Szukasz ciasta bezglutenowego na urodziny lub na niedzielę do kawy? Żeby przepis był prosty, a ciasto wykwintne? Mam!
Oto bezglutenowe ciasto straciatella z magicznym składnikiem, który podkręca smak. Pokochasz je! Tym składnikiem jest bezglutenowa mąka kasztanowa (ma ją w ofercie chyba tylko polska marka Incola), ale całości dopełniają pozostałe składniki, 100% naturalne i sprawdzone od pokoleń.
Tymi składnikami są: bita śmietana, mąka ziemniaczana, kakao, jajka, serek mascarpone i czekolada. Takiego ciasta nie można nie pokochać, a na dodatek prezentuje się wspaniale!
Dlatego bezglutenowe ciasto straciatella z mąki kasztanowej sprawdzi się na niedzielę, na urodziny, ale i jako świąteczny wypiek lub prezent dla przyjaciół z celiakią. Zresztą, nie będę ukrywać. To ciasto jest tak genialne, że żaden glutenożerca nie zauważy, że jest bezglutenowe ...
Jeszcze coś: do wypieku użyłam formy o wymiarach 24 x 24 cm, wtedy uzyskałam ciasto o wysokości około 3 cm. Upiekłam 2 blachy i uzyskałam 2 spody, które dwukrotnie przełożyłam masą - tak na bogato. Jeśli chcesz, możesz upiec tylko jeden spód, na którym ułożysz tylko jedną warstwę bitej śmietany. Możesz użyć nieco większej formy - wtedy będzie niższe.
Podane składniki zakładają wersję "na bogato", ale jeśli chcesz trochę skromniej, upiecz tylko jeden spod i ozdób go jedną warstwą kremu z czekoladą (wtedy zmniejsz o połowę porcje składników na krem).
Jeśli chcesz bogatą wersję ciasta bezglutenowego straciatella, upiecz drugi spód. Spody najlepiej upiec dzień wcześniej.