Bezglutenowe pyzy ziemniaczane z mięsem lub bez dodatków. Ten prosty przepis obiadowy znają niemal wszystkie doświadczone gospodynie w wieku naszych mam. Bo cóż to za filozofia: trochę gotowanego mięsa, cebula, ziemniaki i mąka ziemniaczana? Taki obiad jest pożywny, sycący, tani i szybki w przygotowaniu. A teraz ciekawostka: wiecie, że przez wiele lat w żadnym sklepie w Polsce nie były dostępne bezglutenowe pyzy ziemniaczane z mięsem. Można było je tylko samemu przygotować od podstaw. Ale od jesieni 2018 r. firma Jawo wprowadziła do wielu sieci handlowych gotowe, bezglutenowe i mrożone pyzy ziemniaczane czy kluski KLIK.
Obrane, ugotowane ziemniaki ostudziłam i ugniotłam praską na jednolita masę. Podzieliłam ją na 4 równe części. Jedną część wyjęłam, dodając w to miejsce mąkę. Dodałam sól i wyrobiłam dłońmi.
Mięso zblendowałam. Cebulę z czosnkiem i pietruszką zeszkliłam na oliwie, dodając przyprawy. Połączyłam z mięsem. Doprawiłam do smaku pieprzem i solą. Z gładkiego ciasta odrywałam porcję i formowałam kulkę, wgniatając do środka łyżeczkę farszu. Zaklejałam i odkładałam na talerz. By łatwiej formować pyzy, dłonie raz po raz posypywałam mąką ziemniaczaną.
Na patelni zeszkliłam cebulę do okraszenia pyz. Zagotowałam w garnku wodę z solą. Do wrzątku wrzucałam po parę sztuk pyz i gotowałam parę minut – do wypłynięcia. Podawałam bezglutenowe pyzy ziemniaczane suto okraszone pachnącą cebulą z masłem.
KOMENTARZE