Nowość. Luty 2021. Piekarnia Putka wprowadziła do sprzedaży świeży, bezglutenowy groszek ptysiowy. Pyszne kuleczki do zup kremowych i innych zup, świetne także jako samodzielna przekąska bezglutenowa bez dodatku cukru. Bezglutenowy groszek ptysiowy od Putki ma krótki termin przydatności (to zaleta), nie zawiera mleka i jest wypiekany z mąk jednorodnych: kukurydzianej, ryżowej i sojowej. Testowaliśmy groszek ptysiowy bez glutenu w pensjonacie Moje Tatry – wszystkim bardzo smakował.
Przygotowanie domowego groszku ptysiowego bez glutenu jest pewnym wyzwaniem, zwłaszcza, że to mała forma, więc pracy z tym co nie miara. Wiem, bo sama czasem piekę – KLIK przepis na bezglutenowy groszek ptysiowy (na bazie masła). Wiele mam rezygnuje z pieczenia groszku, a tym samym w większości rodzin z celiakią nie jada się ptysiów do zupy, zastępując je grzankami, które są prostsze w wykonaniu.
Owszem, kilku producentów ma w ofercie bezglutenowy groszek ptysiowy, ale to produkt o kilkumiesięcznej dacie ważności, a część konsumentów z celiakią woli świeże produkty. I właśnie dla tej grupy klientów Putka stworzyła świeży groszek ptysiowy bez glutenu KLIK – zobacz skład. Jest pyszny jako dodatek do zupy, ale również jako samodzielna przekąska. Moja Zosia doceniła go, ponieważ jest obecnie z wyboru na diecie bezglutenowej bez cukru, a groszek ptysiowy Putki nie zawiera żadnego słodzika. Zresztą, takich prduktów bez glutenu i bez cukru jest więcej w ofercie tej piekarni, sprawdźcie: putka.pl/sklepbezglutenu
KOMENTARZE