Przepis na bajaderki bezglutenowe jest dziecinnie prosty: korzystamy z okruszków pieczywa, ciast z zakalcem, połamanych ciastek, resztek płatków, orzechów, czekolady czy masła. Bezglutenowe bajaderki to inaczej mówiąc deser z odzysku. Wystarczy wymieszać składniki znalezione w szafce i lodówce, z masy uformować kulki, obtoczyć w czekoladzie lub wiórkach kokosowych i gotowe! Bez pieczenia! To kolejny mój przepis na bezglutenowe zero waste. Oczywiście wpisuje się również w bezglutenową kuchnię kryzysową – w czasach, gdy szczególnie musimy szanować żywność. Bezglutenowe bajaderki przypominają mi kule rumowe sprzedawane kiedyś w ciastkarniach, z ta różnicą że ja do swoich kulek nie dodałam alkoholu. Moje bajaderki przygotowałam w trzech wersjach: oblane czekoladą, obtoczone w mielonych orzechach oraz w wiórkach kokosowych. Miód malina, ponoć przetrwają w metalowej puszce kilka dni. Sek w tym, że jak dotąd nikt nie zdążył przetestować tego terminu….