Blog

Siedem ziaren, czyli przepis na prosty chleb bezglutenowy bez mąki i drożdży

19/09/2023

Siedem ziaren, czyli przepis na prosty chleb bezglutenowy bez mąki i drożdży

19/09/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 180 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Tanie

Dziecinnie prosty przepis na chleb bezglutenowy bez maki i drożdży, czyli siedem ziaren

Nie chcesz wydawać majątku na zdrowe pieczywo bezglutenowe? Poznaj Siedem Ziaren, czyli najnowszy mój przepis na chleb bezglutenowy bez mąki i drożdży. Samo zdrowie!

Inspiracją do stworzenia przepisu był gotowy chleb bezglutenowy z pełnego ziarna, hit polskiej marki Balviten. Poszperałam w książkach kucharskich i przerobiłam nieco przepis Tomasza Dekera z książki "Chleb". Efekt? Upiekłam prawie 10 bochenków i ... teraz możecie mieć podobny chleb we własnym domu, to tylko 5 minut pracy i wydane 25 zł na składniki!

Aby upiec chleb bezglutenowy Siedem Ziaren nie potrzebujecie miksera ani drożdży, tylko nasiona, orzechy, wodę i olej. No i jeszcze piekarnik, bo chleb trzeba upiec :)

Tworząc przepis zmieniałam czasami składniki, np. rodzaj orzechów lub melasę zastępowałam miodem, i za każdym razem ten chleb bezglutenowy bez drożdży wychodził rewelacyjnie!

Poznajcie składniki mojego nowego przepisu i zachęcam do wypieku. Chleb bezglutenowy Siedem Ziaren jest długo świeży, zdrowy, pyszny, lekko wilgotny i bardzo, bardzo sycący! 

Poznaj skład pierwowzoru: chleba bezglutenowego Pełne Ziarno marki Baviten
zdrowy i pyszny chleb bezglutenowy bez drozdzy

Składniki - forma 15 x 10 cm lub 20 x 10 cm

  • 180 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 100 g nasion dyni
  • 100 g siemienia lnianego
  • 80 g orzechów laskowych lub migdałów
  • 70 g mielonego siemienia lnianego
  • 30 g sezamu (można zastąpić nasionami konopi)
  • 20 g łuski babki jajowatej
  • 30 g nasion chii
  • 7 g soli
  • 40 g melasy z karobu lub miodu
  • 60 g oleju rzepakowego
  • 500 ml wody (gazowana lub zwykła)
Tu kupisz najtaniej bezglutenowe płatki owsiane: 11 zł za kg!

Wykonanie

  • W dużej misce wymieszaj łyżką suche składniki.
  • Dolej wodę, olej i melasę lub miód.
  • Wymieszaj starannie łyżką.
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 2 godziny.
  • Masę przełóż do keksówki i mocno ugnieć.
  • Piecz przez 70 minut w temperaturze 180 stopni C.
W sklepie internetowym Pięciu Przemian znajdziesz wszystkie potrzebne ziarna i pestki
siedem ziaren przepis na chleb bezglutenowy bez maki i drozdzy

Jestem taka dumna, bo Siedem Ziaren - chleb bezglutenowy bez mąki i drożdży zachwycił moich przyjaciół - glutenożerców. Potwierdzili, że smakuje doskonale bez żadnych dodatków, to zasługa kompozycji ziaren i orzechów. 

Chleb bezglutenowy Siedem Ziaren - wskazówki

  • Po dwóch godzinach masa na chleb bezglutenowy bez mąki Siedem Ziaren powinna być gęsta, zwarta i nieco klejąca; jeśli się kruszy w dłoniach, dolej około 50 ml wody, wymieszaj i "ciasto" przełóż do keksówki.
  • Po upieczeniu delikatnie wyjmij chleb z foremki i owiń bawełnianą ściereczką. Odstaw na metalową kratkę na kilka godzin do całkowitego wystudzenia. 
  • Krój chleb ostrym, cienkim nożem, który bez trudu przetnie migdały czy orzechy.
  • Uwaga: chleb bezglutenowy Siedem Ziaren udaje się za pierwszym razem. Jeśli będzie się kruszyć przy krojeniu, będzie to efekt zbyt grubego ostrza lub ewentualnej zamiany składników. I tak będzie pyszny, zjesz go jako przekąskę. Upiecz kolejny chleb, dodając około 50 ml wody więcej. 
  • Chleb smakuje genialnie bez dodatków, ale również w wersji na słono czy słodko (dżem, miód, powidła). 
  • Chleb przechowuj w bawełnianej ściereczce w temperaturze pokojowej przez około 5-7 dni.
Chleb bezglutenowy Siedem Ziaren - wskazówki

Podoba Ci się przepis? Wypijmy razem dobrą kawę, a Ty przy okazji wesprzesz rozwój portalu Bezglutenowamama.pl

                                                                                   👇    

Postaw mi kawę na buycoffee.to
zdrowy cheb bezglutenowy bez drozdzy przepis


Chleb Pełne Ziarno Balvitenu - pierwowzór Siedmiu Ziaren

Jak wspomniałam, tworząc przepis na Siedem Ziaren, wzorowałam się na chlebie Pełne Ziarno z polskiej piekarni Balviten. 

Spójrzcie na zdjęcie obok: te dwa rodzaje chleba są prawie nie do odróżnienia! Mój chleb bezglutenowy bez drożdży, czyli Siedem Ziaren, zawiera dodatkowo orzechy/migdały - i to one pozwalają odróżnić oba rodzaje pieczywa.

Chleb Pełne Ziarno Balvitenu jest dostępny nie tylko w wersji klasycznej, ale również z nasionami chia czy quinoa. Wszystkie 3 są godne uwagi, ale królem jest ten z chia: ma aż 12 g błonnika w 100 g pieczywa i blisko 10 g białka! W diecie bezglutenowej jak najczęściej powinno się pojawiać pieczywo o takich wartościach odżywczych. Kupione  albo upieczone :) 

Chleb Pełne Ziarno Balvitenu - pierwowzór Siedmiu Ziaren
Poznaj dokładny skład i cenę chleba bezglutenowego Pełne Ziarno z Balvitenu

A jeśli spodobał się Wam artykuł, dodał Wam wiatru w żagle, możecie wesprzeć rozwój portalu Bezglutenowamama.pl

                                                                                  👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się