Każda chwila jest dobra na zmianę stylu życia i odżywiania. Wystarczy trochę wiary i mały krok, by zacząć. Jesteś gotowa?
Jednym z pomysłów jest odstawienie białego puszystego chleba bezglutenowego i przejście na bezglutenowy chleb na zakwasie, z mąk jednorodnych, pełen zdrowia i wartości odżywczych.
To chleb godny miana "najlepszy chleb bezglutenowy na świecie :)"
Ale aby go upiec, trzeba poznać kilka tajników i z wyprzedzeniem wyhodować zakwas. Sprawa nie jest prosta, ale warta zachodu, zapewniam!
Od wielu lat udoskonalam stare i tworzę nowe receptury, a dziś przychodzę z przepisem bezcennym dla osób, które nie lubią mąki gryczanej.
Oto nowy przepis na mięciutki chleb bezglutenowy na zakwasie, bez mąki gryczanej - prosto z kuchni Bezglutenowej Mamy. Tylko naturalne składniki, a mimo to jest puszysty i sprężysty.
Potrzebujesz formę keksówkę o wymiarach około 30 cm x 10 cm lub dwie mniejsze. Wszystkie użyte mąki muszą być opisane jako bezglutenowe.
Jeśli chcesz uzyskać dobrze wypieczoną, chrupiącą skórkę, przygotuj białko jaja do posmarowania wierzchu chleba przed pieczeniem.
Po dwunastu godzinach możesz przystąpić do dalszej pracy.
Nie zrażaj się niepowodzeniami. Pieczenie chleba bezglutenowego na zakwasie to trudna sztuka, wymaga prób i błędów. Ale warto! Wszystkie możliwe niepowodzenia opisałam w książce.
Przechowuj e bawełnianej ściereczce, w temperaturze pokojowej. W tych warunkach zachowa świeżość przez tydzień.
Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)
👇👇👇👇
KOMENTARZE