Blog

Drobiowa mielonka bezglutenowa z oliwkami i zielonym pieprzem

08/04/2022

Drobiowa mielonka bezglutenowa z oliwkami i zielonym pieprzem

08/04/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Powiem tak: mój mąż nie cierpi białego mięsa, ale drobiowa mielonka bezglutenowa z oliwkami i zielonym pieprzem tak mu przypadła do gustu, że w ciągu tygodnia upiekłam już trzy pieczenie! Z tej samej masy mięsnej usmażyłam też parę kotletów mielonych na obiad i wszyscy powiedzieli w domu, że to najepsze kotlety w życiu ….

Pomyślałam zatem, że to dobry i tani przepis na Wielkanoc bez glutenu i szybko wstawiam go na blog. Danie nazywa się: drobiowa mielonka bezglutenowa z oliwkami i zielonym pieprzem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pominąć jeden lub oba dodatki. Zamiast oliwek można użyć zielonego groszku albo ugotowanych jajeczek przepiórczych albo … niczego (bo zdarza się, że dzieci nie lubią dodatków). Bezglutenowa mielonka wygląda atrakcyjnie i smakuje nieziemsko ozdobiona ziarenkami pieprzu (zielonego lub czerwonego), ale będzie równie piękna, gdy przystroi się ją suszonym majerankiem czy bazylią. Co kto lubi. 

Jeszcze najważniejsza informacja: bezglutenowa mielonka drobiowa z oliwkami i zielonym pieprzem to szybki i prosty przepis. Danie sprawdzi się na obiad, jako zdrowa wędlina na kanapki, a także jako potrawa na Wielkanoc bez glutenu

Drobiowa mielonka bezglutenowa z oliwkami i zielonym pieprzem – składniki

forma około 20 x 10 cm

  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
    z indyka lub z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g masła
    do zeszklenia warzyw
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
    złocistego, bezglutenowego, mielonego+ 30 ml wrzątku
  • około 1 łyżeczka soli
  • około 1 łyżeczka zielonego pieprzu bez glutenu
    lub 1/2 czarnego mielonego
  • około 1/2 łyżeczki kurkumy
    opcjonalnie, można pominąć

DODATKI

  • słoiczek oliwek zielonych lub czarnych
  • kilkanaście ziarenek zielonego pieprzu
    bez glutenu, np. Magros

Drobiowa mielonka bezglutenowa – wykonanie

  • mięso włóż do dużej miski, wsyp sól, kurkumę i pieprz rozdrobniony w młynku lub w moździerzu; pamiętaj, że czarny pieprz jest bardziej ostry, niż zielony i trzeba go użyć mniej
  • siemię lniane zmiel w młynku do kawy i zalej wrzątkiem, zamieszaj i ostudź; zimny kleik dodaj do mięsa
  • cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, na małym ogniu
  • czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli
  • gdy tłuszcz się wytopi, wlej około 50 ml wrzątku i gotuj na małym ogniu, aż do wyparowania wody
  • jeśli drobiowa mielonka bezglutenowa jest przeznaczona dla dziecka i warzywa mają być niewyczuwalne, gorące, miękkie warzywa zblenduj lub poduś widelcem na papkę; ostudzone dodaj do mięsa
  • do mięsa wbij jajka
  • wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem – jeśli chcesz dodać oliwki, mięso nie powinno być bardzo słone

Drobiowa mielonka bezglutenowa – pieczenie

  • piekarnik nastaw na 190 stopni C, grzałka góra – dół
  • formę posmaruj masłem i posyp bezglutenową bułka tartą lub wyłóż papierem do pieczenia
  • mięso przełóż do formy i lekko dociśnij, powkładaj oliwki, a górę posyp ziarenkami zielonego pieprzu i lekko dociśnij dłonią
  • formę wstaw do piekarnika na około 80 minut
  • gotowe – drobiowa mielonka bezglutenowa z oliwkami i zielonym pieprzem poleca się dla całej rodziny 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Drobiowa mielonka bezglutenowe i kotlety mielone – w jednym

W kuchni bezglutenowej nie ma czasu na skomplikowane przepisy. Często liczą się czas i pomysłowość. Oto mój bezglutenowy tip. Odłóż połowę masy mięsnej na drobiową mielonkę bezglutenową i uformuj z niej kotleciki. Obtocz je w bezglutenowej bułce tartej (staraj się wybierać bezglutenową bułkę tartą o dobrym składzie), obsmaż je chwilę na oleju, a następnie piecz około 25 minut w 180 stopniach C, grzałka góra dół (lub razem z pieczenią, w 190 stopniach). Porcję mięsa na kotlety możesz też zostawić w lodówce i przyrządzić obiad w kolejnym dniu. 

Dzięki temu masz dwie pieczenie na jednym ogniu: bezglutenowe kotlety mielone i drobiową mielonkę bezglutenową z oliwkami i zielonym pieprzem. Oczywiście tylko od Ciebie zależy, jak dużo mięsa zostawisz na kotlety, a jak dużo włożysz do formy i upieczesz mielonkę. To naprawdę nie ma znaczenia. Mam też inny tip bezglutenowy. Otóż zamiast piec mielonkę w dużej formie, możesz umieścić mięso w silikonowych foremkach o różnych kształtach, np. serduszek, jajek, kwiatuszków, zajączków itp. – w ten sposób powstaną małe porcje pieczonego mięsa dla dzieci  – na co dzień, ale również na wielkanocny stół bezglutenowy. Często stosuję ten sposób przy pasztecie. 

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się