieciom kanapki do szkoły: masło nadal łatwo się rozsmarowywało, nie było kłopotu z kruszeniem się czy łamaniem. Przyznacie, że to ogromne zalety bezglutenowego chleba, który zazwyczaj szybko czerstwieje, łamie się przy krojeniu

Zaletą obu mixów vitalnych Glutenexu jest ich skład (bez skrobi pszennej bezglutenowej), smak, struktura, łatwość wypieku oraz cena (5,50 zł za 500 g w sklepie internetowym producenta).

 

Przyznam, że początkowo (w 2014 r.) miałam z tym mixem pewne kłopoty. Metodą prób i błędów zrozumiałam, że zbyt krótko wyrabiałam ciasto, że wlewałam wodę zbyt szybkim strumieniem (zamiast stopniowo, cienką strużką, co kilka sekund). Odtąd sięgam czasem po tę mieszankę dla urozmaicenia śniadań i kolacji dzieci. Bo tak to jest z bezglutenowym pieczywem: nasze dzieci szybko się nim nudzą i ciągle chcą nowości…..

Skład mixu vitalnego jasnego Glutenexu: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka gryczana błonnik roślinny, cukier, substancje zagęszczające: E 464, guma ksantanowa, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, kwas mlekowy.

 

PS Nie mam umowy z Glutenexem na promocję i reklamę. Opisuję produkty sprawdzone przez siebie, przydatne w bezglutenowej kuchni dzieci i dorosłych.

 

KOMENTARZE (7)

Emilia 19/02/2016 14:04
<a href="http://www.balviten.com/sklep,kategorie,kat,17-chleb.html" rel="nofollow">Chleb bezglutenowy</a> dla dzieciaków - takiego przepisu szukałam :) Serdeczne dzięki i zabieram się do pracy!
admin 20/02/2016 07:58
Trzymam kciuki :)
Bezglutenowa Mama 27/01/2016 10:10
Agnieszko, tak, mam na blogu kilka takich przepisów, m. in. chleb fasolowy, chleb litewski oraz ziemniaczany: http://bm.wysylaj.pl/zdrowy-bezglutenowy-chleb-z-samej-maki-bez-mixow/
Agnieszka 26/01/2016 14:11
Witaj, mam pytanie o chleb nie z gotowych koncentratów tylko z mąk typu gryczana, czy ryżowa, czy masz może przepis na taki chleb?
Magda 02/12/2015 09:54
Fajny skład i atrakcyjna cena kusi :-) Spróbuję upiec chleb, jak uda mi się zakupić tę mieszankę. Dumam, czy na mieszankach Bauck (Bauckhof) też wyjdzie tak fajne pieczywko, bo mają produkty ekologiczne, co przy moim Hashimoto ma znaczenie :-)
Bezglutenowa Mama 05/12/2015 00:26
Mieszanki Bauckhof są znakomite i na pewno mają na etykiecie przepisy na chleb. Przy Hashimoto ma znaczenie ekologia produktów? Nawet nie wiedziałam...
gosiasit 02/12/2015 21:15
Magda odezwij się na priv,mam celiakie.Ale mi niedawno stwierdzono Hashimoto i jestem wygłupiona,chciałabym zadać ci kilka pytań. Mój mail gosiasit@wp.pl A co do chleba jest świetny!teraz mam fazę na chleby na zakwasie,ale czasem piekę vitalny dla urozmaicenia.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się