Jeśli tęsknicie za rasowym żurem bezglutenowym, w smaku przypominającym prawdziwy żur żytni, mam idealny przepis. Przepis, którego nie powstydzi się najlepsza gospoda :). Mój gryczany żur bezglutenowy z mięsem i ziemniakami zadowoli koneserów, ma szansę zasmakować też dzieciom na diecie bezglutenowej. Jest wyrazisty w smaku, zdecydowanie bardziej kwaskowy niż żurek na zakwasie ryżowym. Łatwo go przygotować, ale kluczem do sukcesu jest bezglutenowa mąka gryczana pełnoziarnista, którą zachwalałam przy okazji przepisu na bezglutenowy chleb pełnoziarnisty z błonnikiem. To właśnie z tej mąki przygotujecie gryczany zakwas – zawsze się udaje. Zapraszam zatem do przepisu na gryczany żur bezglutenowy.
Aby ugotować bezglutenowy żur gryczany, kilka dni wcześniej przygotuj zakwas.Wszystkie składniki umieść w wyparzonym słoiku litrowym i dokładnie wymieszaj drewnianą, świeżo wyparzoną łyżką. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj zakwas świeżo wyparzoną, drewnianą łyżką, zbierając powstałą pianę z powierzchni. Jeśli nie chcesz od razu użyć bezglutenowego zakwasu na żur gryczany, przelej go do czystego słoiczka, zakręcić i schowaj do lodówki. Wytrzyma 2-3 tygodnie.
Bezglutenowy żur gryczany podawaj z kawałkami mięsa i z ziemniakami. Wbrew pozorom nie jest to danie na Wielkanoc, ale sycąca zupa na każdą porę roku. Dorosłym zasmakuje z pewnością, ale myślę, że można ją podać również dzieciom na diecie bezglutenowej. Może akurat przypadnie im do gustu? Smacznego!
KOMENTARZE